Sınav Kaygısı Başarınızı Düşürmesin!

Sınav Kaygısı Başarınızı Düşürmesin!

Öğrenci psikolojisini en çok etkileyen olgulardan bir tanesi de sınav kaygısı olarak biliniyor. Peki nedir sınav kaygısı ve nasıl çözümlenebilir? Gelin hep birlikte bu sorulara yanıt verelim ve tavsiyeler doğrultusunda bu sorunu ortadan kaldırmayı deneyelim.

Sınav öncesi yapılan çalışmalar ve edinilen bilgilerin, sınav esnasında yeterli kullanılamaması ve olumsuz psikolojinin etkisi ile başarısızlığa sirayet etme durumu ve yoğun kaygı olarak basit bir tanımlama yapmak mümkün olacaktır. Sınav kaygısının altında yatan birçok farklı neden var ve dilerseniz bu nedenleri de maddeler halinde incelemeye çalışalım.

Sınav Kaygısının Nedenleri Nelerdir?

  • Rekabetçi ve aynı zamanda mükemmeliyetçi karakter sahibi kimselerde bu sorun çok daha fazla gözlemleniyor ve elde edilecek başarının hiçbir zaman yeterli olmayacağı ve zayıf kalacağı düşünülüyor.
  • Herhangi bir sınavı odak noktası ve merkez olarak belirlemek de sınav kaygısının en önemli nedenlerinden bir tanesidir.
  • Kişi, başka bir şansım yok düşüncesi ile hazırlandığı sınavlarda bu kaygıyı mutlaka yaşayacaktır. Dayattığınız düşüncelerin peşinden giderek büyük bir hata yapıyorsunuz.
  • Sosyal çevrenin çok fazla beklentiye girmesi ve bunu kişiye yansıtması da yine en önemli nedenler arasında gösteriliyor.

Sınav Kaygısı Nasıl Anlaşılır?

Çalışma döneminde olduğu gibi sınav esnasında da yaşayacağınız bir duygu durum değişikliğinden bahsediyoruz. Uyku düzeninin yavaş yavaş bozulması ve kişinin kendini sosyal hayattan uzak tutması da sınav kaygısını tespit etmek için yeterli olacaktır.

Bir diğer belirti ise moral motivasyonunun belirgin şekilde düşmesi ve kişinin hayattan zevk almamaya başlaması durumudur. Dikkat eksikliği, güvensizlik, değersiz mi görülüyorum hissi ve daha birçok farklı durum, sınav kaygısının anlaşılması adına yeterli olacaktır.

Nasıl ve Ne Şekilde Başa Çıkabilirsiniz?

Sınav kaygısı ve yaşadığınız stres, başarı oranı ve durumunu etkileyecek en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu etkiyi azaltmak ise yine sizlerin elinde ve rahat bir psikolojiye sahip olduğunuz takdirde emin olun bu sorundan kısa süre içerisinde kurtulacak ve daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz.

  • Sınav üzerine çok fazla düşünmekten vazgeçmeye ne dersiniz? Sonuç olarak elinizden geleni yapıyorsunuz ve tek bir sınav odaklı hareket etme fikri oldukça mantıksız.
  • Gevşeme egzersizlerini ihmal etmeyin. Bu kaygıyı yaşamaya başladığınızı hissettiğiniz anlarda derin derin nefes alıp verin.
  • Kaygıyı tamamen bastırmak bir çözüm olmayabilir ya da bunu yerine getiremiyor da olabilirsiniz. Kaygı, bazı anlarda sizinle birlikte ilerleyecek ve hatta sizi motive edecek bir unsura da dönüşebilir. Kaygı durumunu lehinize çevirmek için onu kabul edebilir ve tanımaya çalışabilirsiniz. Bu sizleri biraz olsun rahatlatacak ve daha mantıklı düşünmenize yardımcı olacaktır.
  • Stresli anlarınızda zihninizi yönlendirmeyi öğrenin! Odak noktanızı değiştirin ve yapabileceğiniz farklı şeyler ya da etkinlikler varsa hemen başına geçin. Kısa süre içerisinde duygu durum değişikliği yaşanacak ve etkisini güçlü bir şekilde hissedeceksiniz.
  • Sosyal hayattan uzaklaşmak ve tamamen eğitim odaklı hareket etmek, kaygıyı arttıran en önemli nedenlerden bir tanesidir. Bu süreçte kendinize yeni etkinlikler bulun ve hobiler edinin. Sevdiğiniz ve sizi gerçekten rahatlattığını düşündüğünüz arkadaşlarınız ile zaman geçirmeye çalışın. İlk aşamada zorlanabilirsiniz ve aklınızda sürekli olarak çalışmam gerek düşüncesi belirebilir ancak bir süre sonra bu kaygının ve rahatsızlık durumunun azaldığını fark edeceksiniz.

Her ne kadar klişe bir cümle olsa da emin olun sınavlar hayatınızı belirlemiyor ve odak noktanız olmayı da hak etmiyor. Rahat bir çalışma süreci yarattığınız takdirde sınav esnasında da kaygı duymayacak ve beklediğiniz sonucu elde edeceksiniz.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.