İyi bir üniversite kazanabilmek için nasıl çalışılmalı?

üniversite kazanmak için tavsiyeler, üniversite kazanmak için nasıl çalışmalı

İyi Bir Üniversite Kazanabilmek için Ne Yapmalıyım?

Türkiye’de iyi bir üniversite kazanmanın yolu YGS’den iyi bir puan ve sıralama almaktan geçmektedir. Üniversite her kişinin hayalidir ve olmazsa olmaz bir statüdür. Artık günümüzde iyi bir iş bulabilmek ve kariyer yapabilmek için mutlaka üniversite okuması gerekmektedir. Bunu bilen öğrenciler de lise hayatları boyunca YGS’ ye çalışmakta ve iyi bir üniversite kazanmak istemektedirler. Fakat milyonlarca öğrenci ile yarışmak kolay olmayacağı için mutlaka öncesinde sınava iyi hazırlanmak gerekmektedir. Böylece milyonlarca kişiyi geride bırakarak iyi bir üniversiteye girmek hayal olmayacaktır.

Psikolojik Olarak Kendinizi Hazırlayın

Sınava aylarca, yıllarca hazırlandıktan sonra sınavda tüm bildiklerinizi harekete geçirmeniz gerekmektedir. Bunun zor olduğunu biliyoruz fakat imkânsız olmadığını bilmenizi istiyoruz. Öncelikle sınavdan korkmamanız ve kendinize güvenmeniz gerekmektedir. Böylelikle YGS’ de başarılı olmanın altın kuralını kazanmış olacaksınız. Kendinizi yapabileceğinizin en iyisine hedefleyin. Böylelikle sınavdan korkmayacak ve tüm bildiklerinizi rahatlıkla sınavda gösterebileceksiniz.

universiteBilmediğiniz Soruları Geçin

Her soruyu yapmak zorunda değilsiniz. Belki bilmediğiniz veya zorlandığınız bir soru için dakikalarınızı harcarken, ileriki soruları bildiğiniz halde yapmanıza vakit kalmayacaktır. Bu nedenle zorlandığınız soruların sizin vaktinizi çalmasını engelleyin ve hemen diğer soruya geçin. Yapamadığınız soruya vaktiniz kalırsa geri dönebilir ve o zaman bu soru ile ilgili çözüme gidebilirsiniz. Sınavda zamanı doğru kullanmanın en önemli yolu budur. Ayrıca yapamadığınız ve üzerinde dakikalar harcadığınız soru sizin moral ve motivasyonunuzu da düşürecektir. Çünkü zamanınızın eridiğini ve başarısız olduğunuzu düşüneceksiniz. Bu da sizin moralinizi bozacak olan unsurlardan biridir.

Zaman Stresi Yaşamayın

Devamlı saate bakıp hesaplama yapmaktan kendinizi alı koyun. Bu sizin hem hızınızı düşürecek hem de moralinizi bozacaktır. Bunun yerine belirli aralıklar ile saate bakmalısınız. Sınav süresinin yetmeyeceği telaşına kapılarak bildiğiniz soruları da yanlış yapma olasılığınız artacaktır. Bunun yerine sakin olup sınav esnasında zamanınızı verimli kullanmaya çalışmalısınız. Bunu sağlayabilmek için de evdeki çalışmalarınız esnasında mutlak suretle zaman koyarak kendinizi denemelisiniz. Bu sayede zamanınızı nerede tükettiğinizi anlayabilecek ve buna göre kendinizi geliştirebileceksiniz. Örneğin paragraf sorularında fazla vakit kaybettiğinizi anladığınızda buna göre hızlandırma çalışmaları yapmalısınız.

Hedef Belirleyin

Kendinize eğer hedef belirlemezseniz sınav azminiz de istediğiniz boyutta olmayacaktır. Gelecekte yapmak istediğiniz mesleği düşleyerek veya hangi ilde hangi üniversitede okumak istediğinizin hayalini kurarak kendinize bir hedef belirlemelisiniz. Böylece sınava çalışırken de bu heves ve istek sizi daima başarıya doğru götürecektir. Eğer siz de sınavda başarılı olmak istiyorsanız bu altın kuralları uygulamalısınız. Fakat “yapamadığım zaman ailem ne der?, arkadaşlarım dalga mı geçer?, üniversite okuyamayacak mıyım?” gibi kaygılardan uzak durmanızda fayda vardır. Bu kaygılar sizin başarıya giden yolunuzu kapatacak ve sizi daha fazla strese sokacaktır. Bu nedenle öncelikle kaygıları ve stresi rafa kaldırmalısınız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.