Grip Aşısı ve Önleyici Tedbirler

Havalar soğumaya başladığında aklımıza ilk gelen günlerce süren, tam geçti derken tazeleyen grip hastalığı gelir. Kış boyunca neredeyse her birey bu hastalığa en az bir kez yakalanır. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ise defalarca grip hastalığına yakalanır.

Grip Hastalığı

Grip bir virüstür, farklı türleri vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Halk arasında basit bir hastalık olarak bilinen grip, her yıl dünya üzerinde binlerce insanın ölümüne neden olmaktadır. Amerika’daki istatistiklere göre sadece ABD’de her yıl 20 000 insanın grip rahatsızlığından dolayı hayatını kaybettiğidir.

Kas ağrısı, eklem ağrısı, vücutta kırgınlık, ateş, halsizlik, burunda tıkanıklık bilinen etkileridir. Hastaların en az 3 ya da 5 gün yataklı istirahat etmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Grip tedavi edilemez ise zatürreye dönüşebilmektedir.

Grip salgınında antibiyotiklerden uzak durulması önerilmektedir. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilmektedir.

Grip Aşısı ve Önleyici Tedbirler

Kış ayları gelmeden birçok insan aktarların yolunu tutar, kış çayları, ıhlamur gibi faydalı olduğu bilinen ürünler tedarik edilir. Hasta olmadan önleyici tedbirler almak ve vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek güzel bir yöntemdir.

Ayrıca hijyen kurallarına riayet edildiğinde grip virüsüne yakalanma ihtimalide azalmaktadır. Grip virüsünün yoğun olduğu dönemlerde kalabalık ortamlarda bulunmamak, elleri sabunla yıkamak, elleri ağızla temas ettirmemek, öksürürken ve aksırırken ağzı kapatmak ilk akla gelen tedbirlerdir.

Grip Aşısı son yıllarda uygulanan ve tıp çevrelerinde tartışılan bir konudur. Çoğunluğun tavsiye ettiği grip aşısına azda olsa karşı çıkan hekimler de bulunmaktadır. Elde edilen bilimsel verilere göre zamanında uygulanan grip aşısı %89’a kadar koruyucu etki gösterebilmektedir. Bu oran farklılıklar gösterebilmektedir. Grip aşısının beklenen koruyucu etkisinin gösterebilmesi için 3 ay gibi bir süre gerekmektedir. Ülkemizin iklim koşulları dikkate alındığında eylül ve ekim ayları grip aşısının yapılması için en ideal zamandır. Grip aşısının grip yapacağı yönündeki düşünce ise sadece bir söylentidir. Unutulmaması gereken bir konuda, grip aşısı bir önceki yılın grip virüslerine karşı tedbir içerir. Virüsler her yıl değişiklik göstermektedir.

Grip Aşısı Nasıl Uygulanır?

İki yaş altındaki çocuklarda iç bacak kaslarına uygulanır. Yetişkinlerde ise omuz bölgesinden uygulanır. Grip aşısı kesinlikle damardan yapılmaz, kas ve deri altına uygulanır.

Kimler Grip Aşısı Yaptırmamalıdır

-Grip aşısı yaptırdığı halde hiçbir faydasını görmeyenler.

-6 ayın altındaki bebekler

-Yumurtaya alerjisi olanlar

-Ateşli hastalık geçirmekte olanlar

-4 ayın altında hamile olanlar

-Aşıya karşı alerjileri olanların grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilmez.

Grip Aşısı Yaptırması Tavsiye Olunanlar

-Grip virüsüne yakalanmak istemeyen tüm bireylere tavsiye edilir ancak risk grubundaki bireylere özellikle tavsiye edilir. Bu gruplar ;

-Kronik rahatsızlığı olanlar,

-65 yaş üzerindeki tüm bireyler

-Hamileler

-Bağışıklık sistemi zayıflayanların grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Önemli: Grip Aşısı ve Önleyici Tedbirleri ile ilgili  bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.