Bilgisayar destekli eğitimin önemi

bilgisayarBilgisayar Destekli Eğitimin Önemi

“Bilgisayar destekli öğretim nedir?” sorusu öğrenci ve öğretmenlerin hayatına yeni giren terimlerden birisidir. Bilgisayar destekli öğretim de bilgisayar, dersin öğrenilmesi aşamasında araç olarak kullanılan bir yöntemdir. Eğitimsel ders yazılımları ile ders öğrenme aşamaları daha da kolaylaşmaktadır. Ayrıca öğrencinin öğrenme gücüne göre bilgisayar destekli eğitimde öğrenme süreçleri farklılıklar gösterebilmektedir. Günümüzde teknolojinin her alanda çok fazla kullanılmasıyla birlikte eğitim alanında da bilgisayar önemli bir yere sahip olmuştur. Eğitsel yazılımılar sayesinde öğrenci hem görsel olarak konuya hakim olurken hem de not tutma derdine son verildiği için konuyu dikkatli bir şekilde dinleme fırsatı da yakalamaktadır.

Bilgisayar Destekli Eğitimde Öğretmenin Önemi

Bilgisayar destekli eğitimde öğretmen farklı bir sınıf ortamında eğitim verdiğini unutmamalıdır. Bu sebeple klasik bir sınıfa göre öğretmenin rolünde farklılaşmalar ortaya çıkabilmektedir. Öğretmenler bu aşamada farklı denetim uygulamaları denemelidir. Ayrıca bilgisayar destekli eğitimde öğretmen bilgiyi aktaran kişi değildir. Bu yöntemle birlikte öğretmenler bilgiye yönlendiren kişiler olarak eğitim öğretim sürecine devam etmektedirler. Bilgisayar destekli eğitimin yararları saymakla bitmez. Bu sebeple öğretmenler bu eğitim şeklini kullanırken öğrencileri doğru bir şekilde yönlendirmeli ve bilgisayarın bir oyuncak olmadığı, bir eğitim aracı olduğu öğretilmelidir. Öğrencilerin bazıları bilgisayar kullanımına hakim olmadığından dolayı başlarda zorluklar yaşanabilir. Bu aşamada öğretmenler sabırlı bir şekilde bu problemleri ortadan kaldırarak yazılımları etkili bir şekilde kullanmaya başlayabilirler.

Öğretmenler Tarafından Bilgisayar Destekli Eğitimin Kullanılma Zamanı

Bilgisayar da tıpkı ders kitapları gibi etkili bir öğrenme aracıdır. Bu sebeple öğretmenler ders işleyişi esnasında hangi aşamada bilgisayarı kullanacağına karar vermesi gerekmektedir. Bu sebeple bilgisayar destekli eğitimin faydalarından yararlanabilmek için doğru zamanı belirlemesi çok önemlidir. Bilgisayar destekli eğitim yazılımları hazırlanmış olan müfredata uygun olarak deneyler, oyunlar, testler gibi seçeneklerle desteklenerek öğrencilerin öğrenme süreci arttırılabilir.

Bilgisayar Destekli Eğitimde Sınıf Yerleşiminin Önemi

Sınıfta kullanılacak bilgisayar sayısına göre sınıf büyüklüğü belirlenmeli ve bir oturma düzeni oluşturulmalıdır. Bu aşamada öğretmenlerin Öğrencilerin bilgisayar ekranlarının tamamını görmesi çok önemlidir. Bu şekilde dersi dinleyip dinlemedikleri ve derste ne kadar etkin oldukları rahatlıkla görülebilmektedir. Bilgisayar destekli eğitim de arzulanan verimin alınabilmesi için öğretmenlerin öğrencilerini rahatlıkla kontrol edebilmeleri çok önemli bir yere sahiptir.

Bilgisayar Destekli Eğitimin Günümüzdeki Önemi

Bilgisayar destekli eğitimin önemi günümüzde çok büyüktür. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitim öğretim hayatında da büyük değişiklikler gözlemlenmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte müfredata yeni konular eklenmiş ve bilgisayarlı eğitim öğrencilerin ve öğretmenlerin hayatına girmiştir. Bilgisayarlı eğitim ile görsel olarak öğretme imkanı daha yüksek olduğu için çok etkili bir yöntemdir. Öte yandan bilgisayar destekli eğitimde görselin yanı sıra öğretmen tarafından anlatılan konular işitsel öğrenmeyi de desteklemektedir. Günümüzde bilgisayar destekli eğitim ile öğrenme kalitesi arttırılabilmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.