Burs veren kurumlar 2020

Burs veren kurumlar hangileridir? 2020

Maddi olanakları yetersiz kalan ailelerin, çocuklarının eğitimlerine devam edebilmeleri için, kurum, kuruluşlardan ve vakıflardan aylık olarak aldıkları ödemelere burs denir. Birçok öğrenci rahat ve sıkıntısız bir öğrencilik geçirmek için burs arama çalışmaları başladı.

Peki, bu Bursları veren Kurum ve Vakıflar hangileridir?  Burs sonuçları ne zaman açıklanır? Bu konuda biraz bilgilendirme yapacağız.

2020 yılına az bir zaman kala, öğrenciler 2020 yılında burs veren kurumlar konusunu araştırmaya başladı. Karşılıksız burs veren kurumlar 2020 yılında hangileridir? Lise öğrencilerine burs veren kurumlar 2020 yılı için hangileri?  Eğitim ve öğretimin başlamasıyla özellikle öğrenciler ve aileleri için maddi anlamda oldukça zor bir dönem başlamış oluyor. Üniversite öğrencileri eğitimlerine devam edebilmeleri için, maddi desteğe oldukça ihtiyaç duyuyorlar. Üniversite eğitimi önemli olduğu kadar, maddi açıdan oldukça sarsıcı bir süreç olabiliyor. Farklı şehirlerde okuyan öğrencilerin barınma, okul, yemek, özel derken ihtiyaç listeleri uzayıp gidiyor. Ailelerinin yeterli Maddi gücü olmayan öğrenciler burs arama telaşına düşüyor.

Kredi Yurtlar Kurumunun geri ödemesiz bursunun ne yazık ki herkese çıkmaması, geri ödemeli bursun da okul sonrasında yeni bir borcu beraberinde getirmesi öğrenciler üzerinde olumsuz etki ve sorumluluk kaygısı yaratıyor. Ülkemizde özellikle üniversite öğrencilerine burs veren birçok kurum, kuruluş ve vakıf var. Her kurum yılın belli dönemlerinde belli şartlar yayınlayarak binlerce üniversite öğrencisine umut oluyor. Her yıl ortalama 30 kurum, 33 bin kadar öğrenci için 115 milyon TL civarı burs veriyor. 250-700 TL arasında değişim gösteren bu bursların büyük çoğunluğu geri ödemesiz olduğu gibi, bazı vakıflar geri ödemeli olarak ta burs verebiliyorlar.

Burs Veren Kurumlar ve Vakıflar Nelerdir?

  • Başbakanlık
  • Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)
  • Vehbi Koç Vakfı
  • Darendiller Vakfı
  • Tübitak Bursu
  • Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)
  • Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı
  • Hacı Ömer Sabancı Vakfı
  • Fatih Gençlik Vakfı
  • Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı
  • Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı
  • NEF Vakfı

Burs Veren Yerler Neler?

2020 yılında burs almak isteyen üniversite öğrencileri burs alabilecekleri vakıf ya da kuruluşların başvuru tarihlerini takip etmeleri gerekiyor. Resmi web sitelerinde bulunan formu eksiksiz doldurup başvuruyu tamamlıyorlar. Bazı kurumlar sadece şahsen başvuru kabul ediyor. Sonuçlar her kuruma göre değişse de genellikle en geç Kasım ayında açıklanıyor.

Sonuçlar açıklandığında sistemden bakıp kazanıp kazanmadıklarını öğreniyorlar. Bazı vakıflarda, internet başvuruları kabul edilen adayları mülakata çağırılıyor. Mülakatta da başarılı olan adaylar bursa bağlanıyor. Mülakata çağırılan adayların istenen tarihte mülakata katılmaları şarttır. Aksi takdirde bursu kazanamazlar. Burs veren kurumlar her yılın 9, 10 ayı burs veriyorlar. Okulun yaz tatilinde 2 ya da 3 ay bursa ara veriliyor. Kurumların bursunu almaya hak kazandığınız da gecikmiş ayların da ödemesini toplu bir şekilde alıyorsunuz.

Burs almaya hak kazanan adayların başka hiçbir kurumdan geri ödemesiz olarak burs almaması gerekiyor. Her kurum ve vakıf burs miktarını her yıl güncelleyerek öğrencilerin hesabına aylık olarak bursu yatırırlar. Bu vakıf ve kuruluşlar burs veren kurumların yalnızca bazılarıdır. Bunun dışında bazı Büyükşehir Belediyeleri de öğrencilere yardım amaçlı burs bağlıyorlar.

Üniversiteyi kazanan öğrenciler, okudukları şehrin belediyesinin burs imkânı olup olmadığını mutlaka araştırmalılar. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde okuyan öğrenciler burs bulma açısından daha avantajlı oluyorlar.  Bununla birlikte bazı şehirlerde yaşayan hayırsever iş adamları da her yıl yüzlerce öğrenciye burs imkânı tanıyor.

Nasıl Burs Alabilirim?

Öğrencilerin akıllarına gelen en önemli soru ise nasıl burs alabilirim? Sorusu oluyor. Burs sahibi olabilmenin en önemli şartlarından bir tanesi sınavdan başarılı bir sıralama çıkartmaktır.

Çoğu burs veren kurumlar, kuruluşlar ve vakıflar en önemli kriter olarak başarılı öğrenci olma şartını belirliyor.  Üniversiteye yeni başlayacak olanlar için YKS sınavında iyi bir bölüm kazanmış olma ve başarılı bir sıralama oluşturma şartı sunuyor.

Ara sınıf olan öğrenciler için ise derslerinde başarılı olup, alttan ders bırakmamaları en önemli kriter.  Öğrencilerin burslarını devam ettirebilmeleri için derslerinden başarılı olmaları beklenir. Alttan ders bırakan öğrencilerin bursları tehlike girer. Bazı kurumlar bursa devam edebilmesi için öğrencinin, Genel ortalamasının 100 üzerinden en az 60, bazıları ise en az 80 ortalama istiyorlar. Aksi takdirde bursları kesiliyor.

Eğer öğrenci devletten geri ödemesiz kredi alıyorsa ve istenen şartları yerine getiremez ortalaması sınırın altında kalırsa, geri ödemesiz burs kesilip geri ödemeli burs olarak yatmaya devam ediyor. Böylece öğrenci mağdur edilmemiş oluyor. Bu durumda öğrencinin geri ödemeli olarak almaya devam ettiği süredeki burs hesaplanarak, mezun olduktan 2 yıl sonrasında ödemeye başlaması gerekiyor.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.