YGS Sabahı Kahvaltısı Nasıl Olmalı ?

Beklediğiniz gün geldi, YGS sınavına giriyorsunuz ? Acaba kahvaltı stratejiniz sınav performansına olumlu katkı yapabilir mi ?

ygs kahvaltısıSize şaka gibi gelebilir ama sabah kahvaltınız bile YGS başarınızı etkileyecektir. Kahvaltıda neleri yemeniz, neleri de yememeniz gerektiğini bilirseniz olası bazı sıkıntıları önlemiş, zihninizi de soru çözmeye ve sınav sürecini yönetmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Önce risk faktörleri nelerdir, onları belirleyelim. Bu konudaki en ciddi risk ishal riskidir. Sınavda ishal atakları gelirse ne tür bir trajedi yaşanacağı açıktır. İshal genellikle ishal yapıcı meyveler dediğimiz erik, üzüm, incir, armut, kayısı gibi meyvelerin fazlaca tüketilmesi ile olur. Sınav öncesinde böyle bir hatayı pek yapan çıkmaz. Ama yine de uyarmak gerekir. Zihin açsın diye atıştırılan kuru kayısılar bile problem yaratabilir. Yağlı yemekler ve selenyum içeren kuruyemişler de benzer etki yaparlar.

Peki bundan yola çıkarak kahvaltıda bunları yemeyecek miyiz ? Elbette ki yiyebiliriz. Çünkü bunların ishale neden olabilmesi için dozunda aşırıya gidilmesi gerekmektedir.

YGS sabahı kahvaltısında dopamin hormonunu artıran gıdalar tüketirsek sınav başarımız artacaktır. Dopamin, zevkleri, duyguları, acıları düzenleyen hormondur. Hem mutluluk verir hem de duygusallığın kırılgan etkilerinden korur. Bu sayede stresi tolere edebilmeniz kolaylaşır. Dopamin, hormonu arttığında kendinizi daha iyi hisseder ve üretken olursunuz. Bu beyin kimyasalının eksikliği veya düzensiz salgılanması duygu durum bozukluklarına neden olur. Sınav günü stresinin böyle sıkıntılı durumlara yol açmasını kimse istemez.

Kahvaltıda dopamin içeren besinleri tüketirseniz kendinizi neşeli ve üretken hissedecek, karamsarlığı kapı dışarı edeceksiniz. Yani YGS sınavına daha moralli gireceksiniz demektir. Bu nedenle kahvaltıda dopamin artırıcı veya harekete geçirici yiyeceklerle beslenmelisiniz.

Dopamin ceviz, badem,kabak çekirdeği gibi kuru yemişlerde, et ürünlerinde, yumurtada, elma, çilek, kuru erik, muz gibi meyvelerde bulunmaktadır. Süt ve peynir de dopamin seviyesini yükseltmektedir.

Görüldüğü üzere bazı yiyecekler dopamin seviyesini artırmakta fakat aynı zamanda ishale de neden olmaktadır. Bu nedenle yiyecekleri ölçülü tüketmek gerekmektedir.

Uygun bir kahvaltı sofrası şu şekilde olabilir. İki bardak çay, biraz peynir, simit (susamın dopamin artırıcı etkisi var), haşlanmış yumurta , zeytin, bal ve biraz da cevizden oluşan kahvaltı ideale yakındır.

Uyarıcı olsun diye çayı fazla kaçırmak sınavda tuvalet ihtiyacını doğurur. Çünkü çayın idrar söktürücü etkisi vardır. Bu nedenle kahvaltıda çayı fazla tüketmeyiniz, hatta bunun yerine meyve suyu tercih edebilirsiniz.

Sınav esnasında beyinin şeker ihtiyacı normalin kat kat üstüne çıkacaktır. Bu nedenle sınavdan önce yeterli karbonhidrat almanız gerekir. Bununla birlikte şeker ağırlıklı beslenmek ishali tetikler. Çünkü bağırsak bakterileri en çok şeker içerikli besinlerle ürerler.

Sınav saatini beklerken çikolata ve muz yiyebilirsiniz bu ikisi de mutluluk vericidir. Muz dopamini artırdığı, laktik asitleri elimine ettiği çikolata ise başka bir mutluluk hormonu olan serotonini harekete geçirmesi bakımından kendinizi iyi hissettirecektir. Aynı şekilde sınavı beklerken kabak çekirdeği de yiyebilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.