Yaşadığımız Yerdeki Hava Olayları 4. Sınıf

YAŞADIĞIMIZ YERDEKİ HAVA OLAYLARI 

Bir bölgede meydana gelen sıcaklık, rüzgâr, basınç, nem, yağış, buharlaşma, yıldırım ve şimşek gibi olaylara hava olayları denir. Hava olayları her bölgede farklı özellikler gösterir.

Ülkemizde hava olaylarını inceleyerek hava durumunu bildiren Meteoroloji istasyonu vardır. Meteoroloji, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır. Hava olaylarının insanları nasıl etkileyeceğini açıklayan ve anlatan kişiye hava tahmin uzmanı (Meteorolojist)denir. 

1-SICAKLIK: 

Dünya Güneş tarafından ısıtılmaktadır. Bu nedenle bulutlu havalar kapalı olup, soğuk olur. Bulutsuz havalar ise çok açık olup, sıcak olur. Hava sıcaklığını termometre ile ölçeriz.

2-RÜZGÂR: 

Isınan hava hafifler ve yukarı doğru çıkar. Yukarıdaki soğuk hava ise sıcak havadan ağır olduğu için aşağılara iner.

İşte bu sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesi sonucu rüzgâr meydana gelir. Hava akımının şiddetine göre rüzgâr hafif veya şiddetli deriz. Rüzgârın hızını ölçen alete anemometre denir.

3-NEM: 

Yeryüzündeki su kaynaklarının buharlaşıp atmosfere karışmasına nem adı verilir. 

4-BULUT: 

Nemli havanın yükselmesi ile oluşan su zerreciklerine bulut denir

5-SİS: 

Su buharının bol olduğu, yeryüzünün yakın kısımlarında meydana gelen yoğun su buharı bulutlarına sis denir. 

6-YAĞMUR: 

Su buharı yüklü bulutlar, soğuk hava tabakasına rastlayınca, su buharı yoğunlaşır. Yeryüzüne damlalar halinde iner. Bu olaya yağmur denir.

7-KAR: 

Bulutlar 0  ̊C ’nin altında soğuk hava katmanına girince, su damlaları birdenbire donarak kar tanecikleri şekilde yeryüzüne düşerler.

  • Hava olayları canlıların yaşamlarını değişik şekilde etkiler.

İnsanlar sıcak havalarda daha ince giyinirken, soğuk havalarda kalın giysiler giyer. Bazı hayvanlar kış uykusuna yatar. Bazıları sıcak ülkelere göç ederler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.