TEOG -Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş

TEOG Sınavı

SBS sınavının kalkması ile yerini ortaöğretim sistemine geçiş olarak yer alan TEOG sınavı almıştır. TEOG sınavı nedir ne işe yarar? 2013-2014 eğitim öğretim yılında yürürlüğe giren ortaöğretim kurumlarındaki öğrencileri yerleştirmek için uygulanan sisteme deniyor. 8. Sınıf öğrencilerine uygulanacak olan bu sistemde dönemsel olarak yapılacak sınavlardan bir tanesi ortak sınav şeklinde gerçekleştirilecek. Sınavlar A ve B kitapçığında dağıtılacak. Doğru yanlışı götürmeyecek. Sistemin asıl amacı öğrencilerin sınav kaygısını ortadan kaldırarak anlık göstermiş olduğu performanstan çok okul dönemi boyunca değerlenen performansını temel almak.

teog sına sistemiTEOG Sınavında Yer Alacak Dersler ve Ortak Sınav Sisteminin İşleyişi

Yeni sistemde Türkçe, Fen ve Teknoloji, Yabancı dil, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplamda 6 dersten oluşuyor. Ortak sınav, her dönem iki yazılı seçeneği olan derslerden birincisi, üç yazılı seçeneği olan derslerden ikincisi olmak üzere akademik takvimin müfredatına uygun bir şekilde yapılıyor. Ortak sınavlar çoktan seçmeli 4 seçenek halinde yapılacak. Uygulamalar iki dönemde her dönem için 2 okul gününde yapılıyor.

TEOG Sınavına Başvuralar Nasıl Yapılacak?

TEOG sınavına başvuru yapmak için öğrenciler ortak sınavlar için herhangi bir ücret ödemeyecek. E-okul sistemine kayıtlı 8. Sınıf öğrencileri ortak sınavlar için başvuru yapmayacaklar. Okul müdürlüklerine gereken bilgiler E-okul üzerinden gelecek. Açık öğretim okulu öğrencilerinin başvurularına dair işlemler Açık Öğretim ortaokulu müdürlüğü tarafından takibe alınacaktır.

Ortaöğretim Yerleştirme Sisteminde Puan Hesaplaması

TEOG puan hesaplama işlemlerinde kullanılan yılsonu başarı puanı hesaplaması, not ile değerlendirilen tüm derslerin yılsonu puanlarının o dersin haftalık saati ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölünmesiyle elde edilen puandır. Puanlama 100 tam puan üstünden hesaplama yapılıyor. 8.sınıfların başarı puanı hesaplanırken ortak sınavlarda aldıkları puanla girdikleri dersin kaçıncı sınavsa o şekilde hesaplamaya tabi tutuluyor. Ağırlaştırılmış ortak sınav puanı ise ortak sınavların kapsamında gerçekleştirilmiş derslerden alınan puanların kendi ağırlıklı katsayılarının toplamına bölünmesi ile bulunuyor. Puanlar 700 tam puan üzerinden hesaplanıyor.

TEOG’da Nakiller Nasıl Yapılır?

TEOS yeni sistemin gelmesiyle insanlarda nakil işlemleri nasıl yapılacak sorusu uyanıyor. Geçen sene okulların belirlemiş olduğu taban puanlarının altında kalanların başvurmamaları istenmişti. Bu duruma velilerin çok fazla şikâyet etmesi üzerine M.E. B bu yıl taban puanı açıklamayacağını bildirdi. İşlemlerde okulun kontenjan açığına ve okul puanına dikkat edilmeli… Geçtiğimiz sene tek tercih hakkı bulunurken bu sene 3 tercih hakkı çıkartıldı. Öğrenciler boş kontenjan şartı aranmadan 3 tercih hakkı yapabiliyor. Tercihlerini herhangi bir ortaokul müdürlüğünde onaylatacak. http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresinden TEOG puanınızı öğrenebilirsiniz. Geçmiş yıl sorularını çözerek eksik yönlerinizi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. TEOG taban puanlarını 2015-2016 öğretim yılı için görüntüleyebilirsiniz. Güncel TEOG haberlerini takip edebilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.