TEOG da Nakiller Nasıl Yapılıyor ?

TEOG da Nakiller Nasıl Yapılıyor ?

Aldığı TEOG yerleştirme puanı ile istediği ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen veya özel liseye kaydolup bundan pişman olan öğrenciler için nakil imkanı bulunmaktadır. Bu durum, tercih yaparken aldığı puanın hangi okullara yeteceği hakkında pek bilgisi olmayan veya TEOG yerleştirme puanı iyi olsa da istediği okulları kıl payı kaçıranlar için ikinci bir şans olmaktadır.

teog sınavısHer öğrenci TEOG deneyimini ömründe bir defa yaşadığı için gerçektende böyle bir uygulamaya ihtiyaç vardır. Evlatlarının başarısı ile gurur duyan veliler Fen Lisesi veya Anadolu Lisesi beklerken çocuğunun açık liseye kayıt olduğunu görünce doğal olarak ehveni şer kabilinden çareler aramaktadırlar. Bu çare özel okul veya seviyesi başlangıca göre biraz düşük okullar olabiliyor. Çoğu kişi açık lise yerine düşük puanlı Anadolu Lisesi’ni tercih eder.

Bazen de çocuğunu özel okula kaydettiren veliler evdeki hesabın çarşıya uymayacağını düşünüp Devlet okullarına nakil isteyebiliyor. Aynı şekilde puanı düşük olduğu için tercih yapmayan, tercih yapıp puanı yetmediği için açık liseye otomatik kaydı yapılan öğrenciler, başka okullara nakil için başvuru yapabiliyor. Üç dönemde yapılan bu nakil işlemleri genellikle Ağustos ayında yapılıyor.

Nakil yaptırmak isteyenlerin 3 tercih yapma hakkı bulunuyor. Tercih yaparken şu il veya en az şu kadar puan gerekli diye bir sınırlama bulunmuyor. Tercihlerinizi bir ortaöğretim kurumuna onaylattıktan sonra aldığınız puan (TEOG Yerleştirmeye Esas Puan) ve sizinle aynı yere başvuranların puanları sıraya diziliyor, kontenjan kadar alım yapılıyor.

Özel okullardan Devlet okullarına geçilebildiği gibi kontenjanlar dahilinde tersi de mümkün. Açıköğretim kurumları yani açık liseler içinde bu şekilde bir nakil söz konusu.

TEOG Nakil Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Başvurular e-okul sistemi üzerinden yapılıyor. Velilerin 3 tane okul tercih etme hakkı bulunuyor. Tercih yaparken, okulun boş kontenjanı olup olmaması önemli değil, her okul yazılabiliyor. Bununla birlikte bir okula yerleşebilmek için o okulda açık kontenjan bulunması gerekiyor. “O zaman neden açık kontenjanı olmayan yerlere tercih hakkı var ?” şeklinde düşünebilirsiniz. Bu tercih edilen okuldaki bir veya birden çok öğrencinin başka bir okula nakil istemesi ile sonradan kontenjan açılabileceği ile ilgili bir konu. Nakil olduğunda otomatik olarak kontenjan açılmış oluyor.

Tercih yapmadan önce nakil istenen okullardaki kontenjan sayısını ve TEOG Yerleştirme Puanının hangi yüzdelik dilimde olduğunu iyi tespit etmek gerekir. Nakil esnasında puanlar yüksekten düşüğe sıralanacağı için yanlış tahmin edilmesi halinde 3 tercih de boşa gidebilir.

Nakil İsteyenin Kazandığı Hakkı Yanar mı ?

Mesela TEOG yerleştirmesi sonucunda Güzel Sanatlar veya Spor Lisesine kaydoldunuz. Nakil hakkınızı kullanarak tercihte bulundunuz. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı, nakil sonucunda yerleştiğiniz okulu da beğenmediniz. Geri dönüp Güzel Sanatlar Lisesine devam edebilir misiniz ? Bu sorunun cevabı “hayır”. Nakil tercihi yapınca eski hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz.

Boş Kontenjanlar Nasıl Görülebilir ?

Boş kontenjanları e-okul üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.