TEOG sınavı niçin yapılıyor?

TEOG Sınavının Amacı

TEOG sınavı ortaöğretime geçiş sisteminin adıdır. Öğrencilerin sınav kaygıları olmadan istedikleri yere yerleştirebilmeleri için düzenlenen bir sistemdir. TEOG sistemi ile birlikte SBS sınavı da yürürlükten kaldırılmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılında hayatımıza giren bu sistem öğretmen, öğrenci ve okul arasında ilişkiyi daha güçlü kılmayı amaçlamıştır. Sistemin yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok soru akıllara takıldı. Yeni sistemin amacından çok nasıl işleyişleri gösterdiği, hangi derslerden sınava girileceği gibi birçok soru gündeme geldi.

TEOG Sisteminin Amaçları

mebTEOG sisteminin amaçları sınav kaygısının süreye yayarak en aza indirmek, öğretmenlerin eğitim sürecindeki rollerini daha etkin kılmak, öğretmenlerin meslek performanslarını yükseltmek, okul dışındaki eğitime ihtiyaç duymalarını azaltmak, eğitim sisteminin verimliliğini arttırmak ve öğrencileri okula kazandırmaktır. Öğrencilerin sınav heyecanlarını en aza indirmek ve devamsızlıklarını en aza indirmek üzerine kurulmuş olan sistem birçok amacı içerisinde barındırmaktadır. Tüm öğretim yılı içerisindeki başarılı oldukları puanlar bir sonraki okulları tercih edebilmelerinde büyük rol oynuyor.

TEOG’da Mazeret Sınavı Nedir?

TEOG sınavından 8’inci sınıf öğrencileri sorumlu olacaklardır. 6 temel dersin taban alındığı ortak sınavlar yapılacaktır. Ortak sınavlar iki okul gününde iki oturum şeklinde yapılıyor. Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi TC. İnkılâp Tarihi ve Yabancı Dil derslerinin yer aldığı ortak sınavların yapıldığı günlerde ders işlenmeyecektir. A ve B kitapçıkları ile sorular dağıtılacaktır. Her dönem iki yazılı seçeneği olan derslerden birincisi ve üç yazılı seçeneği olan derslerden ikincisi olmak üzere akademik takvim müfredatına göre yapılır. Yapılacak olan sınavlarda mazeretini gösteren belge ile birlikte TEOG mazeret sınavı hafta sonlarında yapılacaktır. Bu sayede giremedikleri derslere tekrar girme hakkı doğacaktır.

Sınav Soruları Nasıl Cevaplanıyor?

TEOG puan hesaplama işlemlerinde esas alınan ortak sınav sorularının cevapları iki optik okuyucu ile çift kontrollü bir şekilde cevaplanıyor. Yapılan sınavların sonuçları E-okul aracılığı ile ortaokul müdürlüklerine bildiriliyor. Önemli olan puan hesaplamalarında derslerin katsayısına göre doğru yapmak yerleştirmeye esas puanda büyük önem kazanıyor. Derslerin puanları aynı olurken katsayıları farklılık gösteriyor. Türkçe, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,  Matematik dersleri için katsayı oranı 4 kullanılırken Yabancı Dil dersleri için katsayısı 2 oran olarak kullanılıyor. Bununla birlikte Türkçe, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,  Matematik derslerine daha ağırlık verilmesi daha mantıklı oluyor.

İnternetten Kolayca Hesaplama Yapabilmek

http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresi ile TEOG puanınızı sınavlarda yapmış olduğunuz doğru sayısı veya almış olduğunuz puanlar yardımıyla hesaplayabiliyorsunuz. Geçmiş dönemlerin TEOG sınav soruları ve çözümleri yardımıyla eksiklerinizi telafi edebilirsiniz. Korkulu bir şekilde karşılanan ama amacında öğrencilerin daha iyi yerlere gelebilmesi olan TEOG sistemi birçok öğrencinin daha iyi yerlere gelebilmesini hedefliyor. Tüm öğrencilere başarılar dileriz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.