TEOG-Orta Öğretime Geçiş Sınavı Puan Hesaplaması

TEOG Sınavı Hakkında

2013-2014 yılında yürürlüğe girmiş olan TEOG sınavı temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı adı altında düzenlenmiş bir sınavdır. 8. Sınıfta okuyan öğrencilere uygulanacak olan bu yeni sistemde amaçlanan sınav kaygısını teog sınavısen aza indirgemektir. SBS sınavı yerine getirilen TEOG sınavında anlık yapılmış olan performanslar değil süreye yayılmış olan performanslar puanlamayı etkileyecektir. 2014-2015 eğitim öğretim yılı itibariyle Türkçe, Yabancı Dil, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen bilgisi ve Teknolojisi ve Din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere 6 temel dersten ortak sınav oluşturulacaktır.

Ortak Sınavların İşleyişi ve Sistemin Temel Amacı

Ortak sınavların her dönem iki yazılı seçeneği olan derslerden birincisi olan üç yazılı seçeneği olan derslerinde ikincisi akademik takvimin müfredatını kapsayacak şekilde yapılacaktır. TEOG sınavının amacı eğitim sürecindeki öğretmenlerin okuldaki rollerini daha etkin bir hale getirmek, ülke çapındaki müfredatın eş zamanlı bir şekilde uygulanmasını sağlamak, sınav kaygılarını süreye yayarak azaltmak, öğretmenlerin meslek performanslarını arttırmak, öğrenci kazanımlarının etkin bir şekilde izlenilip değerlendirilmesini yapmaktır.

TEOG Sınavı Puanlamasının Hesaplanma Şekli

Öğrencilerin yeni bir sisteme adım atması ile birlikte oluşan kaygıları TEOG puan hesaplama şeklinin nasıl olduğunu merak uyandırıyor. TEOG puanlamasında esas alınan iki dönemin notu ayrı şekilde hesaplanır. 1’inci Ve 2’inci Dönem TEOG puanlamasında yapılacak olan ortak sınavların her dersi diğer derslerdeki gibi 100 puan üzerinde hesaplanır. Her sınavda 20 soru sorulup her soru 5 puan değerindedir. Alınan puanlar her dersin katsayısı ile çarpılarak ağırlıklandırılmış TEOG puanı elde ediliyor. Derslerin katsayısı ise Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik 4 katsayıya sahipken İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil 2 katsayısına sahip oluyor. Bu durumda Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik derslerinden diğer derslere oranla daha yüksek alınması TEOG puanının yükselmesine sebep oluyor.

Yerleştirmeye Esas Puan Hesaplaması

TEOG Puan hesaplama biçiminin en önemli puanı olan YEP öğrencilerin almış oldukları 6.7.8’inci sınıf yılsonu puanlarıyla 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınavlardan elde edilmiş puanları toplanarak elde edilen toplam ikiye bölünerek hesaplanacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden hesaplamaya tabi tutulacaktır.

Orta Öğretime Geçiş Nasıl Gerçekleştirilecektir?

Ortaöğretime YEP öğrencinin bir sonraki eğitiminde devam edeceği okulu belirleyebilmesi için kullanılacak bir sistemdir. Öğrencilerin yapmış oldukları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilirken yerleştirmeler elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Puan eşitliği hali söz konusu olduğunda ortaöğretime yerleştirilemeyen öğrencilere ağırlıklandırılmış ortak sınav puanları sıra ile 8, 7, 6’ıncı sınıflarda elde etmiş oldukları yılsonu başarı puanlarının üstünlüğü, tercih önceliği, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının az olması öncelik sıralaması ile yerleştirilme yapılacaktır. 1 dönem almış olduğunuz puanları hesaplayarak 2. Dönem almanız gereken puanları http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresine girerek puan veya doğru yaptığınız soruyu girerek hesaplayabilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.