T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Yeni Sınav Sistemine Uyumlu (Açık Uçlu) Deneme Sınavı ve Cevapları

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ YENİ SINAV SİSTEMİNE UYUMLU (AÇIK UÇLU) DENEME SINAVI

SORU : “Mustafa Kemal’in dünyaya geldiği günlerde Osmanlı Devleti; siyasi, sosyal ve ekonomik alanda sıkıntılı bir dönemden geçiyordu. Yüz yıllardır sahip olduğu topraklar üzerinde hâkimiyetini korumakta ve bu topraklar üzerinde yaşayan toplulukları bir arada tutmakta zorlanıyordu.” Yargısından yola çıkarak Osmanlı Devleti’nin bu toplulukları bir arada tutamamasının sebebini kısaca yazınız.
CEVAP                 :

Osmanlı Devleti içerisinde yaşayan bu toplulukların Fransız İhtilali’nin ortaya çıkardığı Milliyetçilik akımından etkilenmeleriyle ayrılıkçı isyan ve girişimler başlamıştır.

SORU : Osmanlı Devleti’nin dağılmasını önlemek amacıyla Osmanlı aydınları tarafından birçok fikir ortaya atılmıştır. Bu fikir akımlarını yazar mısınız?
CEVAP                 :

Türkçülük ( Turancılık), Osmanlıcılık, Batıcılık, İslamcılık ( Ümmetçilik)

SORU : İngiltere’de ortaya çıkan Sanayi Devrimi’nin etkileri ve Osmanlı Devleti’nin Avrupalı devletlere tanıdığı ekonomik ayrıcalıklar (kapitülasyonlar) 19. yüzyılda Osmanlı ekonomisini olumsuz etkiledi ve çöküşün eşiğine getirdi. Osmanlı Devleti aldığı borçları ödeyemediği için Avrupalı Devletler tarafından Osmanlı Devletinin gelirlerine el Bu gelirleri yöneten kurumun adını yazınız. Bu kurumun varlığı devletin hangi ilkesine aykırı bir durum oluşturur?
CEVAP                 :

Duyun-ı Umumiye İdaresi ( Genel Borçlar İdaresi), Bağımsız Devlet anlayışına aykırıdır.

SORU : “Mustafa Kemal’in ailesi onun eğitimine büyük önem vermişti. Okul çağına geldiğinde eğitimine hangi okulda başlayacağı konusu anne ve babası arasında küçük bir tartışmaya yol açtı. Annesi eğitimine geleneksel eğitim veren mahalle mektebinde başlamasını istiyordu. Babası ise eğitimine yeni açılan ve eğitimde yeni yöntemler kullanan bir okulda başlamasından yanaydı. Sonuçta ikisinin de istediği oldu. Önce annesinin isteğiyle Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebine başladı, kısa süre sonra ise Şemsi Efendi Okuluna geçerek babasının isteği doğrultusunda yeni yöntemlerle eğitim gördü. “ Anekdotundan yola çıkarak Osmanlı Devleti ’inin eğitim sistemi hakkında kısa değerlendirmede
CEVAP                 :

Osmanlı Devleti’nde eğitimde birlik yoktur.

SORU : “Mahallemizde Binbaşı Kadri Bey adında bir komşumuz Oğlu Ahmet askerî rüştiyeye devam ediyor ve okul elbiselerini giyiyordu. Onu gördükçe ben de böyle elbise giymeye hevesleniyordum. Sonra sokaklarda subaylar görüyordum. Onların derecesine ulaşmak için takip edilmesi gereken yolun askerî rüştiyeye girmek olduğunu anlıyordum.” Mustafa Kemal’ in konuşmalarından alınan bu parçaya göre O’nun mesleğini belirlemesinde etkili olan faktörü yazınız.
CEVAP                 :

SORU : Mustafa Kemal Atatürk’ ün Çanakkale Cephesi’nde askeri müdahaleleri Dünya tarafından takdir görmüş ve savaşın seyrini değiştirmiştir. O’nun bu bölgede düşmanın harekâtlarını sezmesinde etkili olan faktör ve kişilik özelliklerini yazınız. ( En az iki kişilik özelliği yazınız.)
CEVAP                 :

Mustafa Kemal daha önce Balkan Savaşları’nda bölgede görev almış ve araziyi tanımaktadır. Kişilik özellikleri ise Askeri Dehası ve İleri görüşlülüktür.

SORU : Mustafa Kemal Atatürk’ ün Trablusgarp Savaşı’ndaki görevi O’nun tecrübelerine ileride hangi savaşta ve ne şekilde etki edecektir? Kısaca yazınız.
CEVAP                 :

Trablusgarp Savaşı ile Kurtuluş Savaşında benzer durumlar söz konusu olup işgal altındaki toprakları halkı örgütleyerek düşmana karşı direniş söz konusudur. Bu da Mustafa Kemal’in Teşkilatçılık özelliği ile ilgilidir.

SORU : Mustafa Kemal’in Milli Mücadelenin lideri olmasında, tanınmasında ve Türk Milleti’nin ebedi lideri olmasında etkiye sahip olan en önemli görevi hangisidir? Yazınız.
CEVAP                 :

Mustafa Kemal’in Milli mücadelenin lideri olmasında Türk Milleti ve Dünya tarafından tanınmasında en önemli görevleri Çanakkale Cephesinde aldığı görevlerdir.

SORU : Mustafa Kemal’ in Birinci Dünya Savaşı’nda görev aldığı cepheleri sırasıyla yazınız. CEVAP                 :

1.Çanakkale Cephesi 2.Kafkas Cephesi

Suriye Filistin Cephesi

SORU : Manastır Askeri İdadisi yılları kuşkusuz Mustafa Kemal’in fikir hayatının oluşmasında çok önemli yere sahiptir. Bu dönemde hitabet, yabancı dil, edebiyat ve tarihle ilgilendiği bilinmektedir. Mustafa Kemal’in çok etkilendiği Türk yazarlardan üç tanesini yazınız.
CEVAP                 :
Namık Kemal
Ziya Gökalp
Mehmet Emin Yurdakul

DENEME SIVANI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.