Psikolojik Rahatsızlıkların Nedenleri, Çözüm Önerileri

Psikolojik rahatsızlık belirtileri,  Psikolojik rahatsızlık nedenleri, Psikolojik rahatsızlıkların tedavisi, Psikolojik rahatsızlıklar için çözüm önerileri

PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLAR

Psikolojik hastalıklar insanlarda bulunan ruhsal sorunlardır. Giderek artan ölüm korkusu, kişisel kaygı bozuklukları klinik açıdan kayda değer sorunlardır. Hasta şikâyet olarak zihinsel, algısal, davranışsal ve fiziksel olarak tepkiler verir.

Toplum psikolojik sorunları, rahatsızlıkları çok önemsemez. Hatta görmezden gelir. Bunu bir rahatsızlık olarak görmeyip kendine konduramaz. Zorunlu hallerde gitmesi gerekse bile bunu oldukça gizli tutar. Çünkü bu rahatsızlık toplum tarafından kabul görmeyen bir alandır. Hatta psikolojik tedavi görmelisin dediğinizde, ben deli miyim, şeklinde şiddetli tepkiler verir.

kucuk-22259c67f0 Psikolojik rahatsızlıklar ilaçla tedaviyi gerektiren ve ilaçsız tedaviyi gerektiren olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Psikolog, ilaçsız tedaviyi kullanan ve terapilerle sonuç alan uzmanlardır. Psikiyatr ise, ilaçlı tedavileri kullanır. Aslında tüm psikolojik rahatsızlıkların ilk başlangıcında bir psikolog yardımı alınmış olsa belki de psikiyatr ve ilaç ihtiyacı olmayacaktır. Toplumun bu iki alan hakkında yetersiz bilgi sahibi olması nedeniyle, psikologların tedavi etmesi gereken rahatsızlıklarda bile hasta direk psikiyatriye gider. Son yıllarda toplum için bu da bir ilerlemedir. En azından ilaçla tedavi kabul edilmekte ve psikiyatristi psikoloğa göre daha doktor görmektedir. Avrupa’da ise devlet tarafından psikologlar desteklenmekte ve psikolojik sorunlar travma halini almadan tedavi edilme hedefi güdülmektedir.

     Psikolojik rahatsızlıklar ve nedenleri:

İlerleyen teknoloji ve aşırı iş yükü ile aile içi hatta bireyin kendisi ile sorunları birikme gösterir. Stres, hayat pahalılığı, sorumluluklar insanı psikolojik rahatsızlıkların kucağına iter. Vücut bu kadar yüke dayanamaz ve halsizlik, mide ağrıları, baş dönmeleri gibi çeşitli tepkilerle verir. Doktora gidildiğinde bahsedilen belirtilere bağlı olarak somut bir tespit yapılamadığı çok karşılaşılan bir tablodur. Halk arasında bu durum evhamlanmak olarak da isimlendirilir. Hasta bir şeyim yokmuş diye kendisini inandırmaya, teselli etmeye yönelir, ancak bu da belli bir müddet işe yarar ve tekrar başa dönülür.

Psikolojik rahatsızlıklar ve çözümleri:

Her şeyden evvel psikolojik rahatsızlıklarında tıpkı mide rahatsızlığı, kırıklar, migren gibi bir rahatsızlık olduğu kabul edilmelidir. Nasıl ki bir insan migreni olduğu için utanmıyorsa psikolojisi bozuldu diye de utanması gereksizdir. Bu durumu kabul ettikten sonra en önemli aşama tamamlanmış olur. Şimdi bir uzmana gitmek ve hiçbir detayı atlamadan, gizlemeden anlatmaktır. Anlatacağınız her bilgi hastalığınızın tam teşhisi için elzemdir. Psikolojik rahatsızlıklar, birbirine çok yakın belirtiler gösterdiği için anlatacağınız detaylar doktorunuzun işini kolaylaştıracaktır. Rahat olun, doktorunuz paylaştığınız tüm bilgileri gizli tutacaktır.

Doktorunuz hastalığınızın durumuna göre psikoloğa sizi yönlendirebilir ve terapiler almanızı önerebilir. Şayet durumunuz psikiyatr desteği ve ilaç desteği gerektiriyorsa zaman kaybetmeden tedaviye başlamalısınız. İlaçlarınızı kullanmadan prospektüslerini okumalı ve yan etkilerine dikkat etmelisiniz. Zira yan etkileri intihara kadar götürebilmektedir. İlaçların düzenli kullanımı ile kişide olumlu neticeler gözlenmeye başlar ve rahatlama süreci gözükecektir. Sakın ilaçları doktordan habersiz bırakmayın.

Lütfen Dikkat: Makalede anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili sorunuz varsa mutlaka uzman hekimden bilgi almanız önerilmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.