Ses Kısıklığına İyi Gelen Yiyecekler, İçeçekler

Ses Kısılmasına İyi Gelen Yiyecekler, Ses Kısılmasına İyi Gelen İçecekler, Ses Kısılmasına İyi Gelen doğal ürünler

Ses Kısılmasına İyi Gelen Yiyecekler

Önemli bir grup önünde konuşma yapmak, okul arkadaşlarının önünde şiir okumak, müşterilere sunum yapmak veya kariyer basamaklarını tırmanmada önemli görüşmeler yapmak çoğumuzu heyecanlandırır. Müzik aletini akort ettikleri gibi ayna karşısında ses tellerimizi akort ederiz. Güçlü ve kendinden emin bir ses tonu bir değil iki adım öne taşır bizi. Tam tersine çatlak veya kısık ses kendine güvensiz görünmemize neden olur.

Ses kısılması yaşamamak veya ses kısıklığını en kısa sürede atlatmak için bazı önerilerim var. Deneyimlerle sabit olmuş pratik bilgiler zor zamanda imdadınıza yetişebilir.

sesSes kısılmasına karşı iyi gelen yiyeceklerden biri zencefildir. Öksürük ve boğaz ağrısı tedavisinde de kullanılan zencefil boğazdaki gıcığı alır. Konuşmanızı öksürüğün bölmesine izin vermez.

Zencefil ile birlikte veya tek başına kullanabileceğiniz bal boğazı sıcak tutarak kırık-çatlak tonları önler. Bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için sıs kısıklığına neden olan hastalığı atlatmanıza yardımcı olur.Balı birer tatlı kaşığı sabah ve akşam yatarken yiyebilirsiniz.

Elma sirkesini ılık su ile karıştırıp günde iki kez olmak üzere içebilirsiniz. Oranı bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi şeklindedir.

Ses tonunuzu Davudi bir hale dönüştürebilen kırmızı biber yaydığı hararet ile boğazı sıcak tutar ve ses tellerini rahatlatır.

Ses kısılması üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olabilir –ki genellikle öyledir- tuzlu su gargarası ile boğazı temizlemek iyi gelecektir. Kısa vadede ses kısıklığı gargara ile düzelmez ama hastalık düzelince ses kısıklığı da ortadan kalkacaktır.,

Ses Kısılması için öncelikle bir kulak burun boğaz doktoruna danışılması gerektiğini unutmayınız.

Ses kısıklığının en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Akut larenjit (gırtlak iltihabı), soğuk algınlığı, allerjik rinit, sinüzit gibi enfeksiyonlar, geniz akıntısı, öksürüğe neden olduklarından ses kısıklığı yapabilir. Sesin uzun süreli, aşırı ve zorlayıcı şekilde kullanılması da ses kısıklığı yapabilir. Bu tür ses kullanma alışkanlığı, ses telleri üzerinde nodül, polip adı verilen ve ses kısıklığına neden olan küçük şişliklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Larengofarengial reflü; mide içindeki asitli sıvının yemek borusundan gırtlak seviyesine yükselerek ses tellerini tahriş etmesidir. Ses kısıklığı ile birlikte boğazda takılma, yabancı bir madde varmış hissi ve sık boğaz temizleme alışkanlığı da sık görülen belirtilerdir. Ses teli felçleri gırtlak kaslarını hareket ettiren sinirlerin çalışmaması sonucunda meydana gelir ve ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi sorunlara neden olur.

Gırtlak kanserinde sigara içimi en önemli etkendir. Gırtlak kanseri bulunan hastaların %95’i sigara içen kişilerdir ve sigara içen kişilerde gırtlak kanseri gelişme riski içmeyenlere göre 5-35 kat daha fazladır.  Gırtlak kanseri için aşırı alkol kullanımı, insan papillom virüsü (HPV= Human Papilloma Virüs), larengofarengial reflü de bilimsel olarak kanıtlanmış risk faktörleridir. Ses kısıklığı veya değişikliği, boğazda yabancı cisim hissi, yutkunma zorluğu, yutkunurken ağrı, nefes alma güçlüğü, boyunda şişlik gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtilerin birkaç haftadan uzun sürmesi ve düzelme göstermemesi durumunda kanserden şüphelenilmeli ve bir KBB hekimine muayene olunmalıdır.

Ses hastalıklarının birçoğunun sebebinin sesin hatalı kullanımına bağlı olduğunu biliyor musunuz? Bu amaçla bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir:
• Boğazınızı temizlemek için öksürmeyin. Bunun yerine yutkunun ya da su için.
• Fısıldayarak konusmayın.
• Soğuk algınlığı veya grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamaya dikkat edin.
• Kesinlikle sigara kullanmayın. Aşırı derecede alkol, çay ve kahve tüketmeyin. Sigaranın gırtlak kanserinin en önemli nedeni olduğunu unutmayın.
• Mümkün olduğunca bağırmamaya ve çığlık atmamaya dikkat edin. Aşırı derecede yüksek sesle konuşmayın.
• Her gün en az 2 litre (8-10 bardak) su için.
• Yaşadığınız ortamın havasının tozsuz ve nemli olmasına dikkat edin. (Soğuk buhar veren cihazlar kullanılabilir.)
• Stresli olmamaya ya da stresinizi ortadan kaldırmaya özen gösterin.
• Profesyonel ses kullanıcısıysanız (şarkıcı, öğretmen, imam, sekreter, santral görevlisi gibi) sesinizi ısıtıcı ve soğutucu egzersizleri yapın.
• Ses probleminiz varsa hergün saat başı 5-10 dakika kesin ses istirahati yapın.
• Mentollü veya anestezik boğaz pastilleri kullanmayın.
• Baharatlı, acılı, ekşili ve asitli gıdaların tüketiminden kaçının. Dolu mide ile uyumayın.
• Telefon görüşmelerinizi azaltın. Mümkün olduğunca kısa ve öz cümlelerle konuşmaya dikkat edin. Konuşmaya başlarken nefes almayı unutmayın. Uzun cümlelerden kaçının ve her yeni cümleye nefes alarak başlayın. Konuşma hızınızı azaltın, yavaş ve tane tane konuşun. Sesinizin yorulduğunu hissederseniz konuşmayı sonlandırın.
• Aspirin ya da benzeri ağrı kesicileri kullanmaktan kaçının. Özellikle bayanların regl dönemlerinde buna daha çok dikkat etmeleri gerekir. Bu tarz ilaçlar ses tellerinin zorlandığı durumlarda ses telinde kanamaya yol açabilirler.
• Gürültülü ortamlarda konuşmaktan kaçının.
• Gerekirse konuşmadan iletişimi sağlamak için yanınızda kağıt ve kalem bulundurun.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.