Ortaokul sertifikasyon sistemi nedir?

Sertifikasyon köken olarak Fransızca olup certification  olarak yazılır.  Sertifikasyon Sözlükteki anlamı “İşi Onaylamak.” anlamındaki bu söz için Kurumumuzca onaylama karşılığı önerilmiştir.

Sertifikasyon, belgelendirme anlamında kullanılmaktadır.Tıp dilinde çokça kullanılan kelimelerden biridir.

Sertifika ise: Öğrenim belgesi. Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge veya kaynak anlamında kullanılır.

Bildiğiniz üzere cumhurbaşkanın  TEOG kaldırılmalı sözünde hemen sonra MEB çok hızlı bir şekilde 2017-2018 eğitimi öğretim yılında TEOG sınavının kaldırıldığını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı bu yıl için TEOG sınavının yapılmayacağını söyledi ve yerine gelecek sistemin 1 ay içerisinde bakanlar kuruluna sunulacağını belirtti.

25 Eylül 2017 tarihinde başbakanın yaptığı açıklamaya göre TEOG yerine 3 sistem düşünülüyor.

Dört TV kanalının ortak yayınında konuşan Yıldırım, 1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerini ilgilendiren TEOG sınavı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Peki TEOG yerine gelecek yeni sistem belli oldu mu?

Başbakan Yıldırım yaptığı konuşmada; Hafız olacakmış gibi ezberle ezberle kimyası bozuldu. TEOG kalkınca bütün öğrenciler büyük bir bayram havasında benim torunum da 6’ncı sınıfa başladı. “Dede teşekkür ederim TEOG’u kaldırdınız” dedi. Hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Sınav tatsız bir şeydir. Ama sınav olmadan da gelişme olmaz

-ANADOLU’DAKİ ÇOCUKLAR NE OLACAK? ONLARA NASIL BİR FIRSAT EŞİTLİĞİ OLACAK?

Onlara kapı kapanmıyor ki, TEOG’da ne yapıyorsa burada onun daha kolayını yapacak. Ortaokulda dersleri çok iyiyse onun katkısı var. Okula girmek istiyorsa orada alacağı puan var. Ama bir iddiası yoksa açıkta kalmayacak, gidecek mahalledeki liseye gidecek.

Bunlardan bir tanesi 8. sınıf bitti, artık ondan sonraki 4 yıl lise. Liseler de değişik değişik. Anadolu, meslek, sanat lisesi var vesaire. Özel okullar var. Burada bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması. Karar verilmiş değil. Bir, yöntem bu. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi. Yüzde 50’si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Hiçbir şey aramayanlar. Adresi en yakın olan gidip kayıt alacak. Bazı okullar diyebilir ki ben ortaokul mezuniyet ortalaması arayacağım. Bazı okullar kendi sınavını yapar ama o sınavın mutlaka Bakanlığın gözetiminde olması lazım. Bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu Bakanlar kuruluna gelecek, uzmanlar gerekli sunumları yapacak, karar kılacağız. Bir ay içinde olur” açıklamasında bulundu.

Ortaokul sertifikasyon sistemi nedir? Başbakanın lise yerleştirmelerinde sertifikasyon sistemi ile öğrenci alınacak sözünden sonra bir çok kullanıcı internet üzerinde okullarda sertifikasyon sistemi nedir?  sözcüğünü aramaya başladılar.

Açıkçası lise yerleştirmelerinde sertifikasyon sisteminin ne olduğu ile ilgili net bir açıklama yok. Burada başbakanın tam olarak ne kast ettiği ileriki günlerde açıklanacak olan lise yerleştirme detaylarında belli olacak.  Burada ortaokulları belirli bir gruplandırma ve sınıflandırmadan mı bahsediyor tam olarak net değil. Örneğin Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Sertifikasyon Sistemi Turizm bağlamında, yatırım ve işletmeler ile diğer faaliyetler için, yapılmış olan sınıflandırma ya da gruplandırma sonucuna göre belge düzenlenmesi ile ilgili işlemlerin bütünü anlamını taşıyor. Lise yerleştirmelerinde sertifikasyon sistemi değimi ilk defa gündeme geldi. Ayrıntıları açıklandığında burada duyuracağız.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.