Öğrenciler Sınava Nasıl Motive Edilir?

sınavlara motive nasıl edilir? sınavlara motive edici sözler, sınavlara motive olmak, sınava motive olmak için

Öğrenciler Sınava Nasıl Motive Edilir?

Genel olarak öğrencilerin bilgi kadar ihtiyaç duyduğu bir başka faktör de kuşkusuz ki motivasyondur. Çok fazla bilgiye sahip olup da kendine güveni olmayan öğrenciler sınavlarda başarılı olamazlar. İşte bu noktada aile, öğretmen ve çevrenin büyük önemi bulunmamaktadır. Öğrencilere çeşitli psikolojik telkinler ile sınava hazırlamak yetişkinlere düşmektedir. Çocuklar yeterince baskı ve stres altında sınava hazırlanma yükünü taşırken bir de çevreden gelen çeşitli baskılar altında iyice ezilecektir. Bunun önlenebilmesi için mutlak suretle öğrencilere bilinçli yaklaşmak gerekmektedir. Aksi halde ters tepebilir ve öğrenciler daha büyük psikolojik buhranların eşiğine gelebilir.

Öğretmenlere Düşen Görev

Bu noktada öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Gerek okulda gerek dershanelerde gerekse özel derslerde öğretmenler öğrencilere oldukça özenli davranmalıdır. Sadece kitap bilgilerinin ezberletilmesi ile öğrenciler sınava hazırlanmış olmazlar. Bunun yanı sıra sınav bilincinin aşılanması, stres ile başa çıkma yolları, sınav öncesi motivasyon gibi konularda öğrencilerinin her daim yanında olmalılardır. Bunun yanı sıra iyi bir başarı grafiği gösteren öğrencilere gerekli takdiri yaparken durumu kötü olan öğrencilere de motivasyon sistemi ile iyi hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bunun yerine başarısız öğrencilerin bir kenara atılması daha büyük depresyonlara yol açacaktır. Bunu engellemek için öğretmenler gereğinden fazla bilinçli ve sabırlı olmalıdır.1482102_691010810931954_721654006_n (1)

Aileye Düşen Görev

Aileler öğrencileri bir birey olmaktan çok yarış atı gibi görmektedir. Bu nedenle de her daim arkadaşlarından daha iyi notlar alması yönünde çocuklarını uyarmaktadır. Bu oldukça yanlış bir yöntemdir. Çocukların motivasyonunu düşüren ve ders çalışma psikolojisini etkileyen olumsuz bir anlayıştır. Bu tepkilere maruz kalan çocuklar arkadaşlık ilişkilerini nefrete ve kıskançlığa dönüştürmektedir. Daha iyisini yapabilmek adına çalışmak yerine beyin sistemleri özgüven eksikliğine doğru yol almaktadır. Bu nedenle de aileler bu noktada bu zincirin en önemli halkalarından birini oluşturmaktadır. Evde olumlu yönde bir psikoloji ile ders çalışan çocuklar okul hayatlarında da kendisine güvenen ve özgüven sahibi bireyler olarak yetişecektir. Bu da her türlü sınav sonucundan çok daha mühimdir.

Çevrenin Etkisi

Genel olarak öğrenciler çevrenin baskısı altında kalmaktadır. Akraba, arkadaşlar, komşular ve daha birçok üçüncü kişi tarafından sınav öncesi kötü bir psikolojiye girmeleri sağlanmaktadır. Öğrenciler hassas bir dönemden geçerken mutlaka ki çevresindeki kişilerin de bu konuda hassas olması ve buna göre bilinçli bir yönlendirme ile çocuklara etki etmesi gerekmektedir. Aksi halde sınav öncesi stres ve bunalım hissine kapılan çocuklar derslerinde yeterli başarıyı gösteremeyeceklerdir. Bu nedenle de bu süreçte çevrenin negatif etkilerine karşı korunmak adına bilinçli kişiler ile görüşülmesi ve doğru psikolojik önermeler alınması daha doğru olacaktır. İyi bir gelecek adına çocukların sınav dönemi psikolojileri korunmalı ve gösterecekleri başarının bir kat daha artması sağlanmalıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.