Nüfusun Dağılışını Etkileyen Doğal ve Beşeri Faktörler Nelerdir?

Nüfusun Dağılışını Etkileyen Doğal ve Beşeri Faktörler

Doğal Unsurlar

Yeryüzü Şekilleri

Yeryüzü şekillerinin sade olduğu alanlar yerleşme için uygun olan yerlerdir. Ova ve plato gibi düz alanlarda nüfus fazla iken, dağlık ve engebeli alanlarda nüfus azdır.

İklim

Ilıman iklime sahip olan yerler yerleşme açısından tercih edilen alanlardır. Buna bağlı olarak ülkemizde deniz kıyısı olan yerlerde iklimin daha uygun olmasından dolayı nüfus artmıştır. İklimin sert geçtiği yerlerde nüfus daha azdır.

Su kaynakları

Canlı yaşamı için su önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle tarihte de insanlar su kaynaklarına yakın yerlerde yerleşmeyi tercih etmişlerdir. Su kaynaklarının çok olduğu yerlerde nüfus fazladır.

Bitki Örtüsü

Bitki örtüsünün gür olduğu alanlarda ulaşım ve ekonomik faaliyetler sınırlı olduğundan nüfus azdır.

Beşeri Unsurlar

Tarım

İklimin elverişli olduğu ve su kaynaklarına yakın olan ovalık alanlar tarım için uygundur. Çukurova, Bafra, Çarşamba ve Konya ovası örnek olarak gösterilebilir.  Sanayi: Sanayi tesislerinin gelişmiş olduğu yerlerde nüfus fazladır.

Madencilik

Madencilik faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde iş imkânları olduğundan dolayı bu bölgelerde nüfus fazladır. Ülkemizde Zonguldak şehri madenciliğe bağlı olarak nüfusu fazladır.

Ticaret

Ticari faaliyetlerin yaygın olduğu yerlerde nüfus fazladır.

Ulaşım

Ulaşımın geliştiği yerlerde sanayi ve ticaret de geliştiğinden dolayı nüfus fazladır. Dağlık ve engebeli alanlarda ulaşım gelişmediğinden dolayı nüfus azdır.

Turizm

Ülkemiz Turizm açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Doğal ve beşeri güzellikler bakımından zengin olan ülkemizde turizm faaliyetleri gelişme göstermiştir. Antalya ilimizde yaz ayları uzun ve sıcak olduğundan deniz turizmi gelişmiştir. Buna bağlı olarak nüfusu da artmıştır

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.