Migren Ağrısına Karşı Alınabilecek Tedbirler

migren nedir, migren nedir nasıl geçer, migren belirtileri, migren ağrısı

MİGREN

Baş ağrısı çekmeyen kimse yoktur. Kimimiz grip, üşütme gibi rahatsızlıklar geçirirken, kimimiz diş ağrısıyla beraber baş ağrısını çekmişizdir. Ne kadar dayanılmaz ve can sıkıcı olduğunu söylememize gerek yok sanırım. Hayatı kâbusa çeviren, günlerce süren, mide bulantısının eşlik ettiği, normal seslerin bile beyin içerisinde kaldırılamayacak derecede yüksek geldiği baş ağrısını ya da migreni beraberce inceleyelim.

imagesMigren Ağrısı

Migren arısı, diğer baş ağrılarından oldukça farklıdır. Zonklama, ışık ve sesten rahatsız olma, yemek yiyememek, kokudan rahatsızlık, hareket etmeyle şiddetlenen şiddetli baş ağrısıdır. Ülkemizde migren üzerine yapılan araştırmalarda her 100 kişiden 16’sının bu rahatsızlığı yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kadınlarda bu ağrının erkeklere oranla 3 kat fazla olduğu da tespit edilmiştir. Bunun temel nedeni ise kadınlardaki hormonal değişimlerdir.

Migren Ağrısına Karşı Alınabilecek Tedbirler

Migren arınız her başladığında hemen ağrı kesici kullanıyorsanız bu sizin lehinize olmayacaktır. Nitekim aşırı ağrı kesici ilaç kullanımı migreni tetikleyecek ve baş ağrısı ataklarınız fazlalaşacaktır. Bunun yerine bir uzmana başvurup migren ağrısı öncesi belirtiler başladığında, ağrı gelmeden kullanılan ilaçlar tercih edilmelidir.

-Yapılan araştırmalar bazı besin maddelerinin migren ağrısının tetiklediğini gösteriyor. Ancak tüm migren hastalarını aynı besinler tetikliyor diyemeyiz, kişisel bünye değişikliği farklı tepkilerde verebiliyor. Aşırı tuz tüketimi, alkol, nitratlı ürünler, salam, sosis, sucuk, çikolata, eskitilmiş peynir bu ürünlerden bazıları olarak sayılabilir. Küçük bir tavsiye, migren ağrınızı hangi gıdaların tetiklediğini tespit için migren günlüğü tutun ve migren ağrısının geldiği gün ne yediğinizi içtiğinizi not edin.

-Stres birçok hastalıkta olduğu gibi migrende de tetikleyici bir yönü bulunmakta. Stresli bir işiniz varsa migren periyotlarınız oldukça sık tekrarlıyor demektir. Size önerebileceğimiz stresten uzak kalmaya çabalamanızdır.

-Kan şekerinin düşmesi migren ağrısını tetikleyecektir. Bunun için öğün atlamamaya ve uzun süre aç kalmamaya dikkat edin. Oruç tutuyorsanız, hurma gibi kan şekerini dengeleyici gıdaları iftar ve sahurda tüketmeniz faydalı olacaktır.

-Uyku düzeni migren hastaları için önem arz eder. Yatma saati ve kalkma saati istikrarlı olması migrenden uzak durmak için güzel bir önlemdir. Migren hastalarının günlük 6 saatten az ve 10 saatten fazla uyuması iyi değildir. Hafta sonları dahil uyku düzeni şarttır.

-Düğün salonları, diskolar gibi yoğun ışıklı ortamlar migreni tetikleyebilir. Karanlıkta televizyon izlemek, sarı lamba kullanmakta tavsiye edilmeyen migren tetikleyen unsurlardan bazılarıdır.

-Kadın doğum hapları da migren ağrılarını başlatabiliyor. Bu nedenle doğum kontrol hapınızı gerekli testleri yaptırarak doktor tavsiyesiyle kullanmanız önerilir.

-Ağır ve keskin kokulardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Ağır kokulu esanslar, parfümler, çamaşır suları da migreni tetikleyebilir. Bu nedenle hafif kokulu parfümler kullanmanızı, kokusuz dezenfekte ürünler ercih etmenizi öneririz.

-Yürüyüş, hafif koşu, doğa yürüyüşleri stresi azalttığı için migren gelmemesi için güzel bir yol. Ani hareket gerektiren spor dalları ise migren için uygun değil.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.