Japon Eğitim Sisteminin Doğruları

japon eğitim sistemi,  japon eğitim sistemi ile türk eğitim sisteminin karşılaştırılması, japonya eğitim sistemi nasıl

Japon Eğitim Sisteminin Doğruları

Japonların, akademik anlamda birçok ülkeden daha yüksek standartlara sahip olan bireyler yetiştirdiği bilinmektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için bir ülkenin eğitim sisteminin doğru eğitimi desteklemesi gerekmektedir. Japon eğitim sisteminin elde etmiş olduğu başarı, aslında doğru eğitim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda kesin bir kanır sunmaktadır. Japon eğitim sistemi ve ülkemizdeki eğitim sistemi karşılaştırıldığında, bu konuda büyük eksikliklerimiz olduğu doğrudan görülecektir. Peki, Japon eğitim sisteminin doğruları olarak nitelendirilebilecek uygulamaları nelerdir?

Japonya Eğitim ve Öğretimde Hangi Temeli Benimsiyor?           

Bilim adamı yetiştirme ve bilimsel çalışmalar yürütme konusunda üstünlüğünü kanıtlamış olan Japonya,  öğrencilerinde eğitimin ilk aşamasından itibaren, Japon eğitim kültürüne ve gerçek öğrenme kavramına yönelmektedir. Bunun için de öğrenciler için küçük yaşlardan itibaren ağır müfredatların zorunlu olarak öğretilmesi yerine, daha hafif ancak anlaşılır müfredatlarla öğrenme gerçekleştirilmektedir. Öğrencinin oyuna en çok ihtiyaç duyduğu çağda yüksek bilgi içerikli müfredatlar nedeniyle bocalamasını engelleme, öğrencinin önce öğrenmeye alışmasını, öğrenmenin ne demek olduğunu öğrenmesini sağlayan bu sistemin devam zorunluluğu gerektirdiği de bilinmektedir.

sunu6-okuldeneyimi-15-638

Türkiye’de Devam Zorunluluğu Algısı

Tıpkı Japonyada  derslere devam zorunluğu gibi ülkemizde de derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. İlk ve orta öğretim ve örgün öğretime sahip üniversiteler de dahil olmak üzere, derslere devam zorunluluğu ülkemizde de bulunmaktadır. Ancak bu zorunluluk genel olarak, derste var gözükebilmek, devamsızlıktan kalmamak ya da okul hayatından uzaklaşmamak üzerinde etkili olmakta, öğrenmeyle, kaliteli bir eğitimler herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Bu noktada öğrenci kendi kalitesi ile bir istisna olabilmekle birlikte, eğitim sisteminin küçük yaşlardan itibaren vermiş olduğu bezginliğin devam zorunluluğuna bu şekilde yansıması söz konusu olmuştur.

Okur Yazarlık Oranı Ne İfade Ediyor?

Japon eğitim sisteminin Türkiye’deki eğitim sisteminden önemli farkı, eğitime ayrılan bütçenin çok fazla olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre, Japonya’da eğitime ayrılan bütçe yıllık % 12 olarak belirlenmiştir. Bunun yanında okuryazarlık oranının da %99 olduğu bilinmektedir. Türkiye’deki okuryazarlık oranı ise 2015 kayıtlarına göre %96,3 olarak belirlenmiştir. Arada büyük bir fark bulunmasa da okuryazar oranının yüksek olması herkesin sağlam bir okuma alışkanlığına sahip olduğunu göstermemektedir. Ülkemizin bu konudaki eksiği, küçük yaşlarda kitap okuma ya da herhangi bir şekilde okuma ve araştırma sevgisinin kazandırılmamış olmasıdır.

images1 Yılda 3 Dönemlik Eğitim Sistemi

Japonya eğitim sisteminde, eğitim öğretim yılı, 3 dönemden oluşmaktadır. 3 ay süren dönemlerden sonra, 1 ay kadar sürmeyen tatil dönemi başlamakta ve tatil mesafesi fazla uzatılmadan yeni dönem başlamaktadır. Ülkemizde ise 6 aylık zorlu bir dönem ardından 15-20 gün kadar süren bir tatil ardından 6 aylık bir dönem ve 3 ay süren bir tatile dayalı bir eğitim dönemi benimsenmiştir. Japonya bu konuda ülkemizden farklı olarak, zamanı sıkıcı olmadan daha etkili olarak kullanabilen, yıl içinde hem zorlayıcı olmadan daha uzun süre eğitim verebilen hem de öğrencilerin derslerden soğumasına izin vermeyen bir sisteme sahiptir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.