İyi YGS Çalışma Programı Nasıl Yapılır ?

YGS Çalışma Programı Nasıl Yapılır ?

İnsanoğlunun yapabileceği ile yaptığı arasında büyük bir uçurum vardır. Başarısız olduğumuzda genelde dış sebepleri suçlasak da hedefe ulaşamamanın asıl nedeni kapasitemizi yeterince kullanmamak veya yeteneklerimizi bize faydası olmayan meşguliyetlerde kullanmamızdır. Başarılı insanların diğerlerinden en büyük farkı kendileri için en uygun hedefi belirlemeleri ve kendilerini hedefe götürecek çalışma programına sadakatle riayet etmeleridir.

YGS-ye-Nasil-Hazirlik-YapilirHayatın önemli dönüm noktalarından birisi üniversiteye hazırlık dönemidir. Bu dönemde gençlerimiz kapasitelerinin üst sınırlarını keşfetme imkanına sahip olurlar. YGS ve LYS’ye hazırlanan gençlerimiz, başarı için sıkı çalışma gerektiği ve bunun bir plan-program çerçevesinde yürümesi gerektiğini bilirler. Ancak çoğu öğrenci için planlı çalışmak demek her gün şu kadar saat çalışmak anlamı taşımaktadır. Günün hangi zamanları ders çalışılacağı hayatın akışına göre belirlenir. Konuların ne zaman bitirileceği de kaydolunan dershanenin müfredatına veya satıl alınan kitapların kalınlığına göre belirlenir.

Halbuki kişinin YGS çalışma programını kendine özel ve hedefine ulaştıracak şekilde hazırlaması gerekir. Bu konuda ilk akla gelen soru şu olmalıdır :

”Günde kaç saatimi ders çalışmak için ayırabilirim ?”

Şu hususa dikkat edelim, kaç saat çalışmak gerektiğini değil , istikrarlı şekilde kaç saat çalışabileceğimizi kestirmemiz gerekiyor. Önemli olan önümüzdeki birkaç gün, günün ne kadarını çalışarak geçireceğimiz değil, aylar boyunca günün kaç saatini ders çalışmaya ayırmamızın sürdürülebilir ve mantıklı olduğu. Aynı şekilde haftanın kaç günü çalışabileceğimizi de tespit etmek gerekir. Her gün aynı ritimle çalışıldığında mental yorgunluk başlayacaktır. Bu nedenle haftanın bir veya iki günü tempo düşürülmeli veya bir gün sadece dinlenmeye, eğlenmeye, arkadaşlar ile vakit geçirilmeye ayrılmalıdır.

YGS çalışma programı hazırlanırken dikkat edilecek ikinci konu da kendi müfredatımızı belirlemektir. Herkesin her derse aynı şekilde zaman ayırması, her konuya aynı önemi vermesi diye bir şey yoktur. Bu nedenle genel müfredat uygulamak yerine sınavlarda çıkacak konuları belirleyip tercih etmek istediğimiz bölümlere göre bize özel müfredat hazırlamalıyız. Bunu yaparken kişinin kapasitesinin ne olduğu, istediği bölümler için hangi dersten ne kadar başarı sağlamak gerektiği iyi bilinmelidir. Bazı durumlarda bazı konular tamamen müfredattan çıkarılabilir. Her dersi yarım yamalak bilmek yerine hedeflenen konuları biraz daha iyi bilmek sınavlarda daha fazla net elde etmemizi sağlar.

Müfredat ve günlük çalışma saati belirlendikten sonra hangi gün hangi konuya ne kadar çalışılacağını tespit etmek gerekiyor. Bunu hiç üşenmeden çizelgeye dökmek ders çalışma programına daha kolay adapte olmayı sağlayacaktır. Tüm senenin çizelgesinin ayrıntısıyla sezon başında yapılması hem zordur, hem de gereksizdir. Tüm sezon için genel bir çizelge hazırlanmalı, yani sadece hangi hafta hangi konuların işleneceği belirlenmeli, ayrıca aylık çizelgeler hazırlanarak hangi gün hangi derse vakit ayrılacağı, konu anlatımı, deneme sınavı ve soru çözümü gibi faaliyetlerin hangi günlerde veya gün içindeki hangi zaman dilimlerinde yapılacağı bu çizelgelerde belirtilmelidir.

Böylece yeküne vurulduğunda “bugün ne yapsam” için harcanan vakit ve bunun oluşturduğu konsantrasyon kaybı da engellenmiş olur.

YGS çalışma programı yapılırken sık yapılan hatalardan birisi önce şu dersi tamamen bitireyim, sonra öbür derse başlayayım şeklinde yapılan programlardır. Bunun yerine her gün farklı bir ders çalışılmalıdır. Böylece bıkkınlık önlenir ayrıca ilk çalışılan derslerin sonradan unutulmasının önüne geçilir.

YGS çalışma programı eğer benzer koşullarda sınava giren arkadaşlar ile paylaşılırsa, yani bir grup öğrenci benzer programları uygularsa, birbirine destek olma ve kıyas yapmak suretiyle programa uyma sadakati artar. Bu nedenle YGS’ye hazırlanan gençlerimizin arkadaşları ile ilişkilerine kesmemeleri gerekir. Unutmamak gerekir ki rekabet başarıyı artırır.

YGS çalışma programı hazırlamanın en önemli kısmı haftalık ders saatlerini ve günlere dağılımını belirlemektir. Genellikle bir derse haftada bir kez sıra gelir. Sözelciler için Türkçe, Sayısalcılar için Matematik dersinde bu ikişer gün olabilir. Günlük çalışma saatleri hep aynı zamanlarda olmalıdır. Böylece vücut ve beyin çalışma ritmine kolay ayak uydurur, çalışma sürdürülebilirliği sağlanır.

Günlük olarak birkaç saat çalışılacaksa bu 40 dakika veya bir saatlik bölümler halinde olmalı ve 10-15 dakikalık aralar olmalıdır. Böylece konsantrasyon kaybı engellenmiş olur.

YGS çalışma programına sadakatle uyulabilmesi  için aile bireylerinin de öğrenciye destek olması gerekir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.