Zorunlu Dini Eğitim

ZORUNLU DİNİ EĞİTİM

Türkiye halkının çoğunluğu Müslümanlardan oluşan bir ülkedir. Halkın genel yapısı dinin asli vazifelerini dört dörtlük yerine getirmese de İslam dinine ve peygamberine saygı duyar. Özellikle ramazan ayında dini duygular zirveleşir camiler teravih namazlarında dolar. Ülke insanının İslamiye te dair bilgileri anne babadan öğrendikleri, yaz aylarında okullar tatil iken mahalle cam, imamından aldığı kuran kursu eğitimi, okullarda okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde öğrendikleri ile sınırlıdır.  Toplumda ki bu dini duyarlılık ise cemaat ve tarikatları güçlendirmiştir.

page_zorunlu-din-dersinde-farkli-inanclara-yer-yok_421236431Zorunlu Dini Eğitim Nedir?

Ülkemizde uygulanan eğitim sistemi 4+4+4 toplam 12 yıl şeklindedir. İlkokul dört yıl, ortaokul dört yıl, lise eğitimi dört yıl şeklindedir. Çocuğunu okula göndermeyen aileler devlet tarafından takip edilir ve eğitim almaları için gereken müdahale yapılır.

İlkokuldan itibaren çocuklara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitimi zorunlu olarak verilmektedir. Bu zorunlulukta ki amaç tüm çocuklara dinleri hakkında ehil kadrolarca bilgi vermek ahlak kurallarını doğru bir şekilde öğretmektir. Haftalık ders saati çok sınırlı olan bu eğitim ülkemizde devamlı tartışılmaktadır.

Zorunlu Dini Eğitime Neden Karşı Çıkılmakta

  • Ülkemizde  farklı dinlere mensup  insanlar da yaşamaktadır. Bu insanlar çocuklarını Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini istememektedirler.
  • Farklı inançlara sahip Türk vatandaşlarımızın bir kısmı  devlet tarafından verilen zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitiminin Sünni kaynaklı bir bilgi sunduğunu iddia etmekte ve karşı çıkmaktadırlar.

Zorunlu Dini Eğitim Olmalı mı?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aslında dini eğitimin tam verilebildiği bir ders değildir. Zira haftada kırk artı kırk toplam seksen dakikada İslam dini istenildiği gibi öğretilemez. Nitekim bu ders çok basit görüldüğü için aileler tarafından karnenin vazgeçilmez en yüksek notu olarak görülmeye alışılmıştır

Ailelerin bu derse karşı çıkışları biraz da siyasi bir konudur. En memnun edici çözüm zorunlu din dersinin ailelerin tercihine bırakmak olabilir. Dileyen aileler çocuklarına bu eğitimi verdirirken, dileyen ailelerde çocuklarına bu dersi aldırmazlar. Ancak böylesi bir çözüm ile zorunlu din dersi tartışmalarını bitirmeyecektir.

Avrupa da din mensuplarının kendi okulları bulunmaktadır. Kiliseye bağlı birçok okul mevcuttur.  Fakat ülkemizdeki zorunlu din dersi gibi tartışmalar olmadığı gibi kiliseye bağlı bu okullarda halkın saygısı oldukça fazladır.

Avrupa ile bire bir uyumlu dini okullar yoktur.  Ancak Türkiye de yaşayan tüm Müslümanların sahiplendiği eğitim kurumları vardır. İmam Hatip Ortaokulları ve İmam Hatip Liseleri, ülkemizde dini nitelikli eğitimler veren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi kurumlardır.  Bu okullarda uygulanan mevzuat bakanlığa bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce belirlenmekte ve kontrol edilmektedir.

İmam Hatip Ortaokul ve liselerinde verilen dini eğitim İslam dinini genç nesillere aktarmakta yeterlidir. Ayrıca dini yükseköğrenim veren İlahiyat Fakülteleri de konunun akademik boyutunu ele almaktadır.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.