Böbrek Taşından Nasıl Korunurum ?

böbrek taşından korunma yolları, böbrek taşı

Böbrek Taşından Nasıl Korunurum ?

Ülkemizde görülme sıklığı yaklaşın yüzde on olan böbrek taşı hastalıkları deneyimleyenlerin aktardığı cehennemi ağrı nedeniyle henüz bu hastalıkla tanışmamış olan kişileri korkutuyor. Bazılarının doğum sancısı ile kıyasladığı böbrek taşı ağrısı çekmemek için yapılabilecekler şunlar:

bobrektasi_1Yeterli Sıvı Tüketimi: Bunun ölçütü günde yaklaşık iki litre idrar yapabilmek. Ne kadar idrar yapıldığının ölçülmesi mümkün olmasa da göz kararı iki litre sıvı çıkışı olmalı. Fazlası veya bundan daha azı böbreklere zarar veriyor.

Yeterli Tuz Tüketimi: Ülke olarak fazlaca tuz tüketiyoruz. Bu nedenle böbreklerimizi gereğinden fazla çalıştırıyoruz. Vücudumuzun ihtiyacından fazla tuz alırsak , böbrek bunu sürekli süzüp dışarı atmak zorunda kalacaktır. Böbrek sağlığını düşünenler lezzetten feda edip az tuzlu yemelidirler.

Çok Fazla Et Tüketimi: Ülke olarak sevdiğimiz bir şey de et yemekleri. Et yemeğinin her türlüsüne bayılıyoruz. Fakat fazla et böbreği yoruyor, buna dikkat etmek lazım.

Düzenli Spor: Günde ortalama on dakika civarında spor yapan bir halkız. Bu sadece zayıflama açısından değil zinde kalma ve hastalıklardan korunma açısından önemli. Metabolizmanın sağlıklı çalışması böbreğin işine geliyor. Bu nedenle abartmamak kaydı ile günümüzün bir kısmını spor yapmaya ayırmak lazım.

Limon Tüketmek: Limonun ihtiva ettiği sitrat böbrek taşı oluşumunu engelliyor. Böbrek taşı konusunda risk altındaysanız ara sıra taze limondan limonata yapmanız iyi olacaktır.

Düzenli Kontrol: Böbrek taşı hastalıklarında genetik yatkınlık çok önemlidir. Ailenizde, akrabalarınızda, anne, dayı, hala, babaanne gibi yakınlarınızda bir veya birden fazla böbrek taşı sorunu yaşanmış ise altı ayda bir düzenli kontrol yaptırmalısınız.

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve hastalığın tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.