Hangisini tercih etmeli? Fen Lisesi mi? Anadolu Lisesi mi?

KİMİ TERCİH ETMELİYİM?

Hayatımızı ve geleceğimizi şekillendiren eğitim hayatımızda aldığımız alacağımız önemli kararlardır. Aslında nasıl bir hayat süreceğimizin şifreleri hangi mesleği seçeceğimizde gizlidir. Gizli olan bu sırrı yani mesleğimizin ne olacağı da kişiliğimizde gizlidir. Ebeveynlerimizin ve eğitmenlerimizin bizleri tanıyarak, kişiliğimizi analiz ederek yapacakları mesleki yönlendirme çok önemlidir. Neden hoşlandığımız, hangi alanlara yoğunlaştığımız ve beynimizin hangi lobunu kullandığımıza kadar bilinmesi, mesleki yönlendirmenin bu çerçevede şekillendirilmesi en isabetli yol olacaktır.
anadolu liseleri Nitekim öğrenciyi tanımadan yapılan mesleki yönlendirmeler hüsran ile neticelenmekte ve mutsuz insanlara sebep olmaktadır. İnsan sevdiği, hoşlandığı mesleği yaparsa mutlu olur, huzurlu olur. Mesleğini yapmada ki bu mutluluğu başarıya götürecektir. Görüleceği üzere doğru analizler doğru mesleğe, doğru meslek seçimi mutluluğa ve mutlu meslek sahipleri de başarıya kavuşacaktır. Bu nedenle ailelere ve öğretmenlere çok büyük görevler düşüyor. Çocuklarının kişiliklerini iyi analiz etmeli, seçecekleri meslek konusunda onlara doğru tavsiyeler iletmelidirler. Aynı şekilde öğretmenlerin de öğrencilerini iyi tanımaları, aileleriyle temas halinde olmaları ve rehber öğretmenle koordineli çalışarak öğrencilerine en uygun mesleği seçmede yardımcı olmaları gerekmektedir.

Geleceğin İlk Adımları Nerde Atılmalı?

Eğitim ilkokul sıralarıyla başlar. Eğitimin daha bu ilk adımları kişi hakkında önemli ipuçları sunar. Kimi öğrenci resim dersinde harika işler yaparken kimi Türkçe anlatımlarıyla ön plana çıkar kimisi de Matematiğe olan ilgisiyle. İşte bu yıllardaki ipuçları iyi değerlendirilmeli ve lise, üniversite tercihleri bu veriler ışığında yapılmalıdır.

Fen Lisesi mi Yoksa Anadolu Lisesi mi Tercih Edilmeli?

Liseler konusunda bilgili olan ya da meslek seçimi incelikleri üzerinde bilgi sahibi olanlar bu soruyu sorma ihtiyacı hissetmezler. Çünkü Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri nitelikleri itibariyle farklılık gösterirler. Tercih edilmeleri öğrencilerin yönelimleri ve tercih koşullarıyla doğru orantılıdır. Yoksa her iki lise türünün de başarı endeksleri oldukça yüksek ve üniversiteye yerleşme yüzdeleri de hatırı sayılır orandadır.

Fen Liselerini Kimler Seçmeli?

Fen Liseleri ülkemizin en başarılı liseleri arasında yer alır. İsminden de anlaşılacağı üzere sayısal özelliği ağır basan okullardır Fen Liselerini, Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesini düşünen sayısal öğrenciler seçmektedir. Aslında bu tercih makul ve doğru olandır. Nitekim sosyal derslere ya da sözel derslere ilgisi olan öğrencilerin Fen Liselerini seçmesi hem öğrenci hem öğretmenler içi zevksiz bir eğitime neden olabilmektedir.

Anadolu Liselerini Kimler Seçmeli?

Anadolu Liseleri, liselere giriş sınavında çok tercih edilen okullardır. Öğrencilerine en az bir yabancı dil öğretmeyi hedef olarak belirlemişlerdir. Bu nedenle 4 yıl artı 1 yıl şeklinde toplam 5 yıllık eğitim programı uygulamaktadırlar. Tercih edeceklerin bu ayrıntıya dikkat etmesi gerekir.

Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri başarılarını kanıtlamış, nitelikli eğitimlerini kanıtlamışlardır. Öğrencinin yönelimine göre lise tercihi yapılmalıdır. Kuşkusuz en başarılı tercih mutlu olunacak tercihtir.

Türkiye’nin en başarılı anadolu liseleri
İstanbul / Beyoğlu
Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi
498.9991
İstanbul / Fatih
İstanbul Lisesi
498.0309
İstanbul / Beşiktaş
Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi
496.8871
İstanbul / Beşiktaş
Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi
496.4848
İstanbul / Fatih
Cağaloğlu Anadolu Lisesi
491.9943
İstanbul / Kadıköy
Kadıköy Anadolu Lisesi
490.8778
İstanbul / Üsküdar
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi
490.7654
İstanbul / Beşiktaş
Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi
489.2553
Ankara / Yenimahalle
Atatürk Anadolu Lisesi
488.7414
İstanbul / Kartal
Burak Bora Anadolu Lisesi
487.4924
Antalya / Muratpaşa
Antalya Anadolu Lisesi
485.7942
İstanbul / Beşiktaş
Atatürk Anadolu Lisesi
484.7941
İzmir / Konak
Atatürk Lisesi
484.4257
İstanbul / Bahçelievler
Adnan Menderes Anadolu Lisesi
484.0970
İstanbul / Kartal
Burak Bora Anadolu Lisesi
484.0123
Ankara / Yenimahalle
Gazi Anadolu Lisesi
483.7953
İzmir / Konak
Atatürk Lisesi
483.6318
Bursa / Osmangazi
Bursa Anadolu Lisesi
483.1551

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.