Haber Yazılarında Ters Piramit Tekniği

Ters Piramit Tekniği

Ters piramit tekniği hepimizin aslında haberlerimizde kullandığımız, belki adını koyamadığımız bir haber yazım biçimidir. En eski ve en yaygın kullanılan teknik, ters piramit tekniğinde, habere yönelik bilgiler hedef kitlenin ilgisine göre, yani okur odaklı bir biçimde, en önemliden, daha az önemliye doğru bir sıralama içerisinde verilir. Bu teknikte haberin özeti, haberin girişinde yer alır. Muhabirin ya da editörün vereceği karar çerçevesinde habere ilişkin en önemli ve en can alıcı unsurlardan başlayarak haberin daha az önemli unsurları arka arkaya önemlilik sırası içersinde yazılır. Bu tekniğe göre haberi ters dönmüş bir piramide benzetebiliriz. Buradaki görüntü, en tepede haberin özeti ve genişleyen bir biçimde diğer ayrıntıların sıralanması biçimindedir. Ters piramit tekniğinin anatomisine ilişkin bir örnek verecek olursak şu haberi okuyabiliriz:

“İngiltere’nin başkenti Londra’da Başbakanlık konutu ve bazı bakanlıklar yaklaşık 11 ay sonra tekrar IRA militanlarının koyduğu bir bomba ile sarsıldı”

Bu cümleyi okuduğumda olayın ne olduğu, nerede olduğu net bir biçimde özetlenmiş oluyor. Haberin devamında ise şöyle deniliyor:

“İngiltere Başbakanı John Major’ın oturduğu 10 Downing Street’e 100 metre kadar uzaklıkta Savunma Bakanlığı’nın hemen üstünde sabah erken saatlerde patlayan ve yaklaşık 17 kilometreden sesi duyulan bomba herhangi bir can kaybına neden olmadı…”

Bu cümlede de olayın meydana geldiği yer tanımlanıyor. Olayın ne zaman meydana geldiği belirtiliyor ve olayın büyüklüğüne ya da şiddetine yönelik bir bilgiye yer veriliyor. Üçüncü paragraf ise şöyle:

“Patlamanın ardından İngiliz İşçi Partisi, Sosyalist Parti ve John Major olayı nefretle kınadıklarını bildirdiler. Başbakan Major…”

ve Major’ın sözleri ile haber devam ediyor. Ardından da olayla ilgili diğer açıklamalara yer veriliyor.

Kaynak: tgc.org.tr

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.