Haber Yazılarında Dikdörtgen ya da Kare Tekniği

Dikdörtgen ya da Kare Tekniği

Bir başka haber yazma tekniği, dikdörtgen ya da kare tekniğidir.

Bu teknikte de haberin özetinin ön plana ya da haberin girişine çıkarılması yerine, haberdeki unsurların eşit olması ya da dengelilik durumuna dikkat edilir. Haberin herhangi bir unsurunun ön plana çıkarılması kaygısının taşınmadığı ya da haber öğelerinin eşdeğer olduğu durumlarda bu teknik uygulanabilir. Konu, açıklayıcı nitelik taşıyan eşdeğer paragraflar halinde anlatılmaktadır. Ancak bu teknikte, haberin tamamı okunmadan, haberin tamamını anlamak mümkün olamamaktadır. Bu nedenle daha çok yorumlayıcı haberlerde ve dergi haberciliğinde tercih edilen bir yazım tekniğidir. Bu tekniğe göre haberi blok ya da kareler olarak düşünülmelidir. Hemen bir örnek haber okuyalım:

“23 Nisan törenleri, Michael Jackson konseri, Cumhuriyet Bayramı derken havai fişek gösterileri artık milli eğlencemiz oldu.”

Haberin bu ilk cümlesinde, haberde ne anlatılmak istenildiğine ilişkin kesin bir yargı sahibi olamıyoruz. Devam edelim…

“Festival açılışlarından, temel atma törenlerine, spor karşılaşmalarından tanıtım kokteyllerine, parti mitinglerinden, düğün törenlerine kadar hemen hemen her türlü organizasyonun bir numaralı atraksiyonu gökyüzünde fişek patlatmak…”

Bu cümlenin ardından, konunun havai fişek gösterileri üzerine odaklandığını anlayabiliyoruz. Devam edelim…

“İlk kez 1988 yılında İkinci Boğaz Köprüsünün açılışında görmüştük görkemli havai fişek gösterisini. Japonlar gelmiş, göğü rengarenk ışıklarla birbirine katmışlardı. Okurduk, duyardık, görürdük ki, Amerikalılar ABD’nin kuruluş yıldönümlerini sokaklara dökülüp havai fişeklerin renkli ışıkları ve yeknesak görüntüleri eşliğinde kutlarlardı”

Ve haber devam ediyor. Ülkemizdeki ilk havai fişek gösterilerinden başlayarak bu konudaki gelişmeler ve ünlü gösteriler haberin devamında konu ediliyor. Dolayısıyla devrik cümle yapısı ile kişisel anlatım üslubuyla farklılıkları ortaya çıkıyor.

Kaynak:tcg.org.tr

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.