Ermeni Meselesi

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kafkasya’nın güneyinde bir Ermenistan Devleti kuruldu. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Anlaşması’nın 24. maddesi ile Doğu Anadolu’yu Ermenilere vermeyi planladı. Sevr Antlaşması ile de Doğu Anadolu’da büyük bir Ermeni Devleti kurulması kararlaştırıldı. Bundan cesaret alan Ermeni askerleri ve çeteleri 1920’de Anadolu’ya karşı yeniden saldırıya geçtiler.

Bunun üzerine TBMM Hükümeti bölgede bulunan 15. Kolordu’yu Ermenilere karşı görevlendirme kararı aldı. 15. Kolordu Komutanı Kazım (Karabekir) Paşayı Doğu Cephesi Komutanlığı’na atadı.

15. Kolordu Komutanı Kazım (Karabekir) Paşa Ermenilere uyarıda bulunarak katliamlarına son vermelerini ve zarar gören Müslümanların zararlarının karşılanmasını istedi. Ancak Ermenilerin Rusların da yardımıyla yeni saldırılara girişmeleri Türk ordusunu harekata geçmeye mecbur bıraktı. Ordumuz Sarıkamış ve Kars’ı kurtardı.

Savaş yapmanın çetecilik faaliyetleriyle savunmasız insanları öldürmek kadar kolay olmadığını anlayan Ermeniler barış istediler. İki taraf arasında Gümrü Antlaşması imzalandı (2 Aralık 1920).Bu antlaşma, TBMM Hükümetinin ilk askeri ve siyası başarısıdır. Ermeniler bu antlaşma ile Doğu Anadolu’ya yönelik toprak taleplerinden vazgeçmiştir. Böylece Ermeni sorunu çözülmüştür. Gümrü Antlaşması ile çizilen doğu sınırı daha sonra Sovyetler Birliği ile imzalanan Moskova Antlaşması ile son şeklini almıştır.
alıntı

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.