Eğitimde Ailenin Önemi, Rolü

Eğitimde Ailenin Önemi, Eğitimde Ailenin Rolü, Eğitimde Aile mi okul mu önemli?

EĞİTİMDE AİLE

Eğitim; bireyin doğduğu andan itibaren toplum standartlarına, kurallarına ve o toplumda yaşamak için kazanılması gereken yollar için etkili olan tüm sosyal süreçlerdir.  Eğitim toplumda yer edinebilmek için gerekli bilgi, beceri ve kuralların öğrenilmesi için gereklidir. İnsanlığı değer katmak olarak da düşünülen eğitim sadece bireylere belli başlı konular kazandırmanın yanında kültür edinme sürecidir.

ebeveyn-tutumZiya Gökalp eğitim için  “Bir toplumda yetişmiş neslin, henüz yeni yetişmeye başlayan nesle fikirlerini ve hislerini vermesidir” diyerek ailenin önemine ve iyi eğitilmiş bireylerinde toplumun eğitimli bireyler yetişmesinin devamı için önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Eğitim sadece okulda verilirse tek başına bir yarar sağlamaz. Okul öncesi de birey doğumundan itibaren ailesinde ve çevresinden aldığı bilgiler becerilerde eğitim kapsamı içine girmektedir.

imagesKısacası eğitim sadece okullarda ve öğretmenlerin önünde verilmez, aynı zamanda çocuğun ilk deneyimlerini edineceği doğumundan sonra ve bağımsız hale gelene kadar ki süreçte aile eğitimi en temel ve çok önemli etkendir.

Hayatın geri kalanında ne şekilde davranacaklarını, karakter yapılarını, mesleklerini hatta kendi kurdukları aileleri içerisindeki davranışlarını dahi oldukça fazla etkiler. Ayrıca aile çocuğun ilk başta kendine, ailesine, çevresine ve topluma faydalı bir birey olması için gerekli eğitimleri veren kurumdur.

Çocuk okul hayatında aldığı yazılı eğitiminden önce kendi ailesinde sözel ve davranışsal alır. Yani çocuk ailesini taklit ederek büyür. Bunun için her evli çift evlat sahibi olmadan önce kendilerini eğitmeli ve insanlık için gelecek için büyük önem taşıyan evlat yetiştirme yolunda ilerlemelidir.

images (1)Aile bireyleri en başta bir bine sevgi sözcüklerini sık kullanarak ve dokunarak iletişim kurup aile içi huzuru sağlarlarsa çocuk da buna bağlı olarak hayata attığı ilk adımlar daha sağlam olacaktır. Çocuğu sevgi ve huzurdan sonra, her bireyin kendine ait bir düşüncesi olduğunu ve kendi alanı içinde özgür bir birey olabileceği aşılanmalıdır.

Çocuğun istekleri ve yaptıklarını fazlaca benimseyip sahiplenmek veya onu yok yasıp hiç ilgilenmemek gibi uçlardaki davranışlar çocuğun hayat eğitimindeki olumsuz davranışlardır. Çocuk için ince ve hassas bir eğitim gerektiğinden çocuğumuzun ihtiyaçlarına sadece gereken cevabı verip onun isteklerine nasıl ulaşabileceğini ve hayatta nasıl kendine yetebileceğini öğretmemiz gereklidir. Aile eğitimin en doğru bir şekilde tamamlarsa okul hayatı ve tüm yaşayacağı sorunlarda kendi kararlarını doğru bir şekilde alacaktır. Çocuklarımız doğmadan önce bile öğrenme, anlama ve bilme sürecine girdiği için illaki konuşmasını beklemeden ona ilgiyle her türlü eğitimi verebilirsiniz.
Çocuğun hem gelişmesinde hem kişilik olarak sağlam bir karakter oluşmasında ailenin önemini özetledik. Artık çocuk için yeni bir dönem yeni bir çevre olan okul hayatı başlayacaktır, burada da yine ailenin büyük desteği yanında olmalıdır. Ailede aldığı sağlam eğitim ve davranışlarla okuldaki gelişim dönemleri dikkate alınarak çocuğa destek verilmelidir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.