Kadın Sağlığı ve Doğum Kontrol Haplarının Kullanımı

doğum kontrol hapı saç uzatır mı, doğum kontrol hapı saç, doğum kontrol hapı isimleri, doğum kontrol hapı fiyatları, doğum kontrol hapı
nasıl kullanılır?

Gebeliği engelleyici haplar reçeteyle satılmalıdır ve itinalı bir genel ve jinekolojik muayene neticesi tavsiye edilebilir. İç salgı düzenini tesirlediğinden detaylı sebeplerle buluğ çağında ve kırk yaşın üzerindekiler için müsait değildir.

DOĞUM KONTROL HAPI

14_thumb5Kuşkusuz üstünde en fazla tartışılan doğum denetim tekniğidir. Etkisi ispatlanmış olsa da, kırk yaşlarında elde ettikleri neticeler ve uzun süreli tüketimin neden olduğu haller yönünden birtakım belirsizlikler bulunmaktadır. Bu teknikde doğum denetimi için ostorejn ile aynı etkisi gösteren ve ağızdan alınabilen suni dişi eşey hormonlarından faydalanılır. Pazardaki hapların aşağı yukarı hepsi, bir progesteron türevi ile az oranda suni östrojen içerir.

DOĞUM KONTROL HAPLARI NASIL KULLANILIR?

Bu kanama esnasında dölyatağmda hormonların faaliyeti sebebiyle meydana çıkan tipik farklılıklar görülmez. Bir ileri çevrimin bitiminden 5 gün sonra haplara tekrar başlanır. Kanamanın başlaması veya bitmesinin bununla bir dikkatsi yoktur; kanama sürse bile 5. günde haplara tekrar başlamak lazım olur.

Hormonları almanın farklı yolları bulunmaktadır:

Doğum kontrol hapı saç uzatır mı?

Eski jenerasyon doğum kontrol haplarının tüylenme yapması üzerine kurulu. Bu mantıkla hareket eden bir çok kişi saç uzatma veya saç dökülmesini durdurma gibi etkiler yapacağını düşünerek doğum kontrol haplarını şampuana koyuyor veya ezerek tonik losyon yaparak kullanıyor , saç uzatma kürü şeklinde uyguluyorlar. Peki bu mümkün mü? Hayır değil!. Hem mümkün değil hem  bilimsel hem de gerçek değil. Ama bir gerçek varsa birileri bu tarz bilgileri yayarak hap satışlarını arttırıyor.

Önceleri bu hapların içerdiği hormon civarlerini son derece yüksekti ve yumurtlamayı engelleyici etkisi sadece östrojene bağlıydı. Bu tekniğin tek üstünlüğü, natural hormon farklılıklarıne benzer olması ve haplar bırakıldıktan itibaren hipofizin fazla zaman durmamasıdır.fizyolojik yapıyla uyumsuzluğu sebebiyle incelemeler sürdürülerek daha az dozlu tesiröstrojen türevleri belirlendi ve çift evreli haplara dönüş yapıldı.

• Tek evreli: Öncekinin aksine, İki hormon türevi 20-21 gün süresince eş güdümlü alınır. Etki mekanizması – Hap genelde yumurtlamayı önleyerek, gebeliğin gerçekleşmesini imkansız kılar. Bazı incelemeler, doğum denetim haplarının alınmasının doğurganlığın en Önemli unsurları üstünde neden olduğu farklılıklari meydana koymuştur.Başarısızlık oram yüzde 1’dir; bu neticesi elde etmek için, haplar bir gün bile akıldan silinmemelidir lazım olur. Zararsızlık – Doğum denetim haplarıy ile ilgili en mühim problem zarar vermeyenlıktır. Haplar bırakıldıktan sonra, yumurtalıkların birkaç gün içersinde eski faaliyetini kazandığı, hem de, ilk birkaç çevrimde faaliyetin arttığı netleşmiştir. Bu hal daha fazla çift evreli haplar için geçerlidir. Uzun vakit sonra meydana çıkan tesirler söz hususu olduğunda, birtakım hapların cinsel organ urlarıne yol açabileceği açıklanmıştır. Bazı bilim adamları, damar tıkanması tehlineti ileri sürerse de, bu hal eskiden risk grubunda olanlar için geçerlidir. Dolayısıyla doğum denetim haplarının eskiden emboli (tıkanma) veya flebit (toplardamar iltihabı) yaşamışlerce kullanılmaması lazım olur.

Hem de östrojen ve progesteron türevleri fazla zaman kullanıldığında, atardamar basıncının, kan yağları seviyesinin, kan şeker seviyesinin, tiroit ve karaciğer fonksiyonlarının, nörolojik ve psikolojik dengenin olumsuz tesirlendiği ve birtakım jinekolojik arızaların meydana çıktığı görülmüştür.

Bu sebepten, kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan, ailesinde aşırı tansiyon hikayesi bulunan, kan yağları seviyesi yüksek olan, şeker hastası veya şeker hastalığına eğilimi olan, tiroit fonksiyon sorunluluğu, karaciğer hastalığı olan, geçmişte sarılık veya karaciğer hastalığı olupta geçirmiş , fibrokistik meme hastalığı olan veya meme ameliyatı geçirmiş bayanlara hap kullanması tavsiye edilmemelidir.
ABD’de ilaçların kontrolünden mesul olan Gıda ve İlaç Dairesi’nin saptamasine göre, yukarıyada belirti edilen sakıncalar dışında, doğum denetim hapları herhangi bir tehlike söz hususu olmadan minimum4 sene süresince kullanmak mümkün.
Sonuçta, östrojen ve progesteron türevlerinden meydana gelen haplar 6-7 seneden çok kullanıldığında bedende bağımlılık yaratabilir. Bunun neticesinde, normal üreme fonksiyonu hap kullanıldığı süre içersinde de tekrar başlayabilir.

Doğum denetim haplarında yaş sınırı

Çeşitli unsurlardan dolayı doğum denetim haplarının buluğte ve 35 yaşından sonra kullanılması tavsiye edilmez .
16 yaşın altı. Bu yaşta hap, aylık çevrimi tertipleyen ve şimdilik iyice tertipe girmemiş olan mekanizmada normal olmayan davranışlara neden olabilir. Bu yaşta mutlaka hap kullanılmaması gereken haller şunlardır: Âdet çevriminin 35 günden uzun devam etmesi kanamasının az olması ,cinsel organların gelişmemesi. Hap kullanılıyorsa, minimum0,05 mg östrojen sahibi olanler seçilmelidir.

Adsız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.