Diş Apsesi Antibiyotik ile geçer mi?

diş apsesi nedir, diş apsesi kaç günde geçer, diş apsesi için hangi antibiyotik, diş apsesinin zararları, diş apsesinin patlaması

Diş Apsesi Antibiyotik İle Geçer Mi?

p015_1_49Dişin apse yapması giderek daralan yolun duvar ile nihayetlenmesi demektir. Diş veya diş etleri çevresinde bakterilerin koloni kurması ayları hatta yılları alır. Uzun süre ihmal edilen dişlerde birtakım sinyaller diş hekimini işaret etse de göz ardı etmeyi seçenler olabilir. Dişlerde hassasiyet, diş etlerinde kaşıntı veya kızarıklık diş hekime gidilmesini anlatan işaretlerdir aslında.

Yine de inatla hekime gidilmezse ağrı maratonu başlar. Bir gün ağrı olur, birkaç gün kesilir. İnsanoğlu bunun böyle gideceğini düşünür. Tabiri caiz ise birkaç günde bir birazcık sızı çekmek sürdürülebilir bir durumdur diş tabibi korkusu yaşayanlar için.

Örnekteki gibi ağız bakımını ihmal edip diş hekimine gitmemek için her yolu deneyenler için yolun sonunda apse vardır. Apse diş ve diş etinde meydana gelen iltihaplanmadır. Şişlik yüze vurduğu için uzaktan bile anlaşılabilir. Ağrı büyüktür.

Bu durumda bile doktora gitmek istemeyenler vardır. Kolonya veya tütün basmayı deneyenler, çareyi karanfil çiğnemekte bulanlar vardır. Karanfil doğal bir antibiyotiktir fakat, apseye karşı çaresiz kalır. Tuzlu su ile gargara yapmak ve dişleri daha bir özenli fırçalamak da gerekir ama yeterli değildir.

Böyle durumlarda bazı uyanıklar (veya uyanık geçinenler) çareyi eczaneden antibiyotik almakta bulur. Çünkü kendisi veya bir yakını apseli iken daha önce tabibe gitmiş ve antibiyotik ile iltihap kurutulmuştur. Doktor hastane prosedürüne girmeden doğrudan eczaneden antibiyotik alırlar.

Hakikaten de apseli iken doktora gitseniz size bir işlem yapmaz, antibiyotik verir. Çünkü apseli iken dişe operasyon yapılması ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bununla birlikte rastgele antibiyotik kullanımı da ölümle sonuçlanabilir. Geçenlerde bir örneğini Çankırı’da yaşadık. Bir üniversite öğrencisi kızcağız, antibiyotikte bulunan penisilin nedeniyle can verdi. Penisilin alerjisi var ise bu yaşanabiliyor. Penisilin alerjiniz yoksa da gelişigüzel antibiyotik kullanmamalısınız. Çünkü antibiyotik bir zehirdir. Vücutta yararlı-zararlı ne kadar bakteri var ise siler süpürür. Eğer dozu kadar kullanmazsanız hayatta kalan bakteriler daha sonraki antibiyotik kullanımınıza karşı daha dirençli olurlar.

Ülkemizde ve dünyada bu şekilde bilinçsiz antibiyotik kullanımı yüzünden bakteriler giderek daha dirençli olması demektir. Bu da hastalıklara yakalanıldığında daha fazla doza ihtiyaç duyulması veya yeni antibiyotik çeşitlerinin üretilmesi demektir.

Netice itibari ile antibiyotik doktor bilgisi ve doktorun önereceği doz ile kullanılırsa apseyi ortadan kaldırır. Bununla birlikte gelişigüzel antibiyotik kullanımı, özellikle de doz bitmeden kesilmesi vücuda zararlıdır. Bazen anaflaktik şok veya ölümle sonuçlanabilir bu tür denemeler.

Diş apsesi tedavisi

Diş apsesi tedevisinde genellikle şu yollar izlenir;

  1. Akut enfeksiyon un antibiyotikler le kontrolü,
  2. Fistüle olmaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi ve dren uygulanması,
  3. Enfeksiyon kaynağı olan diş in çekimi veya Endodontik tedavi (Kanal tedavisi) ile iltihap kaynağının tamamen kurutulması.

Daha sonra hasta, gerekli kontrollerine çağırılır. Apsenin tamamen boşaldığına kani olunduğunda direnin çıkartılması ve antibiyotik tedavisinin bitirilmesi gerekir.

Diş apsesi tedavisinde sıcak ve soğuk uygulanması

Bu konunun uzmanlarınca dahi azami dikkatle müşahade edilen bir uygulamadır. Yanlış uygulanan tedavi, apseyi azdırabilir. Bu nedenle konunun uzmanı (dişhekimi veya çene cerrahı)olmayan kişiler kesinlikle böyle birşeye kalkışmamalıdır.

Sıcak veya soğuk uygulaması, apsenin safhasıyla ilgilidir. Akut bir diş apsesine sıcak uygulanmaz. Bu, apsenin akışkanlığını artırarak dokuya yayılmasına ve apsenin daha kötüleşmesine sebep olur. Akut apselerde, hastayı rahatlatmak ve iltihabi sıvının yayılımını azaltmak için soğuk uygulanabilir. Kronik apselerin drene edilmesi esnasındaysa sıcak uygulanarak apsenin akışkanlığı artırılır ve açılan drenaj kanalından tamamen boşalması sağlanır.

Diş apsesinin antibiyotiklerle tedavisi

Diğer apselerin aksine, diş apseleri antibiyotikle tedavi edilemezler. Antibiyotikler diş apsesini bir süre rahatlatır ancak ağız ortamından diş pulpasına yeni enfektif materyaller sürekli aktığı için apse tekrar oluşur ve olay kronikleşir. Bu nedenle, diş apsesi tedavilerinde antibiyotikler, apseyi rahatlatmak, yayılımını kontrol altına almak amacıyla kullanılır. Esas apse tedavisi, apseye neden olan kaynağın yani dişin çekilmesi veya Endodontik tedavi ile temizlenerek doldurulması sayesinde olur.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.