Dairenin çapı nasıl hesaplanır?

Dairenin Çapı Nasıl Hesaplanır?

Matematikle arası olmayan kişilerin zorlanmış oldukları derslerden bir tanesi de geometridir. Matematiğin bir başka dalı olan geometri işlemlerinde dairenin çapı hesaplanırken zorlanılan durumlar arasında yerini alıyor. Dairenin çapı nasıl hesaplanır? Sorusuna gelecek olursak, eğer ki yarı çap ya da çevre alan gibi dairenin herhangi bir boyutu biliniyorsa kolay bir işlem olarak ifade edilebilir. Eğer ki boyutlar hiçbir şekilde bilinmiyorsa bu durum yine mümkündür. Dairenin çapı nasıl hesaplanır?  Sorusunun bir diğer yanıtı ise daire çizmek gerekmektedir.

Bir dairenin çapı hesaplanacağı zaman öğrenebilmek adına öncelikle çevre ya da alanı kullanarak dairenin çapını hesaplamak gerekmektedir. Eğer daire yarıçapı biliniyorsa çap elde edebilmek adına iki katı alınır. Daire çevresi biliniyorsa çap elde edebilmek adına değer TT’ye bölünür.

Daire alanları biliniyorsa sonucun TT’ye bölünerek daha sonra yarıçap elde etmek için kareköklerin alınması gerekmektedir. Daha sonra ise çap elde edilebilmesi adına 2 ile çarpılır. Dairenin çapını bir daire çizerek hesaplamak gerekmektedir. Dairenin bir kenarı diğer kenar ile yatay şekilde çizilir.

Çevre Biliniyorsa Yarıçapın Hesaplanması

Herhangi bir dairenin çevresini bulabilmek adına kullanım sağlanan formülleri hatırlamak gerekmektedir. Çevre biliniyorsa yarıçapın hesaplanması, çemberlerin çevresi etrafında mesafeleri ifade eder. Bunları daha farklı durumlarda düşünecek olursanız ise, bir çember ve bir nokta olarak kesin ve gergin şekilde olacak şekilde çizgileri uzatmanız gerekmektedir.

Burada bulunan doğrular ise uzunluğun çember çevresini ifade edeceğini söyleyebiliriz. Çevre biliniyorsa yarıçapın hesaplanması “r” yarıçap yeklinde çemberlerin çevresinin uzunluğu şeklinde “Ç=2TT” olarak ifade edilebilir. Pİ sayıları olarak pi ya da 3.14159 şeklinde ifade edilebilir. Çemberlerin çevreleri kullanılarak yarı çap hesaplamak ise “r=Ç/2TT” formülleri kullanılabilir.

TT sayısı 22/7 olarak kullanılırsa genellikle 3.14 şeklinde alınır. Bu konu da öğretmenler ise farklı değerler kullanmanızı isteyebilir. Bu yönde işlem yapabilirler. Yarıçapı hesaplayabilmek adına ise çevreyi kullanmanız gerekmektedir. Çevre kullanımı sağlanarak yarıçapın hesaplanması öncelikle 2Pİbulunması gerekmektedir. Pİ=3.14 şeklinde kabul edilir ve bu durumda ise 2Pİ= 6.28 şeklinde sonuç çıkar. Şimdi çevre ise 2Pİ değerini alır.

Çapın Ne Olduğunu Unutmayın

Çapların ne olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bir çemberde çapı merkezden kenarı olarak doğru bir şekilde çizilen düz bir doğru şeklinde ifade edebilirsiniz. Çapın ne olduğunu unutmayın. Çünkü çap düz bir çizgi olarak ifade edilebilir. İki eşit parçaya bölünebilir. Yarıçap olarak çemberlerin yarısını ifade etmektedir. Çapın ne olduğunu unutmayın. Çünkü yarıçap iki katı olarak çemberin çapını tanımlayacaktır. Çap için kullanım sağlanan R iken yarıçap olarak kullanım sağlanan kısaltma ise “r” olarak tabir edilir. yine aynı formülde r=R/2 şeklinde tanımlaması sağlanır.  Yarıçapı bulabilmek adına çapları 2’ye bölmeniz gerekmektedir. Çapın ne olduğunu unutmayın. Bu durum çok önemlidir. Eğer sizlerin çember çapı verildiyse çapların bulunması adına yapmanız gerekenler çapı 2’ye bölmek olarak ifade edebiliriz.  Örnek olarak ise çap 4 şeklinde verilirse ve yarıçapı öğrenebilmek adına bu durum yarıçap şeklinde 4/2 veya 2’ye eşit olacaktır.

Çevrenin bilinmesi ile yarıçapın hesaplama işlemi ise öncelikle çemberlerin çevresinin etraftakinin mesafesi şeklinde ifade edilecektir.  Bu durumu farklı şekilde düşünürseniz, çemberin noktada kesin ve gergin şekilde olacağını söyleyebiliriz. Bu durumda çizgiyi uzatın. İşte burada doğru uzunluk ve çember çevreleri olarak ifade edilir. “r” yarıçap olmak üzere çemberlerin çevreleri “Ç=2.3,14.r” olarak ifade edilecektir. Pi ya da 3.14159 olarak tabir edilir. çemberlerin çevreleri kullanılarak yarıçaplar hesaplanır. Böylelikle formüller bilinirse işlemler kolaylıkla çözülecektir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.