Tüp Bebek Aşamaları Hangileridir?

TÜP BEBEK TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR? 

Tüp bebek tedavisi kadın ve erkeğe ait ürün hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme işlemi ne denilebilir. Tüp bebek tedavi teknikleri her geçen gün gelişerek yeni yöntemlerin de hayatımıza girmesini sağlamıştır. Birçok çifte umut olan tüp bebek tedavisi günümüzde özellikle daha fazla başarı göstermektedir. Bunun nedeni ise son teknolojik gelişmeler tüp bebek tedavisi nde başarı oranını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Tüp bebek tedavi aşamaları bulunmaktadır. İlk aşama ise kadının yumurtalıklarının uyarılmasıdır. Kontrollü ovaryen hiperstimülasyon denilen bu işlemle yumurtalıklar uyarılarak Folikül geliştirilmesi amaçlanır. Farklı ajanlar ve protokollerle sağlanan uyarılma ile günümüzde sıklıkla uygulanan kısa protokollerde 8 ya da 14 gün arası sürmektedir.

Ardından tüp bebek tedavi aşamaları yumurtalar HCG denilen hormonla tetikleyerek olgunlaştırılır. Yumurtalar HCG hormonu enfeksiyonundan 34 ya da 36 saat sonra toplanır. Kadında yumurta toplama işlemi gerçekleşirken aynı gün erkekten de sperm alınmaktadır. Ardından yumurtaların olgunluğu değerlendirilir. Seçilen spermler bu yumurtalara mikro enjeksiyon yöntemiyle enjekte edilmektedir. Ardından spermler yumurtanın yanına bırakılıp döllenmenin gerçekleşmesi beklenir. Siper hücreleri mikroskop altında direk yumurtanın içine yerleştirilmektedir.

Tüp bebek tedavisi aşamaları döllenen yumurtalar ile gelişimlerinin sağlanması için gereken ortamı ve ısıyı sunan inkübatörlere konularak devam edilir. Daha sonra döllenmenin başarılı olup olmadığını anlamak için 18 saate yakın süre gerekir. Süre dolduğu taktirde yapılan ilk kontrollerde sonuçlar ortaya çıkabilir.

Döllenme başarılı olduğu takdirde embriyonun bölünmesi gerçekleşmiş olur. Embriyo transferleri özel kateterler yardımıyla üç ya da beşinci gün yapılır. Yapılan transferin ardından kişi yarım saatlik yatak istirahatine alınır. Daha sonra 12 güne yakın bir sürede gebelik hormonu ölçen testler uygulanır. Ardından birkaç gün sonra tekrardan hormon düzeyindeki artış kontrol edilir. Testin üzerinden on günlük bir süre geçti den sonra yapılan otura sonu grafiği ile rahim içinde gebelik kesesinin görülmesi mümkün olabilir. Bunun sonucunda gebeliğin oluşup oluşmadığı anlaşılır. Tüp bebek tedavi aşamaları belirttiğimiz doğrultuda gerçekleştirilir. Bunun sonucunda ortaya kişinin gebe kalıp kalmayacağı çıkartılır.

Erkekler İçin Tüp Bebekte Yaş Sınırı Var Mıdır?

 Tüp bebek tedavisi çiftlerin belli nedenlerle çocuk sahibi olamamaları durumunda başvurdukları önemli bir yöntemdir. Korunmadan düzenli cinsel ilişkide bulunmasına rağmen gebelik elde edilmemesi durumunda kısırlığın tedavisi ve yardımcı üreme teknikleri ile çocuk sahibi olmak için herhangi bir merkeze başvurarak tüp bebek tedavisinden yararlanabilirsiniz. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda Tüp bebek tedavisine başlayarak aşamaları tamamladığınız taktirde çocuk sahibi olma şansını elde edebilirsiniz. Bu noktada kadının ve erkeğin işlevi önemlidir.

Erkekteki sperm sayısı, sperm şeklinde bozukluk, sperm hareketi yetersizlik gibi durumlarda tüp bebek tedavisi gerekebilir. Erkek faktörüne bağlı olarak infertilitesi olan çiftlerin tüp bebek tedavisi ne erken sevk edilmeleri başarılı sonuç almada önemlidir. Bunun nedeni ise yaş faktörünün önemli rol oynamasıdır. Tüp bebek uygulamaları kadınlar ve erkeklerde belli bir yaş doğrultusunda uygulanır. Çünkü yaşın önemli olmasının nedeni tüp bebek tedavisinin olumlu sonuç verip vermemesi durumunda etkilidir.

Kadınlarda belli bir yaş sınırı bulunmaktadır. Kadınlarda ileri yaşlarda tüp bebek tedavisinin başarı oranı düşük olabiliyor. Fakat erkekler için tüp bebekte yaş sınırı bulunmamaktadır. Çünkü erkeğin sperm üretimi her yaşta devam etmektedir. Fakat yaşın ilerlemesiyle sperm kalitesinde düşüş ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı 55 yaş üzerindeki erkeklerde sperm hareketliliği %54 az alabilmektedir. Bu nedenle yaş olarak sperm DNS’sının bozulduğu belirtilmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.