Deneme yazısı nasıl yazılır?

DENEME YAZISI NASIL YAZILIR?

Akademik hayata atılan ilk adımdan itibaren birçok konu hakkın birçok kez yazılması istenen şeyin adı denemedir. Önemli olan yazılan denemenin, aktarılabilir, anlaşılabilir ve ikna edici etkilerinin olması gerekir. Eğer bu üç şartı barındıran bir deneme yazısı yazılmışsa, kuşkusuz en iyi deneme yazıları arasında yerini alacaktır. Deneme yazısı nasıl yazılır sorusunun cevaplarını verecek olursak;

Deneme Yazısı Yazmanın Aşamaları

Öncelikle yazmak istenilen konu hakkında yüzeysel değil, derinlemesine ve detaylı bir araştırma yapılması oldukça önemlidir. Deneme yazısının sunulacağı kişinin hangi kaynaklar dikkatini çekebilir öncelikli olarak bunlar araştırılmalıdır. Bu araştırmayı yaparken daha önceden seçilen konu ile alakalı yazılmış birden fazla yazı olacaktır, bu yazılar görmezden gelinmemeli hatta detaylı bir şekilde okuyup, araştırılmalıdır.

Araştırma konu başlıklarından biri ve en önemlisi deneme yazısı nasıl yazılır olmalıdır.

Bu denemeler incelendikten sonra deneme yazısını yazan kişinin, incelenen yazılardan aldığı fikirleri kendi fikirleri ile birleştirerek ortaya bir yazı çıkarabilir fakat, aktarılması istenen konular için kişinin kendi orijinal fikirlerini başka fikirler ile birleştirmemesi yazının akışı açısından çok daha iyi bir tercih olacaktır. Bu fikirler bir bütün haline getirilirken, zihin haritası yapma tekniği kullanılarak daha fazla fikir üretilebilecektir. Bu fikirler düşünme aşamasında iken sakin olunmalı acele edilmeden doğru teknikler ile yazılmalıdır. Yazılan yazı için çok geç kalınmadan bir ana fikir seçilmeli ve sunulan konuyu içerisinde detaylarıyla birlikte barındıran bir ana fikir olmalıdır. Yazı, kesinlikle ilk ağızdan yani ben diye başlayan cümleler ile yazılmamalıdır. Yazım esnasında konudan sapmadan ve ikna edici olunması gereken yerlerde olayı kavgaya dönüştürmeden bir içerik oluşturulmalıdır. Bu durumda deneme yazısı nasıl yazılır sorularına genel bir cevap oluşturacak nitelikte bir yazı olacaktır.

Düşünülen ve beyin fırtınasının yapıldığı esnada oluşan fikirler için bir taslak oluşturulmalı ve bu taslak üzerinden çalışmaya devam edilmelidir. Bu taslakta konuyu maddelere ayırarak sıkça bu maddelere yer verilmesi yazının akışı için önemli hususlardan sayılmaktadır. Geniş içerik oluşturmaktan kaçınılması gerekir çünkü bir yazı uzadıkça anlam bozukluğu artacaktır ve asıl verilmesi gereken mesajdan uzaklaşılacaktır. Bu yüzden yazının içeriği sade, anlaşılır ve net kelimelerden oluşmalıdır.

Yazının içeriğinin merak edilmesi için, ilgi uyandıran yaratıcı bir başlık seçilmesi gerekir. Konuyla direkt alakalı ama ilginç bir başlık seçilmesi yazıyı daha okunası bir hale getirecektir. Yazıyı ana hatlarıyla özetleyerek, okuyucuya istenilen detayları vererek son nokta koyulmalıdır. Deneme yazısı oluşturulduktan 2 gün sonra tekrar okunarak gözden kaçan hataların tespit edilmesi yazının akışını değiştirecektir. Dilbilgisi, noktalama işaretleri ve imla hatasının olup olmadığı kontrol edilerek varsa, düzenlenmelerinin sağlanması gerekir.

En önemlisi, yazılan ana fikrin, yazının içeriğine sağladığı uyumu veya uyumsuzluğu gözden geçirilerek tespit edilmesidir. Aksi bir durumda düzeltilemez yanlış olması, yazıyı tamamen kaybetmek anlamına gelecektir. Bu yüzden ana fikir hususunda çok dikkatli olunması ve içerikle oldukça bağımlı olması gerekir. Deneme yazısının sürükleyici fikirlerinin tümü bir sonuca bağladıktan sonra tamamlanan yazıyı, birinin okuması, var ise hataları daha net bir şekilde duyarak ve görerek düzeltme şansı verir. Böylece düzeltilen hatalar sonrasında deneme yazısı okunmaya hazır hale gelmiş sayılacaktır. Yazılan deneme yazılarında bahsettiğin fikrin bir önyargısı olmamalıdır, önyargısı olmayan yazı, okuyucuyu metne bağlar ve söz konusu fikir için okuyucuyu ikna eder. Deneme yazısı nasıl yazılır, denildiğinde akla gelmesi ve uygulanması gereken noktalar ana hatları ile yukarıda bahsedilen koşullardan oluşmaktadır.

“Deneme yazısı nasıl yazılır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.