Ailede İletişim Nasıl Olmalı? Nasıl geliştirilebilir?

ailede iletişim sorunları, ailede iletişim sorunları nedenleri ve çözüm önerileri, ailede iletişim ve etkileşim

AİLEDE İLETİŞİM

                Günümüzün sık karşılaşılan ama çoğu zaman dillendirilmeyen problemlerinden birisi “ailede iletişimsizlik” sorunudur. Toplumun ileri teknoloji ile tanışması aslında tanışmanın ötesine geçmesi ve yemekten, içmekten dahi ön planda tutması birçok probleme kapı aralamaktadır.

images   Toplumları ayakta tutan, her türlü zorluğa karşı direnme gücü veren aile birliğidir. Bireylerin gelişmesi, öğrenmesi, sosyalleşmesi ve kültürel olgunluğa erişmesinin temelleri aile de atılır. Bu nedenle ailedeki etkileşimin zayıf olması önce aile içerisinde sonra da toplum içerisinde kronik sorunların baş göstermesine neden olur.

İlerlemiş yaştaki büyüklerimizin sıklıkla kullandığı “bizim zamanımız” ifadesi çok manidar ve derin anlamları olan bir cümledir. Nitekim eski bayramlar, eski ramazanlar, vb, geçmişe duyulan hasretin dile getirildiğini duymayan yoktur.  Zira eski zamanlardaki insanlar arası diyalog, güven, yardımlaşma, birbirini düşünme, komşuluk günümüz dünyasıyla kıyaslanmayacak bir durumdaydı. Önce şehirleşme ve apartman kültürü bizi birbirimize yabancılaştırdı. Aynı binada yıllarca birbirini tanımadan yaşayan komşuları duyar olduk. Aslında bu yabancılaşma zaman içerisinde evlerimizin içerisine kadar girdi. Televizyonlar evimizin başköşesine kurulduğu gün aslında birbirimize olan bağlarımızı da çöpe attık. Birbirimizi dinlemek yerine televizyondakilerin ne söylediğini önemsemeye başladık, derken birbirimizi duymamaya! Televizyonların evlerde olmadığı yıllarda ailede iletişim varken, şimdi birbirimizden habersiz, ruhsuz yaşamayı öğrendik. Bilgisayar ve internet ise durumu hepten çığırından çıkardı. Artık yanı başımızdaki eşimize nasılsın demiyor ama kilometrelerce ötedeki arkadaşlarımıza nasılsın diyoruz. Sosyalleştiğimizi düşünürken asosyal varlıklar haline geliyoruz. Son teknolojik atılımlarla beraber akıllı cep telefonları hayatımızdan bir şeyler daha götürdü, artık anne de baba da çocuklar da birer akıllık telefon her biri birbirlerinin yanında ama çok uzaklarda. Geçenlerde tirajı komik bir espri okumuştum. “Ev de elektrikler kesildi bir de baktım ki bizim evde annem, babam bir de kardeşim varmış, tanıştık hepsi güzel insanlarmış.”

Ailede İletişim Nasıl Olmalı?

Her evde o evin beraberce konulan, belirlenen kuralları olmalı. Kahvaltı, öğlen yemeği ya da akşam yemeği gibi toplu zaman geçirilecek fırsatlar kaçırılmamalı. Meşru bir neden yoksa herkes yemek masasında olmalı. Televizyon haftanın belirli günleri ve günün belirli saatleri kapalı durmalı. Bilgisayar amacı dışında kullanılmamalı, işi olan işini bitirip kapatmalı. Cep telefonu amacı dışında kullanılmamalı. Bu gibi kurallar ailedeki kopuklukların azalmasına katkı sağlayacaktır.

Ailede İletişimin Artması İçin Neler Yapılmalı?

Ailede ortak zaman geçirmek o ailenin bireyleri için en önemli eğitim ve en önemli terapidir. Bugün psikolojik tedavilerde psikologların yaptığı faaliyet hastalarının problemlerini dinlemek ve yol göstermektir. Aile bireyleri birbirini dinleyebilmeli, birbirinin sıkıntılarına çareler üretebilmelidir. Çocuğu yerine cep telefonuna ilgi gösteren bir ebeveyn, yarın çocuğum neden sorununu bana anlatmadı, deme hakkı yoktur. Ailede iletişim ne denli yüksek olursa, o ailedeki problemler o denli az olur. Böylesi ailelerin var olduğu toplumlarda ideal toplumlardır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.