Etkili Sınava Hazırlık Yöntemleri Nelerdir?

sınavlara hazırlık nasıl yapılır, sınavlara hazırlık teknikleri, sınava hazırlık yöntemleri, sınavlara nasıl çalışılır

Etkili Sınava Hazırlık Yöntemleri Nelerdir?

Türk eğitim sistemi sınavlara yönelik bir sistemdir. Sınavlar öğrencileri değerlendirmek için çok önemi araçlardır. Bu sebeple çeşitli eğitimler verilir, ardından sınavlar yapılır ve öğrencileri değerlendirme fırsatı yakalanır. Sınavlarda başarılı olmak için sınava hazırlık yöntemlerini öğrenmeli ve ders çalışma şeklinizi bu yöntemlere göre belirlemelisiniz. Bu sayede hem etkili bir çalışma programı oluşturulur hem de sınavlarda başarı kazanılması amaçlanır. Türk sınav sisteminin başarısı oldukça tartışmalı bir konudur. Ancak birçok kişinin bu sınavlara girecek olmasından dolayı sınavları sorgulamak yerine doğru çalışma şekilleri belirleyerek sınavlara hazırlık yapması gerekir. Etkili sınava hazırlık yöntemleri şunimages (2)lardır:

Çalışılan Konuları İlgi Çekici Hale Getirin

Çalışılan konuları eğlenceli hale getirerek çalışma metotlarınızı tekrardan düzenleyebilirsiniz. Bu konular benim ne işime yarayacak düşüncesinden sıyrılarak bu konuları nasıl daha iyi anlarım mantığıyla düşünmeniz ve konulardan zevk almanız ders çalışma sürecini ilgi çekici bir hale getirebilir.

Çalışma Zamanınızı Doğru Planlayın

Planın başarı getirdiği unutulmamalı ve sınavlara çalışırken iyi bir plan hazırlanarak başarıya giden yolun belirlenmesi gerekir. Ders çalışma yöntemleri arasında önemli bir yere sahip olan planlı çalışma sınavlarda başarı için gereken ilk konulardır. Ayrıca çalışma programı oluşturulurken çalışma süresini en az 20 en fazla 50 dakikalık süreçler olarak ayarlamaya özen gösterin. Çalışılan sürelerin sonunda 10 dakikalık molalar vermeye özen gösterin.

Çalışma Alanının Doğru Seçilmesi Önemlidir

Sınava hazırlık sürecinde kendinize ait bir çalışma odası ayarlamanız çok önemlidir. Çalışma odası bulanamıyorsa bile sessiz, sakin ve çalışmak için uygun bir köşe ayarlanması bile yeterli olur. Seçilen yerin güneş alması önemlidir. Karanlık ve loş ortamlardan sakının. Ayrıca çalışırken müzik ve gürültünün bulunduğu odaları kesinlikle tercih etmeyin.

Çalışmaya Başlarken Zihninizin Boş Olmasına Özen Gösterin

Sınava hazırlanacakların çalışmaya başladıkları andan itibaren kafalarına bir şey takmamaları gerekir. Bu sebeple ders çalışırken sadece derse odaklanılmalı başka şeyler düşünülmemelidir.

Ders Çalışırken Yanınızda Atıştırmalık Yiyecekler Bulundurun

Uzun süre ders çalışacaklar yanlarına atıştırmalık bir şeyler alabilirler. Kan şekerinizin düşmesini beklemeden ara sıra bu atıştırmalıkları tüketebilirsiniz. Ancak ders çalışırken veya soru çözme esnasında bu atıştırmalıkların yenmemesi önerilir. Molalarda bu atıştırmalıkları tüketerek kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Öncelikle Sizin İçin Faydalı Bilgileri Öğrenin

Ders çalışırken dikkat edilmesi gereken kuralların başında sizin içi önemli konuları öncelikli olarak çalışmanız gelmektedir.  Konuları okurken sadece okuyup geçmeyin. Küçük küçük notlar alarak öğrenme sürecinize katkı sağlayın. Anlamadığınız yerlere soru işareti koyun. Bu şekilde konuyu daha detaylı öğrenme fırsatı bulabilirsiniz.

Çalışma Kartları Hazırlayın

Çalışma kartları hazırlayarak unutacağınız formüller veya bilgi notlarını saklayabilirsiniz. Ara sıra bu çalışma kartlarını kontrol ederek bilgilerinizi yenileyebilme şansı elde edersiniz. Ders çalışmanın etkili yollarından biri olan çalışma kartları çok tercih edilen bir yöntemdir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.