Aronia bitkisinin mucizevi yararı

aronia meyvesi faydalari, aronia nın faydalari, aronia bitkisi faydaları

Bilimsel olarak sıhhat yönünden yararlı olduğu ölçülen bu bitkiyi Türkiye’de yapımcılarla tanıştırmak sağlamak istiyoruz.” Enstitüde vazifeli ziraat mühendisi Ayşe Fidancı, bitkinin Türkiye’de bilinmediğini söyleyerek, Kuzey Amerika’da natural olarak yetiştiğini yalnız son senelerde dünyanın çoğu yerine yasenedığını anlattı. Fidancı, aronia meyvesindeki antioksidan, fenol, mineral ve vitaminlerin bilhassa kalp hastalıkları ve kanseri engellemede potansiyeli olduğunun bilimsel olarak tespitlendiğini ifade ederek, “Bu, ülkemizde bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla da teyit edilmiştir. Araştırma neticelerinde 100 bitkiyle karşılaştırılmış ve antioksidan içeriği en yüksek bitki olarak saptanmıştır” dedi.
Aronia nın mucizevi yararı 2Aronia meyvesinin, yüksek etkinliği sebebiyle Rusya’da tıbbi bitki olarak kabul edildiğini altını çizen Fidancı, meyvenin soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer, ve safra kesesi dahil olmak suretiyle detaylı hastalıkların ve radyasyon zehirlenmesinin tedavisinde kullanıldığını söyledi. Fidan aroniayı bütün Türkiye’de yetiştirmek istediklerini ifade etti. Enstitüde vazifeli besin mühendisi Aysun Öztürk de meyvenin kimyasal analizlerini, gıda içeriklerini araştırdıklerini söyleyerek, “Dünya çapında taze meyve olarak ya da şerbeti tüketiliyor. Biz de aroniaile Türk damak tadına müsait yeni ürünler ilerletmek için çalışıyoruz. Henüz aronia ile reçel gerçeklştirmeyi sistemliyoruz. Biliyorsunuz çağımızın hastalığı kanser. Dünyada tıpçılar bunun üstünde çalışıyor, birden fazla bu yönde bilimsel makale de var” şeklinde konuştu.
Doktor Aronia bitkisinin tabiattaki en kuvvetli antioksidan maddelerden biri olduğunu söyleyerek, bitkinin içerdiği mineral ve vitaminlerin yanı sıra çoğu hastalığa karşı koruyucu tesiri olduğunu kayıt etti. Bu bitkinin ne kadar faydalı olduğunun çoğu hastalıktan koruyucu etkisinden anlaşıldığını anlatan Prof.Dr. Usta, şu şekilde konuştu: “Geçen 10 sene içinde 13 mühim klinik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda tıpta çoğu alanda faydalı olabileceği konusu ile ilgili ispatlar elde edilmiştir. Bu 13 çalışmanın 5 adetsi metabolik belirti üstüne 3 adetsi diyabet, hipertansiyon üstünedir. Polonya’da oluşturular bir çalışmada antioksidan etkisi sebebiyle kan hücreleri üstüne faydalı etkisi gösterilmiştir. Yine İngiltere’de oluşturular bir çalışmada beyin bütünörlü hücre külçeşitlerinde olabildiğince faydalı etkisi belirlenmiştir” Aronianın tıpta ilk dikkat çekici özelliğinin kuvvetli derecede iltihap giderici tesiri
olduğunu anlatan Doktor, şöyle dedi: “karaciğer koruyucu tesiri görülmüştür. Şeker hastalığına ve kan yağ tablosu üstüne olumlu etkisi tekrar tıp yönünden mühimdir. Mide ülseri üstüne ciddi koruyucu etkisi bulunmaktadır. İçeriğindeki antosiyanidinler bunun yanı sıra meyveye rengini sunar ve tıptaki çoğu tesirinde mesul tutulmaktadır. Aronia önümüzde yaklaşan kış sebebiyle bilhassa gripten korunmak hedefiyle ve grip olduğumuzda bol oranda tüketilmesi lüzumlu bir meyvedir. Hem de, karaciğer sorunu olanlar alkolik karaciğere bulunduranların da tüketmesi gerekmektedir.”
Aronianın taze yenebilir, meyve salataları ya da soslu dondurmalar ya da kurutulmuş meyve olarak tüketilebileceğini kaydeden Doktor, bitkinin aktarlarda bulunabileceğine değindi. Usta, sağlığına düşkün ve genç kalabilmek isteyen bilhassa bayanların kullanması lüzumlu bir meyve olduğunu söyleyerek “Kısacası aronia uzun ve sıhhatli bir yaşam sağlamak ve hastalıklardan korunmak için olabildiğince faydalı bir meyvedir” dedi.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.