Halluks Valgus Hastalığı Nedir ?

halluks valgus hastalığı nedir, halluks valgus tedavisi, halluks valgus ameliyatı

Halluks Valgus Hastalığı Nedir ?

Adı bilinmese de sıkça görülen bir hastalıktır. Ayak tipine uygun olmayan ayakkabıların tercihi nedeniyle ayak başparmağında oluşan şişlik ve çıkıntıya “Halluks Valgus Hastalığı” denir.  Ayakkabı seçiminde tercihini rahatlık yerine estetikten yana kullanan hanımlar bu tür sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu hastalık tedavi edilmediğinde kronik ayak ağrılarına yol açabilir.

nocanvas_halluks-valgusBu hastalığa en çok sivri burunlu ayakkabılar veya yüksek topluklu olanlar sebep oluyor. Hastalık ayak baş parmağı ile birinci tarak kemiğini etkilemektedir. Burada “bunyon” adı verilen şişlik meydana getirir ve yürümeyi zorlaştırır.

Halluks Valgus Hastalığı oluşumunda genetik faktörler önem taşır. Bununla birlikte asıl neden ayakkabı seçimleridir. Bu tür bir sorunla karşılaşılırsa ayak parmağını sıkmayan ayakkabılar giyilmelidir. Eski alışkanlıkların sürdürülmesi halinde şişlik daha da büyüyecek, ayağa uygun ayakkabı bulunması zorlaşacaktır.

Hastalığın ilk evresinde sadece kızarıklık ve şişlik vardır. Önemsenmezse doku kalınlaşır ve hörgüç halini alır. Sürtünme nedeniyle yürürken ağrı oluşur.

Tedavinin başlangıcı röntgen çekimi ile olur. Kemikler arasındaki açılar ölçülüp hastalığın derecesi belirlenir. Sıradan vakalarda rahat ayakkabılar giyilerek kendi kendine düzelme beklenir. Ağır ve ilerlemiş durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Bunionektomi denilen cerrahi operasyonla çıkıntı (Bunyon) çıkarılır ve kemik üzeri traşlanır. Daha da üst düzey bir sorun var ise metatarsal osteotomi denilen kemik düzeltmesi işlemi yapılır. Cerrahi operasyon ile tarak kemiğine kesik açılarak eklemdeki bozulmayı, kemik açılarındaki bozulmayı düzeltme amaçlanır. Operasyon sonrası alçı ve bandaj gerekir.

Hallux-valgusHalluks Valgus Hastalığı nedeniyle yapılan operasyonlardan sonra normal hayata dönüş bir buçuk ayı bulur. Hasta ameliyat sonrasında bir süre koltuk değneği ile yürüyebilir. 15.gün ameliyat dikişleri alınır. Ameliyat sonrasında rutin kontrol gerekir. Bu amaçla kontrol grafileri çekilir.

Bir buçuk ay sonra kontroller temiz çıkarsa, kemiklerin sağlıklı şekilde kaynadığı görülürse metal çiviler çıkarılır.

Önemli: Yukarı verilen bilgiler internet ortamından derlenmiştir. Konuyla ilgili daha sağlıklı bilgi ve tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.