Lisede sınıf geçme şartları

LİSEDE SINIF GEÇME VE KALMA ŞARTLARI

Yeni yönetmenliğe göre lisede sınıf geçme ile ilğili maddeler tamamen değiştirildi. Orta Öğretim Kurumları Mevzuatın Konu ile ilgili kanun maddesinin bir kısmı aşağıda verilmiştir.

mebSınıf Hangi Şekillerde Geçilir?

İlk olarak tüm derslerden başarılı olarak doğrudan sınıf geçilebilir.

MADDE 56’ya Göre

  • Öğrenci ders yılı sonunda herhangi bir dersten geçebilmesi için;
  • İki dönemlik puanının aritmetik ortalaması en az 50 ya da birinci birinci dönemde ki puanı ne olursa olsun ikinci dönemdeki puanı en az 70 olmalı,
  • İşletmelerde beceri ve tecrübe eğitimi gören öğrencilerin, beceri puan notu en az 50 olmak şartıyla birinci ve ikinci dönemler için puan ve beceri sınav puanının aritmetik ortalaması en az 50 ya da beceri sınav puanı 70 olması gerekir.

Her durumda eğer ki bir ya da birden fazla dersten başarısız olursa ve öğrenci doğrudan sınavsız sınıf geçmek istiyor ise yılsonu başarı puanı en az 50 olmak zorunda. Bu durum olursa doğrudan sınıf geçmiş olacaktır.

Artı olarak eklemek gerekir ise “Yıl sonu başarı puanıyla başarılı sayılmayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden geçer” maddesi de vardır.

Diğer sınıf ğeçme şekli ise sorumlu olmak şartıyla sınıf geçmedir.

MADDE 57’te Göre

  • Ders yılı sonunda;
  • Tüm derslerden başarılı olan,
  • Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer.
  • Yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden sorumlu geçer.

MADDE 58’e Göre:

  • “ Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez.”

Lisede Kalma ve Şartları

Her lisenin dil ve anlatım dersi baraj derslerdendir. Dil ve anlatım derslerinden geçerli not alınmaz ise öğrencinin diğer dersleri ne derce iyi olursa olsun sınıfta kalıp sınıf tekrarı yapmak durumunda olabilir. Sınıf geçmek için geçerli not ise Bakanlık tarafından 2,50 olarak kabul edilmiştir. Bu durumda yılsonu not ortalaması olarak 2,5’un üstünde olan dil ve anlatım dersi hariç en fazla iki zayıfı olan öğrenciler sınıfta kalmasa da bir sonra ki sorumluluk şartı ile geçebilir.

Bu durumda 2,5 ve üzerinde not ortalamanız var ama iki dersten sorumlu olarak geçmiş oldunuz. Kalınan dersler için Okulların yılsonunda düzenleyecekleri Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarına girerek düzeltme imkânını öğrencilere vermiş olurlar. Dikkat edilmesi gereken bir husus var ki; OYS önceki sınavlara göre daha düşük bir not alınırsa bu not, ortalamayı önceki ortalamalardan daha düşük bir seviyeye çekilebilir.

“Lisede sınıf geçme şartları” üzerine 4 yorum

  1. hocam benim 1 inci dönem ortalamam 43 5 zayıfım var o zayıflar matematik ingilizce cografya kimya fizik 2nci dönem ortalamam 53 3 zayıf var matematik fizik cografya dil edebiyatı 71 ingilizce 62 gelio sorumlu olarak geçmiş olurmuyum ?

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.