4. Sınıf Fen Bilimleri Besin İçerikleri Özet

Besinler içeriklerine göre 6 gruba ayrılır:

  • Proteinler,
  • Karbonhidratlar,
  • Yağlar,
  • Vitaminler,
  • Su,
  • Mineraller.

Proteinler: Vücudumuzda yapıcı ve onarıcı etkiye sahip besin grubudur. Vücudumuzun büyümesi, gelişmesi ve yaraların iyileşmesi için proteine ihtiyaç duyar. Özellikle bebek ve çocukların protein içeren besinler tüketmesi gerekir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve baklagiller(nohut, mercimek, fasulye…) bol protein içeren yiyeceklerdir.

Karbonhidratlar: ünlük işleri yapabilmemiz için gerekli olan enerjiyi veren besin grubudur. Şekerli yiyecekler, unlu mamuller, bulgur, makarna, pirinç gibi yiyecekler karbonhidrat yönünden zengin besinlerdir.

Yağlar: Yağlar da karbonhidratlar gibi vücudumuza enerji verir. Ancak karbonhidratların verdiği enerji çabuk biterken, yağlar daha uzun süre ve daha fazla enerji verirler. Yağlar aynı zamanda vücudumuzun ısı dengesini sağlar, organlarımızı darbelerden korur. Tereyağı, zeytin, fındık, ayçekirdeği, hayvansal yağlar gibi ürünlerde bol miktarda yağ bulunur.

Vitaminler: Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar. Aynı zamanda bizi hastalıklara karşı koruyup vücudumuzun direncini arttırırlar. Özellikle sebze ve meyvelerde bol miktarda vitamin bulunur. Özellikle kış aylarında bol bol meyve yiyerek hastalıklara karşı kendimizi korumuş oluruz.

Su: Vücudumuzun %70’i sudur. Su vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Yediğimiz tüm yiyeceklerde su bulunur. Ayrıca direkt su içerek de bu ihtiyacımızı karşılarız. Günde 2-3 litre su içmeliyiz. Karpuz, kavun, portakal, üzüm gibi yiyeceklerde bol miktarda su bulunur.

Mineraller: Mineraller de vücutta düzenleyici olarak görev yaparlar. Aynı zamanda büyümemize, kemiklerin gelişimine de etki ederler. Süt, sebzeler, tahıllar, deniz ürünleri, soda(maden suyu) gibi besinlerde bol miktarda mineral bulunur.

  • Tüm yiyeceklerin vücudumuz için farklı farklı faydası vardır, ancak bu yiyeceklerin aşırı tüketilmesi sonucu zararlı olmaya başlamalarına neden olur. O yüzden çok sevdiğimiz yiyecekleri bile fazla tüketmekten kaçınmalıyız.
  • Hazır yiyeceklerden(markette satılan) çok, doğal, ev yapımı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Aldığımız yiyeceklerin taze ve bozulmamış olmasına dikkat etmeliyiz. Hazır yiyeceklerin üstündeki “Son Kullanma Tarihine” veya “Son Tüketim Tarihine” dikkat etmeliyiz.
  • Tarihi geçmiş, bayat veya ambalajı zarar görmüş yiyecekleri almayınız.
  • Cips, şekerli yiyecekler, tuzlu yiyecekler, kola, asitli içecekler sağlığımız için oldukça zararlıdır.
  • Sebze ve meyveleri yemeden önce güzelce yıkamalıyız. Ayrıca yemeklerin tam pişirilmiş olmasına dikkat etmeli, az pişmiş veya çok pişmiş yiyecekleri tüketmemeliyiz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.