3. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkisi Özet

Bir cismi hareket ettirmek, durdurmak, yönünü değiştirmek, hızlandırmak veya yavaşlatmak için uyguladığımız etkiye  KUVVET denir.

Kuvvet sayesinde;

1.Duran cisimleri hareket ettirebiliriz. Mesela, duran bir topa vurduğumuzda top hareket eder ve hızlanır.

2.Hareket halindeki cisimleri durdurabiliriz. Mesela, aşağıya doğru yuvarlanan bir topu ayağımızla veya elimizle durdurabiliriz.

3.Hareket halindeki cisimleri hızlandırabilir veya yavaşlatabiliriz. Mesela arabanın gazına bastığımızda hızlanır, frene bastığımızda yavaşlar. Hareket halindeki oyuncak arabaya hareket ettiği yöne doğru kuvvet uygularsak  oyuncak arabanın hızı artar. Bisiklete binerken pedalleri daha hızlı çevirdiğimizde bisikletin hızı artar. Hareket eden cisimlerin zıt yönünde kuvvet uyguladığımızda o cisimler yavaşlayabilir veya durur.

4.Hareket eden cisimlerin yönünü değiştirebiliriz. Mesela beyzbol sopasıyla gelen topa vurduğumuzda topun yönü değişir.

5.Cisimlerin şeklini değiştirebiliriz. Mesela oyun hamuruna kuvvet uygulayarak istediğimiz şekle sokabiliriz. Karşılıklı birbirine çarpan iki araba kuvvetin etkisiyle şekil değişikliğe uğrarlar. Cisimlere vurma, germe, bükme gibi kuvvetler uyguladığımızda o cisimde şekil değişikliği meydana gelebilir. Oyun hamurunu sıkarak ya da ezerek şekil verebiliriz. Heykeltraşlar özel aletlerle ağaç, taş gibi maddeleri yontarak şekil verebilirler. Kurşun kaleme fazla kuvvet uygularsak kırabiliriz. Bakır teli bükerek şekil verebiliriz. Bazı cisimlerin şekil değişikliği kalıcı olmaz.

Kuvvet uygulandığında şekil değiştiren, kuvvet etkisi ortadan kalktığında eski haline dönen cisimlere ESNEK MADDELER denir. Paket lastiği, yay ve bulaşık süngeri gibi

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.