4. Sınıf Sosyal Bilgiler Herkesin Bir Kimliği Var Özet

1-T.C Kimlik numarası 11 rakamdan oluşur.

2- T.C Kimlik No sadece kişiye özel olup aynı numara başka birisine verilemez.

3- Kimlik kartımın fotoğraf bölümünün boş olması kişinin on beş yaşından küçük olduğunu gösterir. Veli izni ile bu bölüme fotoğraf basılabilir.

4- Önceki uygulamada ülkemizde erkeklere mavi, kadınlara pembe renkli nüfus cüzdanı veriliyordu. Yeni uygulamada renk ayrımı yapılmadan kadın erkek bütün Türk vatandaşları turkuaz renkli kimlik kartlarını kullanacak. Vatandaşların cinsiyet bilgileri bundan böyle kimlik kartındaki cinsiyet bölümüne erkekler için E, kadınlar için K yazılarak belirtilecek.

5-Nüfus cüzdanında yer verilmediği hâlde kimlik kartında bulunan yeniliklerden biri de imza bölümü oldu. İmza başkaları tarafından asla taklit edilemeyecek kişiye özel işaretlerden biridir.

6- Yeni kimlik kartlarımız on yıl boyunca geçerli olacağı için kartın son geçerlilik tarihi bulunmaktadır. Kimlik kartının yenilenmesi vatandaşların kişisel bilgilerinde meydana gelen değişikliklerin güncellenebilmesi ihtiyacından kaynaklanıyor.

7- Kimlik kartımızın arka yüzünde sadece annemizin ve babamızın adlarına yer verilen bölüm vardır. Yeni kimlik kartlarımıza akıllı kart özelliği kazandıran elektronik çip (yonga) de bu yüzde bulunuyor. Bu çipe kartın sahibine ait fotoğraf bilgisinin yanı sıra parmak izi gibi kimlik doğrulamada kullanılacak bilgiler kaydediliyor. Ayrıca eski nüfus cüzdanlarımızda ayrıntılı olarak yer verilen nüfus kayıt bilgileri de bu bölüme depolanıyor.

8- Olayların oluş tarihlerine göre sıraya konulmasına “kronoloji” denir.

9- İnsanın kendisini başkasının yerine koymasına empati denir.

10-Bireylerde doğuştan var olan bir işi yapabilme becerisine yetenek denir.

11-İlgi ve yeteneklerimiz bakımından her birimiz başkalarıyla benzerlikler taşıyabileceğimiz gibi farklılıklara da sahip olabiliriz. Bu farklılıkların kişisel özelliklerimizden ve beğenilerimizden kaynaklandığını bilmeli ve bunu doğal karşılamalıyız.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.