140 ve 180 barajı kaç netle aşılır?

140 barajını geçenler, 140 barajını geçenler nereleri tercih edebilir, 140 barajı bölümleri

ygsde-dikkatTürkiye genç nüfusa sahip olan bir devlettir. Her yıl okula binlerce çocuk okula başlarken binlerce genç de liseyi tamamlar. Eğitim hayatı liseyle bitmez üniversite her liseli gencin hayalini süsler. Hayallere ulaşmak ise gayret ve çalışma ile mümkündür. Ülkemizde liseden mezun olan binlerce genç üniversitelere girebilmek için amansız bir mücadeleye girmek zorundadırlar. Çünkü üniversitelerin kontenjanları sınırlı sayıdadır. Üniversite sınavları ile başarı gösteren öğrenciler yerleştikleri bölümlerde okuma hakkı kazanırlar. Son yıllarda yeni devlet ve özel (vakıf) üniversiteleri açılması, yeni kontenjanların açılmasını sağlamış olsa da hala binlerce genç açıkta kalmaktadır.

Üniversite Sınavları Nasıl Yapılır?

Ülkemizde üniversite yerleştirme sınavları eskiden tek kademeleri bir sınav iken yapılan değişikliklerle kademeli sınav sistemlerine dönüştürülmüştür. İlk yapılan sınav YGS yani Yüksek Öğrenime Giriş Sınavı olarak isimlendirilir. Bu sınavda yeterli başarıyı gösterip barajı aşamayan öğrenciler diğer sınavlara girme hakkı elde edemezler. Barajı aşma başarısı gösteren öğrenciler ise yerleşmek istedikleri bölüme göre diğer sınavlara girmeleri gerekir.

Lisans Yerleştirme Sınavları olarak isimlendirilen bu sınav beş bölümden oluşur. Sınavlar farklı zaman dilimlerinde yapılı. LYS 1 Sınavı Matematik, LYS 2 sınavı Fen Bilimleri, LYS 3 sınavı Edebiyat Coğrafya LYS 4 sınavı Sosyal bilimler, LYS 5 sınavı yabancı dil olarak geçer.

YGS Sınavı tüm dersleri kapsarken, LYS sınavları ilgili dersin tüm detaylarını kapsamakta ve oldukça zor sınavlar olarak bilinmektedir. Bu nedenle YGS sınavında başarılı olan gençler LYS sınavlarında da aynı başarıyı tekrar ederken zorlanmaktadırlar.

Yüksek Öğrenime Giriş Sınavında Barajı Geçmek İçin Kaç Net Gereklidir?

Üniversite sınavlarına girecek tüm öğrencilerin cevabını merak ettiği bir sorudur. Bu sorunun net cevabı sınava giren öğrenci sayısının değişkenliği yapıalan net sayıları gibi nedenlerle değişiklik gösterse de geçmiş yıllara bakarak fikir sahibi olabiliriz. YGS sınavında iki baraj vardır.

140 Puan Barajı Nasıl Aşılır?

YGS sınavında farklı derslerden yaptığınız netlere göre altı farklı puan türünde puan alacaksınız. Bunların herhangi birinden 140 ve üzeri alırsanız birinci, barajı aşmış kabul edilirsiniz. Bu barajı aşabilmek için 160 soruluk YGS de %10 başarı göstermeniz gerekir. Yani 160 soru içerisinden 16 net çıkarmanız halinde 140 barajını aşmış olursunuz. Ancak 16 neti tek dersten değil farklı derslerden yapmanızı tavsiye ederiz. Unutmadan söyleyelim 140 puan barajını aşmanız LYS sınavlarını girme hakkını vermez. İki yıllık Meslek Yüksek Okullarına Ön Lisans bölümlerine ve Üniversitelerin Özel Yetenek Sınavlarına girme hakkı elde edersiniz.

180 Puan Barajı Kaç Netle Aşılır?

Yüksek Öğrenime Giriş Sınavında 180 puan alabilmeniz için sınavda sorulan 160 sorudan %20’lik bir başarı göstermeniz gerekir. Böylece altı puan türünden her hangi birinde 180 puan barajını aşma başarısını. 160 sorudan 32 net yapmanız LYS sınavlarına girme hakkı sağlar.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.