Kitap Okumanın Eğitimdeki Yeri, Önemi

Kitap Okumanın Eğitimdeki Yeri

Eğitim hayatına ilk başlandığı zamandan itibaren aşılanmaya çalışılan kitap, eğitim süreci geçiren insanların en kolay öğrenme yolunu oluşturur. İnsanlar sahip oldukları bilgilerin %65 oranlık bir kısmını kitap okuyarak sağlar. En son ne zaman bir kitap veya dergi okudunuz? Kitap okumanın yararları ve önemi eğitim sürecinizin nasıl etkilendiğini oluşturur. İnsanlar sosyal paylaşım sitelerinde harcamış oldukları vakitlerin bir bölümünü kitap okumaya harcamış olduklarında daha kültürlü bir yapıya geçeceklerini fark edecekler.

images (1)Kitap Okumanın Yararları

Bireylerin kendilerine olan güvenleri okul çevresinden çok okudukları kitaplardaki olayların ve gelişmelerin iç yüzünü kavradıklarında oluşur. Okul eğitim ve öğretim yılını tamamlayan öğrencilere daha fazla bir şey katamazken kitap okumaya devam eden öğrencilerin hayatlarında daha kültürlü ve bilgili olduklarının örneklerini yaşantılarımızla görebiliriz. Kitap okumanın yararları maddeler halinde sayılamaz. Bilginin yanında stres azaltma, zihinsel uyarılma, kelime dağarcığının gelişmesi, hafızanın gelişmesi, konsantre yeteneğinin artması, daha iyi yazma becerisi yararlarının sadece birkaçı olarak verilebilir. Okula ilk başladığınız dönemlerde yazma becerinizin okumayı söktüğünüz dönemlerde daha arttığını muhakkak fark etmişsinizdir.

Zamanınızı Kaybetmeden Kazanmanın Yolları

Öğrencilik zamanlarının en değerlisi olan aktiviteler oldukça önemlidir. Para vermeden yapabileceğiniz en güzel aktivite olarak kitap okumayı düşünebilirsiniz. Kitap okumanın yararları hem eğitiminizi hem de günlük hayatınızı oldukça kolaylaştırabilir. Sadece öğrenciler içinde değil iş hayatındaki insanların çoğu otobüslerde, metrolarda vakitlerini telefonda oyun oynayarak, müzik dinleyerek geçirir. Evine gelenler televizyon karşısında yarışma programlarını veya dizileri izler. Bu zamanları bu şekilde kaybetmek yerine kitap okuyarak geçirmiş olsanız size o kaybedilen zamanlarınızın aksine daha güzel bilgiler kazandıran zamanlar elde edebilirsiniz.

Kitap Seçiminde Kararsız Kalanlar

Her kitabı herkes sevmek zorunda değildir. Doğal olarak sevmediğiniz bir kitabı okumak sevmediğiniz yemeği yemek kadar zor olur. Ama sevdiğiniz eserlerin size bilgi verici özelliğin olmasına dikkat etmeniz gerekir. Heyecanlanacağın bir kitabı okumak sizin şüphe duyulan bir ruh haline girmenizi engeller. Okuduğunuz kitabın sizi yormayan yalın bir dille anlatılmış olmasına dikkat edin. Doğru kitap seçimi ancak bilgi verici ve yalın anlatılmış kitaplardan yana tercih edilmelidir. Ancak bu şekilde size okuduğunuz bir kitap eğitici bir özellik kazandırır.

Eğitim Kitapsız Kitap İnsansız Anlam Kaybeder

Hayatta her nokta muhakkak başka bir noktayla bağlantılıdır. Eğitim hayatınız boyunca nasıl kitap okumadan derslerinizi anlayamıyorsanız okunmamış olan kitaplarda sadece kütüphanelerin tozlu raflarında anlamlarını kaybediyor. Eğitim kitap olduğu sürece yarar sağlar. Çünkü eğitim ve öğretim hayatınız boyunca ne kadar okursanız o kadar kendinizi ve bilgi dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. Çok kitap okuyan birisi ile hiç kitap okumayan birisini aynı tarafta tutmanız mümkün değildir. Gelişmiş ülkelerin gelişmemiş ülkelerden en büyük farkı daha fazla kitap okuyor olmalarıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.