Meslek seçimi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

MESLEK SEÇİMİ

Hayatımıza şekil veren önemli kararların belki de en önemlisi meslek seçimidir. Seçeceğimiz meslek, bir günlük değil bir ömürlük olacağı için karar verdiğimiz mesleği çok iyi tanımalıyız. Nitekim kişiliğe uygun olarak seçilmeyen meslek seçimi, kişiyi mutsuz edecek ve mesleğinde ki başarısını da olumsuz etkileyecektir.

Ülkemiz eğitim sistemi içerisinde maalesef profesyonel meslek tercihi yapılması için gerekli ölçme ve değerlendirmeler yapılmamaktadır. Bu nedenle meslek seçimi daha çok ailelerin yönlendirmesine kalmaktadır. Ailelerin ise özenti mesleklere olan ilgisi çocukların tercihini olumsuz etkilemektedir.

imagesMeslek Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Çocuklarımız yarınların büyükleri olacaklardır. Yarının büyüklerinin yarının babaları, anneleri olacağı için onların mutlu olacakları mesleklere yönelmesini sağlamak zorundayız. Onlar mutlu olurlarsa toplum mutlu olur ve onların yetiştireceği nesiller mutlu olur.

Meslek seçiminde ilk iş ailelerin çocuklarını iyi tanımasıdır. Çocuğumuzu küçüklükten itibaren yakinen tanırsak, onun nelerle ilgilenmekten hoşlandığını, nelere ilgi duyduğunu öğrenmiş oluruz. Kişisel becerilerini, yeteneklerini tespit etmek meslek seçimi için bize güzel argümanlar sunacaktır. Okula başladıktan sonra öğretmen aile diyaloğuna önem vermeliyiz. Öğretmenin verdiği ders ve aktiviteleri çocuğumuzun yapmasına öncelik vermeli, sorumluluklarını yerine getirirken onu iyi gözlemlemeliyiz. Zaman içerisinde yaptığımız gözlemler çocuğumuz hakkında bize bilgiler verecektir.

Eğitim hayatında çocuğun sözel bir hafızaya mı yoksa sayısal bir hafızaya mı sahip olduğunu anlamak çok önemlidir. Şayet bu tespitin yanlış yapılması bir insanın geleceğini mahvetmek anlamıyla eşdeğerdir. Nitekim birçok çocuk bu yanlış tercihin kurbanı olmuş ve lise hayatını zorlukla tamamlamış, üniversite hayatı ise hiç olmamıştır.

Her çocuğun doktor, hakim, avukat ya da mühendis olması gerekmez. Başarı kriteri de bu olmamalı. Önemli olan sevdiği heyecan duyduğu mesleği seçmesidir. Ahşapla ilgilenen bir çocuğu marangozluğa yönlendirmek yerine onu terzilik yapmaya zorladığınızı düşünün. Bu düşünce bile size ıstırap verirken bir de bu mesleği her gün yapmak zorunda olduğunuzu hayal edin.

Öğretmen, aile ve çocuğunuzun fikirleriyle onun için en ideal mesleği belirlemeye çalışın. Kararsız kalması durumunda onunla beraber meslekler hakkında çalışmalar yapın. Mühendis ne iş yapar, marangoz hangi şartlarda çalışır, Avukat ne iş …Çevrenizdeki meslek sahibi akraba, eş dostlarınızı da bu konuda ziyaret edin. Onlardan çocuğunuza meslekleri hakkında bilgilendirmesini isteyin. Aklındaki soruları sormasını sağlayın.

 Meslek Seçiminde Hatalar

Ailelerin çocukları üzerinde kendilerinin gerçekleştiremedikleri hedeflere yönelik idealleri vardır. Hakim olamayan bir babanın oğlunun Hakim olmasını istemesi veya Hemşire olamayan annenin kızına Hemşire olması için baskı kurması ve onun fikrini dinlemeyip diretmesi büyük hatadır.

Mesleğin inceliklerini bilmeden meslek seçimi en sık yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Örneğin: Uluslararası İlişkiler ismi birçok Lise öğrencisinin dillendirdiği meslektir. Fakat öğrencilere bu okulun mezunları ne işler yapar dediğinizde, yanıtsız bırakırlar.

En iyi meslek, mutlu olduğunuz meslektir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.