Biyokimya Teknikeri mesleği ve iş olanakları

Biyokimya Teknikeri atamaları,Biyokimya Teknikeri iş olankları, Biyokimya Teknikeri mesleği hakkında

TANIM
Sağlık ve endüstri kuruluşları ile tıbbi malzeme üreten şirketlerde laboratuar ortamı içinde, her türlü tekniği kullanarak maddelerin gerekli görülen çözümlemelerini (analizleri) yapan kişidir.

GÖREVLER
Laboratuarda çalışmaya başlamadan önce ortamın uygun hale getirilmesini sağlar,
Test için gereken (eriyikleri) kimyasal malzemeyi hazırlar,
Eksik malzemelerin alınması için ilgili uzmanla çalışır,
Gerekli eriyik ve diğer malzemeleri sterilize eder,
Testi gerçekleştirir ve sonuçlarını uzmana iletir,
Kullandığı cihazların düzenli bakımını yapar ve ufak arızalarını giderir.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Biyokimya Teknikeri olmak isteyenlerin;
Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
Dikkatini uzun süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı,
Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
Renkleri ayırt edebilen,
Sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Biyokimya teknikerleri; laboratuar ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı kapalı olup, ortamda kimyasal maddelerin yaymış olduğu koku vardır. Çalışma ortamı temiz ve sağlık koşullarına uygundur. Tekniker birinci derecede maddelerle ve aletlerle ilgilidir ancak hasta ve sahipleriyle iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği (amirler, biyokimya uzmanları, doktorlar, hemşireler, hastalar, firma temsilcileri) halinde çalışmayı gerektirir. Dikkat edilmediği takdirde mikrop bulaşma ihtimali yüksektir. Araştırma yaptığı konuya göre çalışma saatleri değişebilir (vardiya) nöbetleri vardır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek liselerinin Ebelik, Hemşirelik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Laborant, Laboratuvar Laboratuvar Hizmetleri, Laboratuvar Teknisyenliği, Sağlık, Sağlık Memurluğu ile Veteriner-Laboratuvar bölümlerinden mezun olanlar Laboratuvar Teknolojisi ve Patoloji Laboratuvar Teknikleri bölümlerine sınavsız geçebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve YGS  puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Tıbbi laboratuvar teknikleri önlisans programı eğitim süresi 2 yıldır. Ayrıca bu bölümün Anadolu Üniversitesi’nde uzaktan eğitim programı da bulunmaktadır.
Programın amacı, sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan ve doğruluk, netlik, tekrarlanabilirlik bakımından uygun sonuçlar verebilen Tıbbi Laboratuvar Teknikeri yetiştirmektir. Bölümde genel kimya,genel biyokimya, genel biyoloji, genel mikrobiyoloji, histoloji, anatomi ve fizyoloji, temel bilgi teknolojileri gibi dersler verilmektedir. Programdan mezun olabilmek için 30 iş günü staj yapılması zorunluluğu vardır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Tıbbi laboratuvar teknikerleri, hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tıbbi tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında ve hıfzıssıhha enstitülerinde çalışabilirler. Bu programı tamamlayanlar; tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışma olanağına sahip olabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Kamu kuruluşlarında çalışanlar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Teknik Hizmetler sınıfında 10. Derecenin 2. Kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununda belirlenen zam oranındaki ücret artışı ile belirlenir. Özel sektörde istihdam edilenler; işyerinin ücret politikası, kişinin bilgi ve becerileri çerçevesinde ücret alırlar. Bu ücret asgari ücretin 3 ve 5 katı arasında değişmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
Laboratuvar, laboratuvar teknolojisi ön lisans bölümlerinden mezun olanlar Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde  Biyoloji ,Hemşirelik ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

“Biyokimya Teknikeri mesleği ve iş olanakları” üzerine bir yorum

  1. biyokimya uzmanları, doktorlar, hemşireler, hastalar, firma temsilcileri halinde çalışmayı gerektirir

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.