Biyomedikal cihaz teknikeri mesleği ve iş olanakları

Biyomedikal cihaz teknikeri atamaları,Biyomedikal cihaz teknikeri iş olanakları,Biyomedikal cihaz teknikeri mesleği hakkında

TANIM
Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, bakımı ve onarımı konularında çalışan kişidir.

GÖREVLER
Tıp ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazları şemalara uygun olarak yerlerine monte eder,
Aletlerin nasıl ve ne şekilde kullanıldığını ilgililere gösterir,
Aletlerin bakım ve onarımını yapar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Biyomedikal cihaz teknikeri olmak isteyenlerin;
Temel bilimlere, özellikle fiziğin elektrik ve mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
Şekil ilişkilerini görebilme, bir şemayı okuyabilme yeteneğine sahip,
El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
Ayrıntıları görebilen,
Sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Biyomedikal cihaz teknikerleri temiz, iyi aydınlatılmış ve ısıtılmış kapalı ortamlarda çalışırlar; görevlerini yaparken ayakta durmak, eğilmek durumunda olabilirler. Etkileşimde bulundukları kişiler çalıştıkları kuruma göre değişirse de genellikle sağlık personeli ve diğer teknik personelle iletişim halindedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi” bölümünde verilmektedir.

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
Lise veya dengi okul mezunu olmak, meslek liselerinin “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Denizcilik (Gemi Elektroniği ve Haberleşme), Denizcilik (Gemi Otomasyonu), Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Elektrik Tesisat ve Pano Monitörlüğü, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Mekanik, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Elektronik), Endüstriyel Otomasyon Tek. (Mekanik/Makine), Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Mekatronik, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Tıp Elektroniği, Uçak Bakım (Uçak Elektroniği), Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği, Uçak Bakımı ve Elektroniği, Uçak Elektroniği” alanından mezun olanlar “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-1” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi liseden sonra 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Matematik, Fizik, Kimya, Biyofizik, Biyokimya, Fizyoloji, Biyomedikal Teknolojisi, Elektrik Devreleri, X-Ray Cihazları, Biyomedikal Elektronik, Biyomedikal Laboratuarı, Elektronik ve Lojik Devreler, Biyomedikal Giriş, Laboratuar Cihazları, Bilgisayar Kullanımı, Bilgisayar Onarım ve Bakımı gibi dersleri alırlar.
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Ön Lisans Diploması” ve “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” ünvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Biyomedikal cihaz teknikerleri resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, dispanserlerde ve laboratuarlarda görev alırlar. Ayrıca serbest çalışma imkanına da sahiptirler. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına paralel olarak çalışma alanları giderek genişlemektedir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Koşulları uygun olanlar Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden, ayrıca çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
Kamu kesiminde çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasına göre sağlık hizmetleri sınıfından maaş ve döner sermayeden ek ücret almaktadırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar asgari ücretin 3-5 katı ücret almaktadırlar. Kendi adına özel işyeri açanlar ise daha yüksek kazanç sağlayabilirler.

MESLEKTE İLERLEME
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde,
Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği,
Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.