Anne ve Baba Memura Yarım Gün Çalışma Hakkı

DOĞUMDAN SONRA YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI

Kanunun mevzuatımıza getirdiği yeni düzenlemeye göre memura analık iznin bitiminden itibaren kullanmak üzere;
Birinci doğumda 2 AY,
İkinci doğumda 4 AY,
Üçüncü ve sonraki doğumlarda 6 AY,
süreyle yarı zamanlı çalışma tercihi veriyor. Bu hak anne memurun isteğine bırakılmıştır. Ayrıca bu iznin kullanımı sırasında süt izni verilmeyecektir.

okulDiğer yandan, çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde belirlenen süreler 12 AY olarak uygulanıyor, yani 12 ay boyuncu yarı zamanlı çalışma tercihini veriyor. Hükmün burada faydası, doğum yapan memurun çocuğuna 2, 4, 6 veya 12 ay süre ile tam mesai saatini doldurarak çalışma yapmaksızın 8 saatli mesaisini 4 saat çalışarak tamamlamasıdır.

HEM ANNEYE HEM DE BABAYA, ÇOCUK İLKOKUL ÇAĞINA GELİNCEYE DEĞİN YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI

Kanunla yeni bir uygulama daha getirilmektedir. Doğum yapan memurlar ile eşi doğum yapan memurlar, isterlerse çocukları mecburi ilköğretim çağına gelinceye kadar, normal çalışma sürelerinin yarısı kadar çalışabilirler. Yani yani günlük 8 saatlik çalışma yerine 4 saat çalışılabilecek.

Ancak, bu çalışma sırasında memur maaşını yarı şekilde alacak, SGK kesintileri de yarı yarıya düşecek, derece ve kademe ilerlemeleri de kullanılan süre kadar gecikmiş olacak…

Buna paralel olarak bu hükümde SGK açısından yapılacak işlemler belirlenmiştir. Yarı zamanlı çalışma demek, yarım maaş, yarım hizmet, yarım SGK kesintisi demektir. Bu durum emeklilikte ek gösterge ve makam tazminatından faydalanılması için aranılan en az 6 ay ve en az 2 yıl sürelerin hesabını da kullanılan süre kadar geciktirecektir.

Yarı zamanlı süreler SGK’ya tutar ödemek suretiyle borçlanılabilinecektir. Ancak memur bu süreleri borçlansa dahi derece ve kademelerini olumlu şekilde etkilemeyecek, ek gösterge ve makam tazminatı için aranılan sürelerin de tamamlanmasına yol açmayacaktır. Yarı zamanlı çalışmanın getiriliş mantığından hareketle, çalışılmayan yarı sürenin de emeklilikte ek gösterge için 6 aylık sürenin, makam tazminatı için de 2 yıllık sürenin tamamlanmasına dahil edilmesinin, bu sürelerin de derece ve kademe ilerlemelerine katılmasının daha doğru bir yaklaşım olacağını belirtmekte fayda görmekteyiz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.