Yön nedir? Yön bulma yöntemleri nelerdir?

YÖNLER

Yön nedir?

            Aradığımız bir yerin nerde olduğunu bulmak içinyönlerden yararlanırız. Yön; bir yerin, başka bir yere göre bulunduğu konuma denir

Yönümüzü Nasıl Buluruz?

Yönler, güneşin doğuşuna ve batışına göre belirlenir. Güneşin doğduğu taraf doğuyu, battığı taraf batıyı gösterir. Buna göre sol kolumuzu güneşin doğduğu yöne doğru uzatırsak; sol kolumuz doğuyu, sağ kolumuz batıyı, önümüz kuzeye, arkamız güneyi gösterir. Kuzey, güney, doğu ve batı ana yönlerdir.

Yönler kaça ayrılır?

Bazen belirtmek istediğimiz yer ana yönler arasında olabilir. Bu tür yerleri tarif etmek için ara yönler kullanılır. Kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu, güney batı ara yönlerdir.

4 Ana yön vardır

Bunlar Doğu batı güney kuzey

4  Ara yön vardır

Güney doğu, kuzey doğu, Güneybatı, kuzey batı

Bu yönler sayesinde bir yerin nerede olduğunu tam olarak saptarız.

YÖN BULMA YÖNTEMLERİ

  • Pusula İle Yön Bulma:

         Yön bulmanın en kolay şekli pusula kullanmaktır. Pusula, saate benzer, ortasında hareketli bir ibre bulunur. Bu ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönersek arka tarafımız güney, sağımız doğu, solumuz batı olur. 

 

  • GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) Teknolojisi İle Yön Bulma: 

Günümüzde GPS teknolojisi ile yönleri en doğru şekilde belirleyebiliriz. Dünya yörüngesinde dönen uydular üzerinden çalışan bu teknoloji, GPS alıcısı bulunan cep telefonları aracılığıyla kullanılır. Her yerde ve tüm hava koşullarında çalışabilen GPS teknolojisi kullanıcısına yer tarifi de yapabilir 

  • Güneşin Konumuna Göre Yön Bulma:           

Güneşe göre yön bulma yöntemlerinin birçok yolu vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

*Güneşin doğuş ve batış yönüne göre yönümüzü bulabiliriz. Güneşin doğduğu yer doğuyu, battığı yer ise batıyı göstermektedir. Sağ kolumuz güneşin doğduğu yöne bakacak şekilde kollarımızı açarız. Bu durumda sağ kolumuz doğu, sol kolumuz batı yönünü gösterir. Yüzümüzü döndüğümüz taraf kuzey yönü, arkamız ise güney yönü gösterir. 

*Bir çubuk yere dikilir. Çubuğun gölgesinin ucu işaretlenir. 15 – 20 dakika bekledikten sonra çubuğun yeni gölgesinin ucu işaretlenir. Bir çizgi ile iki uç birleştirilir. Birinci ucun yönü batıyı, ikincinin ise doğuyu gösterir.

  •  Kutup Yıldızına Bakarak Yön Bulma:

         Kutup Yıldızı sürekli kuzeyi gösterir. Bu yıldıza yerini değiştirmediği için Demirkazık da denir. Geceleri bu yıldıza bakarak yönümüzü bulabiliriz. Yüzümüzü Kutup Yıldızına dönersek önümüz kuzey, arkamız güney, sağımız, doğu, solumuz batıyı gösterir.  

  • Ağaç ve Kayalara Bakarak Yön Bulma:

         Ağaçların ve kayaların yosun tutmuş tarafları kuzey yönünü gösterir. 

  • Karınca Yuvalarına Bakarak Yön Bulma:

Karınca yuvalarının ağzı güneyi gösterir. Toprak yığını da kuzeyi gösterir. 

  • Cami Minarelerine Bakarak Yön Bulma Yöntemi:

Camilerde minarenin karşısındaki giriş kapısı kuzeyi gösterir. Minarelerde şerefeye açılan kapılar güneye bakar.

  •  Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma Yöntemi:

Müslüman mezar taşlarında baş taraf batıyı, ayaklar doğuyu gösterir. Hristiyan mezarlıklarında ise mezarın başı güneye dönüktür.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.