YGS Baraj Puanı Nasıl Geçilir ?

YGS Barajı Nasıl Geçilir ?

Liseden sonra öğrenimine devam etmek isteyen öğrencilerin yolu YGS ile kesişir. Bu kelimenin açılımı “Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı” dır. Fakat ismi sizi yanıltmasın, bu sınav daha sonra yapılacak lisans yerleştirme sınavı yani (LYS) için baraj mahiyeti taşımaktadır. YGS barajı, aşamayanlar için eğitim hayatının sonu demektir.

2010 yılından bu yana uygulanmakta olan bu sınavda toplam 160 adet soru sorulmaktadır. YGS puan hesaplama sonunda adayları bekleyen üç netice vardır. Ya barajı aşamayacaklar, ya da iki barajdan birini aşıp üniversiteye gitmenin önündeki bir engeli daha geçmiş olacaklardır.

ygs tYGS’de asıl baraj 180 puandır. Bu puan aşılırsa LYS’ye girme hakkı elde edilir. Diğeri ise bir nevi teselli mahiyeti taşımaktadır. 140 puan aşıldığı takdirde LYS’e girebilme şansı kaçar fakat adayın önüne iki yıllık yüksek okullar (ön lisans) veya açık öğretim fakültesine kayıt olma ümidi doğar.Aynı şekilde yetenek ile öğrenci alan bölümleri de tercih edebilmek için 140 puanı aşmak gerekir.

Hiç şüphe yok ki YGS’de sadece üst barajı aşmaktan ziyade memnun edici bir puan alıp LYS’ye moralli girmek çok büyük önem taşır. Hayatın en önemli dönüm noktalarında birisi bu kritik dönemeçtir, doktor mu, çaycı mı olacağınız bu sınavda şekillenir.

Fakat adaylar 180 barajını aşamasalar dahi 140’ı geçmeleri halinde önemli bir teselli ikramiyesini yakalamış olurlar. 4 yıllık açık öğretim “İşletme” diplomasının örgün öğrenim ile alınan “İşletme” diploması ile aynı geçerlilikte olduğunu belirtmek gerekir. Yani 4 yıllık açık öğretim mezunları, askerliğini kısa dönem yaparlar, devlet dairesine memur, müdür olabilirler, hatta seçilirlerse Cumhurbaşkanı dahi olabilirler. Bazı açık öğretim ve ön lisans bölümlerinin bir kısım örgün lisans bölümlerine göre iş bulmada avantajlı olduğunu söyleyeyim. Mesela kombi bakımı ile ilgili ön lisans bölümü mezunu iseniz 4 yıllık örgün “Sanat Tarihi” mezunlarına göre avantajlısınız veya açık öğretimden çocuk gelişimi ile ilgili bir bölüm bitirirseniz örgün Fizik mezunlarına göre iş hayatınıza 1-0 değil 4-0 önde başlarsınız.

Yetenek ile öğrenci seçen bölümleri de unutmamak gerekir. Eğer alt barajı yani 140 puanı geçerseniz, ilgi duyduğunuz ve yeteneğinizin bulunduğu alanda eğitim yapma fırsatı bulursunuz. Üstelik bu tür bölüm mezunları KPSS’den daha düşük puan alarak memur olabilirler.

YGS’de Kaç Soru Var ?

Sınavda toplam 160 soru sorulmakta olup cevap verme süresi de 160 dakikadır. Yani her soru için bir dakika ayrılmıştır. Sınav konularını Fen Bilimleri, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Türkçe olarak saymak mümkün olup her konudan 40’ar soru çıkmaktadır.

Detaya inersek Matematik sorularının 28 tanesi temel Matematik işlemlerinden 12 tanesi ise Geometriden çıkmaktadır. Fen Bilimlerinden ise Fizik, Kimya ve Biyolojiden eşit yani 13-14 er adet soru gelmektedir. Sosyal Bilimler sorularında ise Tarih’ten Coğrafyaya göre biraz daha fazla soru çıkar.

YGS Barajını Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekir ?

140 puanı aşmak için 16 net çıkarmak yeterli. Yani toplam soruların onda birini net olarak çıkarmanız lazım. Bu sayının toplam doğru değil yanlışlar düşüldükten sonra kalan “net” olduğunu vurgulamak gerekiyor. Yani “Hepsini atarsam bile barajı geçerim” şeklinde düşünmeyiniz.

180 puanlık LYS’ye girme barajı için ise iki kat performans gerekiyor. Yani adayların 32 net yapması gerekiyor. Aslında bu rakam da yüksek sayılmaz, tüm soruların beşte birine karşılı geliyor.

YGS İstatistikleri

YGS’ye her sene daha fazla kişi giriyor. Önceki senelerde umduğunu bulamayanların şansını yeniden denemek istemeleri nedeniyle son yıllarda bu sayı iki milyonu geçmiş durumda. Bu sayının üçte birinden fazlası önceki senelerde sınavlarda istediği başarıyı sağlayamayan adaylardır.

Sınava girenlerin yaklaşık %90’ı alt baraj puanı olan 140’ı geçiyor. Geçemeyenlerin önemli bir kısmı sıfırcı olarak nitelendirilen sınava beklentisi olmadan girenlerden oluşuyor. Yani lisede iyi kötü okula devam etmiş ve önemli bir manisi kişiler barajı geçmek isterlerse bunu kolayca başarabiliyorlar.

Fakat 180 barajı için biraz daha fazlası gerekiyor. YGS’de baraj kaygısı yaşayan birinin LYS’de işinin daha da zor olduğunu söylemek mümkün. YGS’ye girenlerin takribi dörtte üçü 180 barajını aşıyor. Netice itibariyle YGS’nin adaylar için fazla korkulacak bir sınav olmadığını söylemek mümkün.

Ya Barajlar Aşılamazsa ?

Bir aday YGS’de ne üst ne de alt barajı aşamadıysa o sene yüksek öğretime başvurma şansı kalmıyor. Fakat bazı bölümlere doğrudan kayıt yaptırabilme hakkı verilen meslek liseliler bunun dışında. YGS’yi kazanamadıysanız yaş veya sayı sınırlaması olmadan sonraki yıllar yine girebilirsiniz.

YGS’ye Gireceklerin Unutmaması Gereken Şeyler

En önemlisi, sınava girerken yanında giriş belgesini almak. Bu belge olmadan sınava giremezsiniz. OSYM’nin resmi internet sitesine girip size verilen aday şifresi ve nüfus cüzdanınızda yazan TC kimlik numaranız yardımı ile bu belgenin çıktısını almalısınız. Bu belgede sınava nerede gireceğiniz detayları ile yazıyor. Belgedeki fotoğrafın silik veya kapkara olmamasına dikkat edin, görevliler bu nedenle sizi sınava sokmayabilirler. Ayrıca belgeyi gelişi güzel karalamak da başınıza iş açabilir.

Sınava gelirken sınav giriş belgesinin yanı sıra onaylı olmak kaydı ile kimliğiniz veya nüfus cüzdanınızın da olması gerekiyor. Telefon ve saat gibi aksesuarların yanı sıra küpe ve yüzük gibi aksesuarlar da sınava girerken sorun olabiliyor. Bu nedenle sınava yanınızda biri ile gitmeniz ve fazlalıkları ona bırakmanız iyi olur.

Uzun süre lazım olmadığı için OSYM şifresi unutulabiliyor. Genellikle sınava az bir zaman kala OSYM’nin sitesinde sorulduğunda unuttuğunuzu hatırlıyorsunuz. Bu tip şeyleri önceden bir yerlere not etmek faydalı ancak bunu yapmadıysanız da tasalanmanıza gerek yok. “Şifremi Unuttum” diye bir buton var, ona basıp hatırlatma sorularını bilince şifreye yeniden kavuşuyorsunuz.

Diyelim ki teknoloji özürlüsünüz veya hatırlatma sorularını da unuttunuz, bu takdirde OSYM sınav koordinatörlüklerinden birine veya başvuru merkezine gidip 5 TL ücret ödeyerek şifrenizi alabilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.