Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni mesleği ve iş olanakları

Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni iş bulma olanakları, Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni ne iş yapar?, Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni mesleği hakkında bilgi

TANIM
Tıbbi görüntüleme sistemlerine ait cihazların kurulum, bakım, onarım, kalibrasyonunu yapan, tıbbi görüntüleme cihazlarının amacına uygun ve doğru kullanımı konusunda sağlık personeline eğitim veren nitelikli meslek elemanıdır.

GÖREVLER
İş organizasyonu yapar,
Alana özel iş güvenliği tedbirlerini alır,
Malzeme araştırması ve teminini yapar,
Tıbbi teknoloji organizasyonlarını yapar,
Cihazların bilgisayar ve ilgili çevre birimleri ile bağlantılarını yapar,
Hastane veri ağ bağlantılarını kontrol eder ve tanımlamalarını yapar,
Teknik şartnameyi hazırlar,
Cihaz teslim alma prosedürlerini gerçekleştirir,
Tıbbi görüntüleme cihazlarının kurulumunu, sökümünü ve naklini yapar,
Tıbbi görüntüleme cihazlarında arıza tespiti yapar,
Tıbbi görüntüleme cihazların arızasını giderir,
Tıbbi görüntüleme cihazlarına periyodik bakım yapar,
İsteğe bağlı yeni düzenleme (modifikasyon) yapar,
Tıbbi görüntüleme cihazlarına kalibrasyon yapar,
Kullanıcıya cihaz hakkında genel ve teknik bilgi verir,
Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütür.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni olmak isteyenlerin;
Sayısal ve fen bilimleri yeteneğine sahip,
Mekanik yeteneğe sahip,
Kulak-göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
Sorumluluk sahibi, tertipli ve düzenli çalışabilen,
Yeteneklerini geliştirmeye açık,
Çizim yeteneği olan, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
Yabancı dil bilgisine sahip,
İşbirliği içinde çalışabilen,
Seyahat engeli olmayan (Satış ofislerinde çalışanlar için),
Esnek koşullarına uyumlu,
Mikrobiyolojik risklere karşı tedbirli davranabilen,
Hayat boyu öğrenmeye açık,
İletişim kurabilen kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyenleri, genellikle tıbbi cihazların bulunduğu kapalı alanlarda çalışırlar. Ayrıca cihazların satışını yapan firmada çalışıyorlar ise teknik atölyede veya satış ofisinde çalışabilir. Meslekleri gereği farklı şehirlere seyahat edebilirler. Tıbbi görüntüleme cihazlarının ortaya çıkardığı radyasyon, radyoaktivite, elektromanyetik alan, mikrobiyolojik risk tehlikelerine karşı koruyucu malzeme ve bariyerleri kullanmalıdırlar. Acil durumlar için hastane ve firmalarda çalışan meslek mensupları gece nöbeti de tutabilir. Çalışırken mühendisler, teknikerler, operatörler sağlık personeli, hasta ve hasta yakını, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler. Mikrobiyolojik risklere karşı düzenli olarak sağlık kontrollerini, koruyucu aşılarını yaptırmak zorundadırlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu bölümden mezun olanlar; Biyomedikal Cihaz Üretim Firmaları, Biyomedikal Cihaz İthalatçıları, Biyomedikal Teknik Servis Firmaları, Kalibrasyon Laboratuarları, Laboratuar ve Görüntüleme Merkezlerinde, Özel veya Devlet Hastanelerinin Biyomedikal Ünitelerinde, Özel veya Devlet Hastanelerinin Radyoloji Servislerindeki teknik birimlerde, Özel veya Devlet Hastanelerinin Nükleer Tıp bölümlerindeki Teknik Birimlerde iş bulabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Anadolu teknik liselerinin “Biyomedikal Cihaz Teknolojileri” alanı “Tıbbi Görüntüleme Sistemleri” dalında verilmektedir.
Mesleğin eğitimine girebilmek için;
Anadolu teknik liselerine girebilmek için ise ilköğretim okullarının 6–7–8. sınıflarında yapılacak olan “Seviye Belirleme Sınavlarının” (SBS) sonucuna, yılsonu ders ortalamaları ile belirlenen Yıl Sonu Başarı Puanının (YBS) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin ortaöğretimde eğitim süresi 4 yıldır. 9.sınıfın (lise 1) dersleri genel liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 10. sınıflarda alan ortak dersleri, 11 ve 12. Sınıflarda ise dallara özel dersler öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. Sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır.

MESLEKTE İLERLEME
“Biyomedikal Cihaz Teknolojileri” bölümünü bitirenler sınavsız geçiş ile Ortopedik Protez ve Ortez bölümüne geçiş yapabilirler.  Ayrıca, mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve/veya Lisans Programlarına Yerleştirme Sınavına (LYS) girip Elektronik Öğretmenliği programını tercih ederlerse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları (AOBP) ek bir katsayı ile çarpılmakta ve ilgili puanlara eklenerek diğer alanlardan mezun olanlara göre kontenjan dâhilinde öncelikli olarak yerleştirilmektedirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu olmamaktadır. Eğitim sonrası elde edilebilecek kazanç asgari ücretin 1–4 katı olabilmektedir. Özel sektörde çalışanların ücretleri firmalara göre değişiklik göstermektedir. İş deneyimi, yabancı dil, verimlilik gibi kıstaslar ücrette önemli rol oynamaktadır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.