TEOG sınav gerçeği

TEOG Sınavı Nedir?

2013-2014 yılında hayatımıza TEOG sınavı temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavıdır. Önceki yıllarda SBS sınavı öğrenciler anlık göstermiş oldukları sınav sonuçlarına göre değerlendirilirken sınav stresinden dolayı MEBkaynaklanan başarısızlıklara neden olunuyordu. Bu nedenle onun yerine getirilen TEOG sınavının amacı süreye yayarak eğitim öğretim başarılarının ortalamasıyla yerleştirilmek istenen okullara yerleştirilme hakkı doğuyor. Sınav kaygısı en aza indirilerek tamamen yok edilmek amaçlanıyor. Okul, öğrenci, öğretmen arasındaki bağların daha güçlü olması sağlanırken öğrencilerin okul dışı eğitimlere ihtiyaç duymaları en aza indiriliyor. Tüm ülke genelinde müfredatı etkin kılmak amaçlanıyor. Öğrencilerin 6, 7, 8’inci sınıf başarı puanlarının yanında TUBİKTAK tarafından yapılmış olan yarışmalardan elde edilen dereceye göre ek puan imkânları sunuluyor.

TEOG Sınavı Puan Hesaplaması

TEOG puan hesaplama şekli en merak edilen konular arasında yerini alıyor. Veliler okuyan çocukları için kaygı duyarken hesaplama biçimi aslında öğrenciler için olumlu sonuçlar teşkil ediyor. Puan hesaplaması tüm dersler için aynı olurken katsayıları dersler arasında değişiklik gösteriyor. Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinin katsayı oranları 4 olurken İngilizce, Din kültürü ve Ahlak bilgisi ve İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin katsayı oranları 2 olarak belirleniyor. Bunun anlamı kısaca katsayı 4 olan derslerden daha yüksek doğru yapmak öğrencilere daha yüksek puan kazandırıyor.

1.Dönem TEOG Puanı Nasıl Hesaplanır?

Her iki dönemde aynı hesaplama şekli olarak 100 puan üzerinden değerlendiriliyor. Her ortak sınavdaki ders için 20 soru soruluyor ve her soru 5 puan değerinde tutuluyor. Çıkan sonuçlan katsayıları ile çarpılarak toplanıyor. Çıkan sonuç ağırlıklaştırılmış TEOG puanı olarak adını alıyor. 700 puan üzerinden hesap edilir. 2.dönem TEOG puanı da 1.dönem hesaplamasıyla aynı şekilde yapılır. Her iki dönem ağırlıklaştırılmış puanlar bulunduktan sonra yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilecek.

Yerleştirmeye Esas Puan Hesaplaması Nedir?

Eğitim öğretim döneminde öğrenciler için oldukça büyük önem taşıyan puan olan Yerleştirmeye esas puan sayesinde bir sonraki öğretim yılını hangi okulda tamamlayacaklarını belirliyorlar. Yerleştirmeye esas puanın hesaplanması öğrencilerin almış oldukları 6.7.8’inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8’inci sınıfta almış oldukları ağırlıklaştırılmış ortak sınavlarının başarı puanları toplanarak ikiye bölünmesiyle bulunur. YEP 500 puan üzerinden hesaplama yapılacaktır.

Öğrencilerin Bilgi Alabilecekleri Geniş Kapsamlı Site

Öğrencilerin rahatlıkla TEOG puanlarını http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresinden hesaplayabilirler. Puanlarını doğru yapmış oldukları soru bazında hesaplayabilecekleri gibi almış oldukları puan üzerinden de hesaplama yapabilirler. Güncel haberleri takip edebilir yerleştirilmek istedikleri okulları geniş kapsamlı araştırabilirler. Geçmiş dönemlerde çıkan TEOG soruları yardımıyla eksik oldukları yönleri bulup öğrenebilecekler. Öğrenciler geçmiş dönemde 1 tercih yapma haklarına sahipken bu dönemde 3 tercih yapabileceklerini M.E. B açıkladı. Yerleşmeyen öğrenciler içinde bazı koşullar göz önünde bulundurularak öncelik hakkı tanınacak. Öğrencilerin her türlü ulaşabileceği TEOG bilgileri site içerisinde mevcuttur.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.